DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BIST 9.724,50-0,42%
BITCOIN 3423177-0,15%
İzmir
10°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ahmet Diker; Halk Oyunlarının Ulu Çınarıydı Ertuğrul Atlet!

Ahmet Diker; Halk Oyunlarının Ulu Çınarıydı Ertuğrul Atlet!

ABONE OL
Haziran 11, 2022 16:42
Ahmet Diker; Halk Oyunlarının Ulu Çınarıydı Ertuğrul Atlet!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ahmet Diker; Halk Oyunlarının Ulu Çınarıydı Ertuğrul Atlet!

O; Atatürkçüydü, devrimciydi, cumhuriyet öğretmeniydi…

O; İzmir Turizm Folklor Derneği’nin, Sümer Halk Oyunları Derneği’nin, Karşıyaka Kültür Sanat Eğitim Vakfı’nın kurucularındandı, İzmir Gençlik Kültür Merkezi’nin efsane müdürüydü…

O; Halk Oyunları’nın yaşatılması, oyunlarının derlenmesi, gelecek kuşaklara aktarılması için verilen mücadelenin cesur yüreğiydi…

O; Halk Oyunları yarışmalarını başlatanların önderiydi, ülkemizde yurt dışında temsil eden derneklerin öncüsüydü, festivallerin simge ismiydi…

O; İnandıklarının peşinde koşan, inandığı doğruları her zeminde sürekli dile getiren, tutkularıyla yaşayan koca bir çınardı…

Yüzündeki binlerce çizgiye rağmen gönlümüzdeki paslanmaz çelikti!..

O; Araştırmacıydı, bilginin, belgenin çok değerli olduğunu inanırdı, ömrünün tamamını vermişti Halk Oyunlarına…

O; Sıkıştığımızda akıl hocamız, çaresizliğimizde yol arkadaşımız, mutluluğumuzda hep yanı başımızdaydı…

Türk Halk Oyunlarının ulu çınarından bir yaprak daha düştü, bundan sonra hasret kalacağız sana, unutulmayacaksın hiçbir zaman Ertuğrul Hoca, mekânın cennet, ışıklar yoldaşın olsun…

****

 Ertuğrul Atlet Hocayla yolları kesişen, onunla yol arkadaşlığı yapan öğrencilerinin ve dostlarının duyguları…

İsmail Özboyacı

Türk Halk Oyunlarına çok büyük emeği geçen bizlerin bugünlere gelmesinde büyük katkıları olan hocam, ağabeyim ve gerçek eğitimci vatansever sevgili Ertuğrul Atlet’i kaybetmenin hüznünü yaşıyorum

Yaşamı boyunca Atatürk ilkelerinden ayrılmadı…

Ertuğrul Hoca ve arkadaşlarımız omuz omuza vererek 1969’un Kasım ayında İzmir Turizm ve Folklor Derneğini kurduk.

Unesco’nun davetlisi olarak 1970 Nisan ayında 15 günlük Fransa turnesine gittik.

Her koşulda başımızda bir yol gösterici olan hocamız hiçbir zaman oyunlarımıza karışmama nezaketini gösterdi.

Yıllar süren faaliyetlerimizde hocamıza bir kez bile olsun saygısızlık yapılmadı.

O, hep başımızın tacı oldu…

O, bir dürüstlük abidesiydi…

Onun organizasyon yönü muhteşemdi…

Ne mutlu ki bize hiçbir arkadaşım onun yolundan ayrılmadı.

Hakka yürüyüşünün iki gün öncesine kadar, çocuk yaşlarda ona başlayan saygım ve sevgim hep devam etti…

Benim hocam, ağabeyim, dostum, sırdaşım, yol göstericimdi.

Dile kolay, sevgili hocamızla geçen koca bir 60 yıl…

Birçok arkadaşımın eğitimine destek olan, bugünlere gelmemize katkı koyan sevgili hocam sana layık olabildiysek ne mutlu bize…

Her zaman kalbimizde yaşayacaksın, asla unutulmayacaksın sevgili hocam, sevgili ağabeyim.

