Ahmet Diker; Kuvayı Milliye Direnişi!
Ahmet Diker; Kuvayı Milliye Direnişi!
Dostlar hafızalarımıza kazımayı unutmadan, 2022’nin İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı olduğunun hatırlatmasını yaparak yazıya başlayalım…
Yakın tarihimize ışık tutan şair, yazar gazeteci sevgili ağabeyim, ustam Yaşar Aksoy’un son günlerde emek işçiliği ile bezeyerek bizlere armağan ettiği tüm kitaplarını soluksuz okudum, inanıyorum ki sizlerde okumalısınız…
Kaleme aldığı bütün eserlerin içi dolu, kitaplarda resmi ve özel bilgiler var, tanıklar var, hatıralar var, araştırmalar var en önemlisi içtenlik var, geçmişimize ve geleceğimize ışık tutan gerçek belgeler var…
Yaşar Ağabey’in en son eserinin adı; “EFELER İSYANI”, “Kuvayı Milliye Direnişi”, “Üsteğmen Zekai Kaur’un Hatıratı”
Yıllarını halk oyunlarına emek vermiş, “Hayda Bre Efeler” adını verdiğim bir kitabı kaleme almış, Ödemiş Yöresinin Zeybek oyunlarını derlemiş birisi olarak Yaşar Ağabey’in İstanbul’dan gönderme nezaketini gönderdiği kitabını elimden bırakmadan bir gecede gözümü kırpmadan okudum…
Kitabında Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın, Üsteğmen Zekai Kaur’un, dağların tek hakimi efelerin, zeybeklerin, isimli ve isimsiz diğer kahramanların Kurtuluş Savaşındaki kahramanlıklarının destanını, destansı bir üslupla kaleme almış…
Kitabında;” Değerli ağabeyim, İsmail Özboyacı’yı, Nebi Kayan’ı, Toygun Dikmen’i, Ahmet Günday’ı, Şeref Üsküp’ü, Hamit Çine’yi, Etem Oruç’u, Günver Güneş’i, Onur Akdoğu’yu, Feyzi Palut’u, Necati İlter’i, Ali Özçelik’i, İlhan Edik’i, Nilhan Aydınalp’i, Vehbi Yazıcı’yı, Mazlum Nusret Kılıçkıran’ı, Kıymet Unutma Şenli’yi, Makbule Kaya’yı, Mevlut Dede’yi, Fazlı Oğuzhan’ı ve bendeniz Ahmet Diker’i” unutmayarak halk oyunlarına, halk kültürüne karşılıksız omuz veren bizleri onurlandırdığı için ayrıca çok teşekkür ediyorum…
Yaşar Ağabey 300 sayfalık kitabında yazması gereken her şeyi yazmış, o muhteşem eserle ilgili kısacık bilgilendirmeyi de ben yapayım…
“Anadolu’daki efeler isyanının görgü tanığı ve örgütleyicisi, Girit doğumlu Zekai Kaur, Harbiye öğrencisi iken Balkan Savaşı’na katıldı. Birinci Dünya Savaşı’nda teğmen rütbesi ile Hicaz’da İngilizlere karşı savaştı. Hicaz savaşlarında iki kurşun ciğerine girip vücudunu delip geçti. Delik yerlerini iki parmağı ile tutarak ölüme direndi, atı onu kışlasına geri götürdüğü için hayatı kurtuldu. Savaşın son döneminde İzmir Sarı Kışla’ya tayin oldu.
İzmir’in işgalinden sonra, İç Batı Anadolu’ya kaçıp emperyalizme karşı “Milli İsyan” amacıyla dağlardaki efelere katıldı, ilk efe direnişlerini örgütledi, Yörük Ali Efe’yi Milli Mücadeleye kazandırdı. Yunan işgal kuvvetlerine yapılan Sultanhisar ve Aydın baskınlarının kahramanı oldu. Köşk Cephesi Milis Alay Kumandanı olarak büyük yararlık gösterdi. Umurlu Cephesi kurulduğunda Yörük Ali Efe’nin ve akıncı milislerin de içlerinde bulunduğu Milli Aydın Alayı Komutanlığını üstlendi.
“Milli Aydın Cephesi Kumandanı” olarak büyük üne kavuştu, ardından İzmir’in kurtuluş günü 9 Eylül’de Karşıyaka’ya bayrak çeken Üsteğmen olarak tarihe geçti. Yörük Ali Efe’yi hayatının sonuna kadar yalnız bırakmadı, ortağı oldu. Şehit efelerin kabirlerini yaptırdı, hatırlanmaları için kaleme sarıldı.”
Yazıyı 2022 yılı İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı unutmayın haaa diye başladık…
Şöyle bitirelim!..
Başucu niteliğindeki bu eserde okunması gereken daha neler var neler, Gazi Mustafa Kemal Paşa’yı, Üsteğmen Zekai Kaur’u, Yörük Ali Efe’yi, Gökçe Efe’yi ve nice kahramanları, Milli Mücadele’deki kahramanlıkları okuyun öğrenin, öğretin…
Kalemin tükenmesin sevgili ağabeyim, kalemin tükenmesin, nice yeni eserlere…