DOLAR 32,3157 0.2%
EURO 35,1169 -0.05%
ALTIN 2.293,750,73
BITCOIN 22906571,96%
İzmir
22°

PARÇALI BULUTLU

19:29

AKŞAM'A KALAN SÜRE

X
Esnafın Su Faturası Yüzde 50 İndirildi!..

Esnafın Su Faturası Yüzde 50 İndirildi!..

ABONE OL
Haziran 11, 2022 16:31
Esnafın Su Faturası Yüzde 50 İndirildi!..
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Esnafın Su Faturası Yüzde 50 İndirildi!..

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer çevrim içi düzenlediği basın toplantısında pandemi nedeniyle sıkıntı yaşayan bazı esnaf gruplarının su faturalarını hafifletecek müjdeli haberler verdi. Başkan Soyer, 1 Ocak’tan itibaren lokanta, kafe, kıraathane, çay bahçesi, halı saha, düğün salonu, berber, kuaför, güzellik salonu, konaklama ve eğlence mekanları gibi konut dışı ticari işletmelerin su faturalarında üç ay boyunca yüzde 50 indirim uygulanacağını açıkladı. Bu gruptaki esnaftan katı atık bertaraf bedeli de alınmayacak.

Başkan Soyer, çevreci ulaşımın geliştirilmesi hedefi doğrultusunda 40 elektrikli aracın da ulaşım filosuna dahil edildiğini duyurdu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yılın sonuna yaklaşırken çevrim içi bir basın toplantısı düzenleyerek 2020’yi değerlendirdi ve 2021’e dair planlarını paylaştı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen’in moderatörlüğünü üstlendiği toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Başkan Tunç Soyer,  pandemi nedeniyle sıkıntılı bir dönem geçiren esnafı sevindirecek açıklamalarda bulundu.

Üç ay boyunca yüzde 50 indirim
Pandemi sürecinde faaliyetleri durdurulan ya da kısıtlanan esnaf için iki önemli destekte bulunacaklarını belirten Başkan Soyer, “1 Ocak’tan itibaren pandemi sürecinde faaliyetleri durdurulan ya da kısıtlanan esnafımıza destek olmak için su ve atıksu bedellerinde yüzde 50 indirim yapacağız. Ayrıca katı atık bertaraf bedellerini almayacağız bu indirimden lokanta, kahvehane, kafe, kafeterya, çay bahçesi, halı saha, düğün salonu, berber, kuaför, güzellik salonu, konaklama mekanları ve eğlence mekanları gibi konut dışı ticari işletmeler yararlanacak ayrıca aynı esnaf grubundan katı atık bertaraf bedelinin Büyükşehir’e ait olan kısmını üç ay boyunca tahsil etmeyeceğiz. Dileriz ilçe belediyeleri de benzer bir uygulamayı yaparlar” dedi.

Çevreci ulaşımda öncü adım
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 40 elektrikli hizmet aracı aldığını kaydeden Başkan Soyer, “Küresel iklim değişikliği, kuraklık, ısınma hepsi aslında doğaya verdiğimiz tahribat sonucunda ortaya çıkan krizler. Doğayla barışık çözümler üretmek zorundayız. Doğayla uyumlu bir yöneticilik ortaya koymalıyız. Aldığımız elektrikli araçlar sessiz, çok daha kullanışlı bir araç olmanın ötesinde gerçekten İzmirlilere sağlıklı, güvenli ve kentin doğasını koruyan etkisi var” dedi.
İzmir’de elektrikli araç kullanımını teşvik edeceklerini söyleyen Başkan Soyer, “Elektrikli araç kullanımı için özel park yerleri tasarlıyoruz, bu alanlara elektrik şarj istasyonları ekliyoruz. Elektrikli araç kullanmaya başlayan kişi bilecek ki İzmir Büyükşehir Belediyesi bunu teşvik edecek, özendirecek ve destek olacak” dedi.

Yeni yıl dilekleri
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2020 yılından ayrılıyor olmanın kendisini sevindirdiği de söyledi. Dünyanın yeni bir yıla girmek üzere olduğunu anımsatan Başkan Soyer, “Yeni bir yıl. Yeni umutlarla başlayacak. Bu inancı taşıyorum. 2020 yılı bizim için çok ağır geçti. İzmir tarihinin en büyük orman yangınıyla mücadele ettik. Bir kampanya başlattık. Arkasından pandemi başladı. Depremi ve tsunamiyi gördü İzmir… Ve arkasından pandeminin ikinci kez tırmanışını gördü. Neredeyse 18 ay tamamen krizlerle geçti. Bir yanıyla çok acılar yaşandı. Gerçekten zaman zaman pandemide günlük kayıp oranlarımız çok yüksek rakamlara çıktı. İnsanlarımızı depremde kaybettik. Bunun dışında hastanelerdeki doluluk oranlarının yüksekliği, bir yandan ekonomik krizin getirdiği sıkıntılar. Nereden baksanız iç karartıcı her şey vardı” d edi.

