DOLAR 35,1761 -0.01%
EURO 36,7640 0.01%
ALTIN 2.956,17-0,72
BIST 10.025,470,77%
BITCOIN 33375160,50%
İzmir
11°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bina ve Sitelerde Yeşil Dönüşüm Başlıyor!

Bina ve Sitelerde Yeşil Dönüşüm Başlıyor!

ABONE OL
Şubat 16, 2024 06:23
Bina ve Sitelerde Yeşil Dönüşüm Başlıyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bina ve Sitelerde Yeşil Dönüşüm Başlıyor!

İklim krizi ve olası etkilerine karşı kenti daha dirençli hale getirmek için çalışmalar yürüten Karşıyaka Belediyesi, ‘Yeşil Bina, Yeşil Site’ uygulamasını başlatıyor. Söz konusu uygulama ile iklim krizi ile mücadelenin yanı sıra enerji verimliliği, su ve atık yönetimi, karbon salınımının azaltılması, emisyonsuz ulaşım, yeşil alanların artırılması, organik atıkların doğaya dönüşümü gibi ekosistem duyarlı çeşitli çalışmalar da yapılacak.

BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

Projeyi tanıtmak ve katılmak isteyen vatandaşlar ile birlikte bina ve site yöneticilerine detayları aktarmak için Çarşı Kültür Merkezi’nde ‘Yeşil Bina, Yeşil Site Nasıl Olunur?’ başlıklı bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay da katıldı. Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Saadet Çağlın uygulamaya ilişkin bilgiler verdi.

İlk etapta mimar, mühendis, şehir plancıları gibi konuya ilişkin alanında uzman personellerin yer aldığı bir çalışma grubunun kurulduğunu belirten Çağlın, yapılan araştırma ve çalışmaların sonucunda vatandaşa yönelik rehber niteliğinde saptamalara ulaşıldığını belirtti. Elde edilen verilerin özeti de broşür haline getirilerek bilgilendirme toplantısında vatandaşlara dağıtıldı. Bu rehberde; enerji verimliliği, su ve atık yönetimi, yeşil altyapı uygulamaları, ulaşım ve atık yönetimi konularında bina ve sitelerde yapılabilecek uygulamalar yer alıyor.

BELEDİYE TEKNİK DANIŞMANLIK HİZMETİ VERECEK

Konuya ilişkin açıklama yapan Belediye Başkan Yardımcısı Saadet Çağlın, şunları kaydetti: “Bu rehberde enerji verimliliği uygulamaları, yenilenebilir enerji kullanımı, su kaynaklarının korunması, tükenmekte olan doğal kaynakların daha etkin ve verimli kullanılması, ekosistemi korumak, atıkları kaynağında dönüştürmek, yeşil altyapı ile birlikte güvenli, sağlıklı, konforlu yaşam alanlarını nasıl oluşturabiliriz başlıkları var. Bu amaçla da 11 başlıkla iyileştirme önerileri belirledik ve gönüllü başvurularda yapılan iyileştirmeler ile bina ve sitelerimizin yeşil bina, yeşil site belgesi olacak. Başvuracak bina, site malikleri ya da kiracılarına uzman ekiplerimizle teknik danışmanlık hizmeti vereceğiz. Ayrıca belediye hizmetlerimizden de süreli, ücretsiz ya da indirimli olarak yararlanmalarını sağlayacağız.”

Çağlın, şöyle devam etti: “Bu rehber sayesinde kentsel dönüşüm sürecinde de belediyemiz mevcut ve yeni yapılan yapılar için sağlıklı, güvenli yaşam alanları tesisinde yol göstermeyi amaçlamaktadır. İlçemiz sınırları içinde 2022 itibariyle 25 bin 156 ruhsatlı bina, 120’ye yakın site yapılaşmamız, 7 bin 492 adet de ticari işletmemiz bulunmaktadır. Ruhsatlı binaların 4 bin 310 adedi 2008 sonrası ruhsat almış olup enerji kimlik belgesi bulunmamaktadır. İlçemizdeki bina, site ve işletmelerin ekonomik ve çevresel amaçlı revizyonlarında ya da yeni inşaatların yapımında rehberimizin yararlı olmasını dileriz.” Çağlın konuşmasının ardından uygulanabilecek çalışmaları ve sağlayacağı faydalara ilişkin sunum yaptı.

