Suavi Yardımoğlu; “KSK’nin Müzesinde Tarih Yatıyor!”
Atatürk’ün kendi elleriyle verdiği manevi değerine paha biçilemeyen 1926 Şampiyonluk Kupası ve kulüplerin kendilerinde bile bulunmayan asırlık flamalar, müzede tarihe tanıklık ediyor…
Karşıyaka Spor Kulübü Müzesi, Ahmet Diker Başkanlığı’ndaki Karşıyaka Tarih Kurulu ile Atakan Karakaplan başkanlığındaki Divan Kurulu’nun yapımını üstlenmesi, yeşil kırmızılı yönetim, Karşıyaka Belediyesi ve yeşil kırmızı aşıklarının desteği ile rahmetli Dr. Bülent Zeren ve Ekrem Güçsav’ın himayesinde biriktirilen ve Zeren’in oğlu Can Zeren tarafından eksiksiz teslim edilen materyallerin de yer alması üzerine yaşama geçirilmişti. Tarihi müze Karşıyaka’nın 111 yıllık şanlı tarihine yakışır bir gurur abidesi olarak, ziyaretçilerini ağırlıyor
Yeşil kırmızılı kulübün müzesi mütevazı bir alanda kurulmasına karşın içinde paha biçilmez hazineler barındırıyor. Bu hazinelerin en değerlisi, kuşkusuz 24 Haziran 1926’da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Karşıyaka’mızın İzmir Ligi’nde hiç gol yemeden şampiyon olması üzerine, Karşıyaka Belediyesi tarafından hazırlatılan, onuruna verilen yemekte takdim ettiği kupadır.
Karşıyaka Tarih Kurulu Başkanı Ahmet Diker, ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Karşıyaka’ya 24 Haziran 1926’da yaptığı ikinci ziyarette bu paha biçilmez kupayı, kulübe kendi elleriyle takdim ettiğini belirterek, o günün ve büyük kupanın öyküsünü şöyle anlattı:
“Kendisine düzenlenmesi planlanan suikastı haber alan Gazi Hazretleri kırgın ve kızgın olmasına rağmen Karşıyaka’yı ve Kaf Sin Kaf’ı ziyaret etmeyi ihmal etmemişti. O gün yanında Orgeneral Fahrettin Altay, Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras, İsmet İnönü ve arkasında Karşıyaka Belediye Başkanı Fikri Altay olmak üzere Karşıyakalı tenisçi kızların maçını izledi. Atatürk; ‘Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim’ sözünü o gün söylemiştir. Akşamına da Ata’nın onuruna bir yemek verildi. Yemekte Zühtü Işıl da hazır bulundu. Malik Yaylım’ın takım kaptanlığındaki Karşıyaka’nın o yıl İzmir Ligi’nde hiç gol yemeden şampiyon olduğunu öğrenen Gazi Hazretleri, bu durumdan fazlasıyla memnun oldu. Kulüp Başkanı Zühtü Bey’e dönerek hem sportif başarılarından hem de savaşta gösterdikleri üstün hizmetlerinden ötürü Karşıyakalıları kutladı ve bundan böyle Karşıyaka’nın kulüp armasında ay – yıldız’ı kullanmasını istedi ve tebriklerini iletti… Belediye Başkanı Fikri Altay, İzmir Ligi’nde gol yemeden şampiyon olan Kaf Sin Kaf’ın onuruna bir kupa hazırlatmıştı. Atatürk o kupayı da kalesini gole kapatan takım kaptanı efsane kaleci Malik Yaylım’a takdim etti.”
Mustafa Kemal Atatürk, kulübümüzün şeref defterine ise o gün şunları yazmıştı: “Bu defaki ziyaretimde geçen aylar da masraf- ı mesai ve hizmetin kıymetli asarını gördüm. Teşekkür ve tebrik ederim”
Bu Flamalar Sadece Karşıyaka’da!
Galatasaray’ın eski Türkçe harflerden oluşan tarihi flaması ise dönemin başkanlarından İskender Mesudiyeli zamanında gündeme gelmiş ve sarı kırmızılı kulüp bu nadide flamayı çok istemişti.
Tarih Kurulu Başkanı Ahmet Diker, aynı şekilde şu an müzede sergilenmeyen ancak Karşıyaka Spor Kulübü’nün elinde bulunan tarihi bir Fenerbahçe flamasının da, çok yakında sergileneceğini belirtirken, “Fenerbahçe Kulübü de bu flamayı çok istemişti. Tüm ısrarlara karşın vermedik. Bunlar bize bu şanlı formayı terletmiş, nice zor koşullarda yöneticilik yapmış, hem cephelerde savaşmış hem de spor yoluyla Türk’ün varlığını yabancılara kabul ettirmenin mücadelesini vermiş, kıymetli büyüklerimizden miras kalan çok önemli hatıralar. Tüm Karşıyakalıların nasıl görkemli bir tarihe sahip olduğunun bilincinde olmalarını diliyorum” dedi.
VEFAT
02 Ocak 2025ÖNE ÇIKAN HABERLER
02 Ocak 2025İZMİR
02 Ocak 2025GÜNDEM
02 Ocak 2025KAF SİN KAF
02 Ocak 2025KARŞIYAKA HABERLERİ
02 Ocak 2025KARŞIYAKA HABERLERİ
02 Ocak 2025