Ramazan Bayramının ilk günü (13.05.2021) tedavi gördüğü hastanede yaşama veda ederek aramızdan ayrılan, Karşıyaka Belediyesi’nde eski basın danışmanlarından, gazeteci Sedat Sözer, son köşe yazısını Karşıyaka Belediyesinin çıkardığı, Gazete Karşıyaka’nın 42 sayısında kaleme aldı…
İşte O Yazı:Göçmen Vekilden Göçmen Türküsü!..
Karşıyakalı ve 21. dönem milletvekilimiz Kemal Vatan’ı yaklaşık 30 yıldır tanırım. Mütevazı yaşantısı, Şemikler’deki evinde ailesi ile sürdürdüğü hayatında en çok da Balkan göçmenleri için çabalarına tanık oldum. Milletvekili olduğu dönemde de aynı çabalarını sürdürdü, Balkan halkları ile dostluk içinde yeni nesillerin yetişmesi için birçok örnek projeye imza attı.
Ancak hiç bilmediğim bir özelliği ile yeni karşılaştım Kemal Vatan’ın. Yaşadığı toprakları, geride bıraktığı çocukluk arkadaşları ve Anavatan hasretini anlatan türkü yazmış. Kemal Vatan’ın kendisi gibi göçmen öğretmen Necil Şükrü Aydın ile kaleme aldığı “İzlevadan Çıktım Yola” türküsü tam bir ekip çalışması ile hayata geçirilip sosyal sayfalarda yayınlanmaya başlanmış.
Türkü tam bir Anavatan hasreti çeken kişinin duygularını anlatıyor. Bu duyguları yansıtabilmek için mutlaka o acılı dönemi yaşamak gerek. Kuzey Makedonya’da tamamı Türklerden oluşan köy hayatında, Yugoslavya hükümetinin yaptığı baskılar sonucu köy tamamen boşalmış.
Kemal Vatan, kamu yararı taşıyan dernekler arasında yer alan Makedonya Göçmenleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanlığı yaptı. Bu dönemde başta Karşıyaka’daki göçmenleri bir araya getirerek göç ettikleri bölgedeki kültürel birikimlerin yaşatılması için mücadele etti.
Sadece Makedon göçmenleri değil, tüm Balkan kökenli derneklerle yakın iş birliği içinde oldu, “suyun öte yakasından göç edenlerin” birlik ve beraberlik içinde olmasına çalıştı. Tüm bu çalışmaları yaparken hep yapıcı, birleştirici, kaynaştırıcı olmaya çalıştı.
Vatan’ın bir önemli hizmeti de göç edenler ile göç edilen topraklarda kalanların dost ve arkadaş olmaları için yaptığı çalışmalardır. Öncelikle göç edip geldiği toprakları merak edenler için gruplar halinde geziler düzenledi, çocukluk arkadaşlarını buluşturdu.
Yeni nesillerin de aynı dostluk ve kardeşlik içinde olması için çalışmalar yapan Kemal Vatan, Türkiye’den gençleri başta halk oyunları grupları olarak Balkanlara götürüp oralarda yeni gençleri birbirleriyle tanışmalarını sağladı. Balkanlardan gelen tüm öğrencilere de her zaman sahip çıkan Vatan, onların en iyi ağırlanmalarını sağladı. Bu dostluk köprüleri İzmir’den başlayıp ülkemizin değişik bölgelerindeki göçmenlere de anlatılarak aynı yakınlaşmalara önderlik etti.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir dönem milletvekilliği yapan Kemal Vatan, Balkan ülkeleri arasında iş birliği için mücadele etti.
Vekillik sonrasında aynı doğrultuda çalışmalarını sürdüren Vatan, hem vekillik dönemini anlatan, hem de “Acı Tatlı Hatıralar” isimli kitabında Yugoslavya’dan Türkiye’ye unutulmaz hatıraları ölümsüzleştirdi.
Karşıyaka sokaklarında sık sık rastlayabileceğiniz Kemal Vatan, başta Makedonya olmak üzere Balkanlar konusunda tam bir canlı kütüphane gibi. Sıkıntısı olanlara her zaman yardımcı olan, yol gösteren Kemal Vatan, Karşıyaka’mızın hazinelerindendir. Bir büyüğümüz olan, ağabey dediğim Kemal Vatan’a uzun ve sağlıklı ömürler, yeni çalışmalarında da başarılar dilerim.