Mekânın cennet, yıldızlar yoldaşın olsun…

Nafiz Şengül

1974 yılında yolumuz kesişti değerli Atlet Hocamla,  yaşama veda ettiği 2021 yılına kadar yani 47 yıl boyunca çizgisini hiç değiştirmedi, çalışkanlığı, üretkenliği, devrimciliği, Atatürk ilke ve devrimlerine sıkı bağlılığı hep aynı kaldı…

İzmir Gençlik Kültür Merkezi’nde birlikte çalıştığımız sürece kendisinden çok şey öğrendiğimi ifade etmek isterim.

Yüzlerce gençle muhatap olan hocamız her bir genci kendi çocuğu gibi kollar korurdu.

Faaliyetlerimize katılan hiç bir öğretmenin işine karışmazdı. Devletin bir kuruşunu dahi harcarken azami dikkati gösterirdi, israfa hiç tahammülü yoktu.

Halk Oyunları konusu başta olmak üzere kültürel ve sanatsal faaliyetlerde tanıdığım en iyi organizatördü.

Değerli müdürüm ve mesai arkadaşım Ertuğrul Hoca’nın mekanı cennet olsun, ışıklarla uyusun…

Çınar Yıldırım

Onun adını, 1972 yılında İzmir Turizm ve Folklor Derneği, Fransa’nın Dijon kentinde Altın Kolye ödülünü kazandığı yıl duymuştum. Rahmetli babam o yıllar Halkapınar’da bulunan Sümerbank fabrikasında İdari Müdür Muavini idi. Ödül kazanan grubun eğitmenlerinden bir kişi elektrik teknisyeni olarak fabrikada çalışıyordu. Diğer bir oyuncunun babası da satın alma bölümünde görevliydi…

Babam bir gün Ertuğrul Atlet adında bir edebiyat öğretmeninin kendisi ile görüştüğünü ve fabrika bünyesinde işçilerden oluşan bir Halk Oyunları grubu kurmasını teklif ettiğini söyledi.

Sümerbank, o dönemde İzmir’in en çok istihdam yaratan kurumuydu ve böyle bir teklife de sıcak bakıyorlardı… Oluşturulacak ekibin kostümleri, fabrikanın hazır giyim atölyelerinde dikilecek, yarı futbol sahası büyüklüğündeki düğün salonunda ya da Fuardaki Sümerbank Pavyonunda provalar yapılacaktı… Sümerspor Folklor Kolu adını taşıyan topluluk 1973 yılında Cumhuriyetin 50. Yılı dolayısıyla Ankara-Ulus’taki Sümerbank Genel Müdürlük binası önünde ilk gösterisini yapacaktı.

Üniversitedeki arkadaşlarım ve de fabrikada çalışanlardan oluşan bir grup 1974 yılında sümHOTer-Sümer Halk Oyunları Topluluğu adını alarak 47 senedir faaliyetlerini aralıksız sürdürmektedir.

Ertuğrul Atlet o gün bu teklifi yapmasaydı, ne böyle bir ekip, ne de bizden ayrılarak kurulan 3-4 dernek olmayacaktı…

Ertuğrul Atlet başkanlığında UNICEFF davetlisi olarak Fransa’ya, Dış İşleri Bakanı Turan Güneş’in davetlisi olarak Kıbrıs Barış Harekâtı sonrası askerlere moral vermek için Kıbrıs’a ve UNESCO’nun daveti ile Avusturya’ya gittik ve Türk Halk Oyunlarını başarıyla sergiledik.

Ertuğrul Hocamız, kendine münhasır özellikleri ile bilinen bir insandı. İzmir’de çoğu Halk Oyunları derneklerinin ilk yapılanma dönemlerinde çok katkıları vardı… Uzun yıllar İzmir Gençlik Kültür Merkezi Müdürlüğü yaptı ve orada yetişen yüzlerce öğrencisi, Halk Oyunlarının İzmir’de sevilmesi ve yaygınlaşmasında önemli roller üstlendi…

Ruhu şâd, mekânı Cennet olsun… Folklor ateşini öyle bir yaktı ki, yaklaşık 50 senedir birlikte, el ele, kol kola, horon, halay, zeybek oynadığımız arkadaşlarımızdan hiç kopamadık.

