Cenk Karslı; “Dünya Kupası Bize Ne Katar?”

Cenk Karslı; "Dünya Kupası Bize Ne Katar?"

Futbol tutkusu, küçük yaşlarda içinde yaşamış olduğumuz sosyal çevrenin de etkisiyle bizi yakalamış olan bir tutkudur. Bazen yeteneği ile koşu stili ile bizleri etkileyen mahalledeki abilere özenerek, bazen de televizyondan izleyerek hayranlık duymaya başladığımız şöhretli futbolcuları taklit ederek bu tutkuyu yaşamaya başladık. Televizyon denen sihirli kutuda devamlı yerli oyuncuları izlemeye alışkındık ama dört bir yıl yapılan Dünya Kupasının, dört yılda bir yapılan Avrupa Futbol Şampiyonasının tadı bambaşkaydı. Eskiden bu kadar ligi takip etme şansımız olmadığından Dünya Kupası Farklı ülkelerden farklı oyuncuları görmek, hafızalardan silinmeyen golleri izlemek, enteresan saç şekilleri ve gol sevinçlerine şahit olmak paha biçilmez bir fırsattı. Her futbolseverin unutamadığı bir Dünya Kupası, diğerlerinden farklıydı dediği bir organizasyon vardır. Bu nedenlerle Dünya Kupalarının bizlerde hep farklı bir anlamı olmuştur.

2010 senesinde yapılan oylama sonucu Katar, 2022 Dünya Kupasına ev sahipliği yapma hakkı kazanmıştı. 22. si düzenlenecek olan bu önemli organizasyonda müsabakalar 21 Kasım-18 Aralık 2022 tarihleri arasında oynanacak. Orta Doğu’da ve Müslüman bir ülkede ilk defa düzenlenecek olan bu turnuva 32 takım ile düzenlenen son turnuva olacak. 2026’dan itibaren takım sayısının 48’e çıkarılması planlanmaktadır. Yaz aylarında yapılmasına alışkın olduğumuz Dünya Kupası bu kez sonbahardan kışa geçerken yapılacak, bakalım bu maç takvimi ligleri nasıl etkileyecek? En ilginç notlardan biri de; Katar'da normalde açık alanda alkol tüketimi herkese yasak olmasına rağmen, turnuva boyunca Katar'a gelen tüm taraftarlara alkollü içeceklerin serbest olacak olması.

Ülkemiz açısından değerlendirecek olursak, biz yine bu dünya kupasına izleyici olarak katılıyoruz. Muhteşem statlar yaptık, muhteşem yabancı futbolcular transfer ettik, en tecrübeli teknik adamları getirdik ama Dünya Kupasını yine TV'den izleyeceğiz. 1950, 1954 ve 2002 olmak üzere tarihimizde 3 kere Dünya Kupasına katılma hakkı kazanmışız ve 1950’deki kupaya finansal sorunlar yüzünden gidememişiz. En son 20 sene önce katılabildiğimiz bu önemli organizasyonda neden yer alamadığımız ile ilgili bir sorumluluk duyan kimse var mı acaba? Bunca ilgi alakanın, bunca yapılan yatırımın karşılığı bu mu olmalı? Hatalardan ders almıyoruz, hataları tekrar ediyoruz ve hatanın nerede olduğunu doğru teşhis edemiyoruz. Umarım 2026’da 48 takımla, Amerika-Kanada ve Meksika’nın ev sahipliğinde yapılacak olan turnuvaya katılan 16 Avrupa ülkesinden biri biz oluruz.