“ETKİLERİNİ HENÜZ FARK ETMEDİĞİMİZ BİR FELAKET”

İklim krizi ve etkilerinin, yol açabileceği sorunların hala tam olarak anlaşılmadığını vurgulayan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Şu anda gerçek anlamda bir felaketi yaşıyoruz. Daha henüz insanların bütün detaylarıyla etkilerini hissetmediği bir felaket. Bu yaz ülkemizin çeşitli illerinde su olmayacak çünkü su kaynakları tükendi. Kuraklığı en hafif yaşayan şehirlerden biri olmamıza rağmen İzmir’de de su kaynaklarında ciddi bir azalma var. Su tarımı etkiliyor, tarımsal üretimin düşmesine yol açıyor. Hava olayları da doğrudan tarıma etki ediyor. Hayvancılık da aynı şekilde gittikçe azalıyor. Tüm bunlar da çeşitli olaylara neden oluyor. Sulama yöntemlerimiz yanlış, doğal şartlarımıza uygun bir biçimde tarım yapmıyoruz” dedi.

“KRİZLER KAPIMIZDA”

İklim krizinin su, gıda, toprak ve enerji krizlerine de yol açacağını belirten Başkan Tugay, “Temelde dünyanın ısısının artmasına bağlı olarak dünyanın doğal dengesinin bozulması ve hatalı sanayileşme, hatalı tarım uygulamaları gibi nedenlerle şu an iklim krizi sebepli 3 ayrı krizle daha karşı karşıya kalmış durumdayız. Bunları su, gıda ve enerji krizi olarak sıralayabiliriz; ben bunların yanına bir de toprak krizini ekledim. Çünkü toprak da ölüyor; hatalı tarımsal uygulamalar, şehirleşme ve toprağın kendi kaderine bırakılması buna neden oluyor. Aşırı sıcaklık, kuraklık, erozyon ve insanların ilgisizliği de toprağın yavaş yavaş ölmesine yol açıyor. Tüm bu krizler kapımızda, sandığımız kadar uzun bir vade yok önümüzde. Bunları düşünmemiz, bunlarla ilgili iyi ve doğruyu düşünmemiz hepimizin boynunun borcu; bütün toplum bilinçlenmek zorunda” diye konuştu.

“HEPİMİZİN SORUMLULUĞU VAR”

Tugay, dünyayı karşı karşıya olduğu felaketlerden korumak için her bireyin üzerine düşen sorumluluklar olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: “Bahsettiğimiz bu gerçekleri anladıktan sonra İklim Değişikliği Müdürlüğü kurduk ve bu kötü gidiş için ‘ne yapabiliriz’ diye düşünmeye ve çalışmaya başladık. Eylem planı hazırladık, bazı önlemler aldık, raporlar hazırladık ve onların takibini yapıyoruz. Ama bir noktadan sonra şehrin, insanların, toplumun da katılımına ihtiyaç olduğunu saptadık. O yüzden yeşil site, yeşil bina çalışmasını başlatmaya karar verdik. Herkesin birbirine yardım ettiği bir ortamda bu uygulama ile kendi üzerimize düşenleri yapacak, o krizlere karşı önlemler alacağız. Neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlamak için birbirimizi eğitmeye, konuyu uzmanlarından dinlemeye ihtiyacımız var. Çok basit uygulamalar ile tasarruf edebiliriz, gereksiz tüketimden kaçındığımız anda enerji harcamamızın yüzde 50’ye kadar düşme ihtimali çok yüksek. Enerji karbon emisyonuna en fazla neden olan şeylerden biri, bu şekilde karbon emisyonunu da düşürebiliriz. Enerji verimliliği ilk önce odaklanmamız ve yapmamız gereken en önemli şey. Karşıyaka Belediyesi olarak saydığımız bu alanların tümünde çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyoruz ama sadece belediyenin çalışmasıyla olmayacağını bildiğimiz için enerji

verimliliği, suyun doğru kullanımı, gıda ile ilgili hem üretimde hem tüketimde vatandaşlarımızın verebileceği katkıyı sizlerle konuşmak, sizi bilgilendirmek ve teşvik etmek istiyoruz. Bu süreci birlikte götürmek istiyoruz.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Kopyalamayın ! Her hakkı saklıdır .