Yattığın yerde huzur bul sevgili Ertuğrul Hocam…

Zafer Göynügür

Ertuğrul Atlet Hocayı 1973 yılında tanıdım. Alsancak’taki Ziya Gökalp Bulvarı’nda Gençlik Kültür Merkezi kuruldu ve Ertuğrul Hoca kurumun ilk müdürü oldu.  O dönemde yapılacak faaliyetleri ve yol haritasını benimle paylaştı ve üye olarak katkıda bulunmamı istedi. O an kabul ettim ve Gençlik Kültür Merkezi’nin bir numaralı üyesi olarak kaydımı yaptı…

Halk Oyunlarının gerek kültür merkezimizde gerekse diğer derneklerde yörelerine ve geleneklere uygun icrası ve eğitilmesi için çok çaba sarf etti.

Faaliyetlerin sadece ülke içinde kalmaması uluslararası düzeyde temsillerle uygulanması için benim yabancı dil bilgimi kullanan hocamız disiplinden, teknik temsil yeteneğinden asla taviz vermeyen üstün bir karakter idi…

Ertuğrul Hoca ülke çapında tanınıyordu, dernekler üstü bir kişilikti. Anıları ile tecrübesi ile herkese katkı sağlardı.  Hiç bir detayı unutmaz yılı yeri ve kişileri asla şaşırmazdı. Adeta yürüyen arşivdi.

Barış ve kardeşlik sözü hocamıza çok yakışır ve ona karakter katardı.

Aramızdan ayrılan Ertuğrul Hocamızı, asla unutmayacağız ve onu çok özleyeceğiz.

Nebi Kayan

Sevgili ağabeyimiz, öğretmenimiz kültür insanı Ertuğrul Atlet, 1960’lı yıllarda Türk Halk Oyunları çalışmalarına çok büyük destek vererek kültürümüzün mihenk taşı danslarımız bugünlere gelmesine öncülük etmiştir…

Gönül insanı, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı hocamızın Halk Oyunları’na yaptığı katkılar, yarışmaların düzenlenmesi, çeşitli yöresel festivallerin başlatılması için verdiği mücadele ve emeği hiçbir zaman unutulmaz…

Hocamıza Allah rahmet eylesin, mekanı cennet, ruhu şad, toprağı bol olsun.

 Sema Ergin Ortaer

Ailemizin büyüğü sevgili dayım Ertuğrul Atlet, kendini Cumhuriyet ilkelerine adamış ve yetiştirdiği Atatürkçü genç nesillere bunu aşılamış bir edebiyat öğretmeniydi. Türk gençlerinin Halk Oyunlarını doğru oynamasını sağlamak amacıyla derneklerin kurulması ve Gençlik ve Spor Bakanlığı düzeyinde örgütlenmesinde büyük bir başarıya imza atmıştır.

Benim gençlik yıllarımda ki 1975-1980 yıllarına denk gelir; hiçbir farklı görüş olmadan, benim yaşımdaki diğer gençlerle birlikte tek hedef olarak Türk Halk Oyunlarına gönül vermemizi sağlamıştır. O yıllarda yurtdışına çıkmak ve yurtdışında Türkiye’yi temsil etme gururunu bize yasatmıştır…

Kişiliğim o yıllarda ve onun sayesinde şekillenmiş olmalı ki 60 yaşında olmama rağmen Karşıyaka Belediyesinde Halk Oyunları çalışmalarına devam ediyorum.

Benim gibi birçok gencin ufkunu açan, hayatına dokunan değerli büyüğüm, sevgili dayım Ertuğrul Atlet’i saygı ve minnetle anıyorum.

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

error: Kopyalamayın ! Her hakkı saklıdır .