“İzmir destansı bir dayanışma yaşadı”
Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen güzel şeylerin de olduğunu belirten Soyer, “İçimizi aydınlatan bambaşka bir şey oldu. O da İzmirliler birbirine sahip çıktılar. Depremden hiç gözümün önünde gitmeyecek, hayatım boyunca hatırlayacağım inanılmaz fotoğraf kareleri var. İnanılmaz anılar var. Destek veriyorsunuz, erzak paketi veriyorsunuz ‘Benim değil yan çadırdakinin daha çok ihtiyacı var’ diyor ve almıyor. ‘Bir Kira Bir Yuva’ kampanyasında 42 milyon lirayı geçen bir bağış toplandı. Pandemi döneminde ‘Halkın Bakkalı’ adıyla yaptığımız kampanyada ise 250 binin üzerinde erzak paketi dağıtıldı. Herkes İzmir’de yaşadı, gördü ve biliyor. Ben şunun altını çizmek istiyorum. Çok iç karartıcı bir seneydi. Ama içimizi aydınlatan ve geleceğe umutla bakmamızı mümkün kılan destansı bir dayanışma yaşadı İzmir. Birbirine sahip çıktı. İzmirli İzmirliye sahip çıktı. Bütün Türkiye İzmir’e sahip çıktı. Ve bu tür krizleri atlatmak için bu dayanışmanın ne kadar kıymetli olduğunu görmüş olduk” dedi.

“Açıklanan asgari ücretin altında alan yok”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, önceki gün görüşmeleri tamamlanan asgari ücretin 2 bin 825 lira olduğunu, Büyükşehir Belediyesi’nde kimsenin bu rakamın altında ücret almadığını da anımsatarak şunları söyledi: “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde zaten çıplak ücreti ile yeni açıklanan asgari ücretin altında alan kimse yok. Giydirilmiş rakamlarla bunun ortalaması 4 bin liraların üzerine çıkıyor.”

“İzmir tarihinin en büyük yatırımı olacak”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ulaşım konusunda da şu mesajları verdi: “En temel meselemiz metro hatları. 2020 yılı içerisinde 125 milyon euro kaynak yarattık ve Narlıdere metrosunda 10 bin metrenin üzerinde tünel kazdık. Bütçesinde hiçbir aksama olmaksızın vaat edilen tarihe doğru dörtnala gidiyoruz. Şimdi şehitliğe gelmek üzere. Çok kısa bir süre içerisinde bu süreç tamamlanmış olacak. Niyetimiz 2021 yılının Temmuz ayında bütün tüneli tamamen bitirmek ve öngörülen 2022 yılında Narlıdere Metrosu’nu açmak. Çiğli Tramvayı ile ilgili 440 milyon liralık ihale gerçekleşti. Yer teslimi yapıldı. Süreç başladı. En büyük haber Buca Metrosu. Buca Metrosu için 1 milyar 70 milyon Euro’luk dev bütçesiyle İzmir tarihinin en büyük yatırımı olacak. 80 milyon Euro’luk ilk a dım gerçekleşti. Yaklaşık 490 milyon Euro’luk da bir konsorsiyum oluşturduk. Ocak ayında onun da uluslararası ihalesine çıkıyor olacağız” dedi.

“Kentsel dönüşümde artık tökezleme olmayacak”
İzmir’de kentsel dönüşüm çalışmalarından da söz eden Soyer, “Ege Mahallesi’nde uzun yıllardır bekleyen kentsel dönüşüm çalışmasını başlattık. Belediye şirketini ihaleye sokarak diğer müteahhitleri tetiklemiş olduk. Yer teslimi yaptık ve yıkım başladı. Bu çok kıymetli, çünkü kentin göbeğinde ve yoksulluğun derin biçimde yaşandığı bir mahallede kentsel dönüşümü başlattık. Örnekköy’de ikinci etap için de müteahhide yer teslimi yaptık. Bugün ise Örnekköy üçüncü ve dördüncü etap ile ilgili 1000 konut için kentsel dönüşüm sözleşmesi yaptık. Bunun devamı Aktepe Emrez ve Gültepe’de de gelecek. Biz altı alandaki kentsel dönüşüm ile ilgili ihale süreçlerini devam ettireceğiz ama müttehitlerden yeteri kadar güçlü katılım göremezsek belediyenin şirketleri ile işi yapacağız. Bu nedenle artık kentsel dönüşümde tökezleme olmayacak” şeklinde konuştu.
Deprem sonrasında yapı stoku envanteri çıkartmak için çalışmalara başladıklarını da belirten Soyer : “Tabii bununla beraber birçok bina ile ilgili yıkım kararı alınması ve vatandaşlara çözüm üretilmesi gerekecek. O çözüm için Dünya Bankası ile görüşüyoruz. Eğer arzu ettiğimiz faiz ve vadede o kaynağı temin elde edersek, vatandaşı o uzun vadeli düşük faizli finansman ile buluşturup kendisinin kentsel dönüşümü başlatmasının önünü açacağız. Geldiğimiz noktada Dünya Bankası ile yaptığımız görüşmenin cevabını bekliyoruz. Bunun müjdesini yeni yılda vereceğiz diye düşünüyorum” dedi.

“Herkes bu şehirde yaşıyor olmaktan gurur duyacak”
Soyer, basın toplantısını şu sözlerle tamamladı: “Hayatım boyunca kendimle rekabet ettim. Dün acil çözüm ekiplerimizle Karabağlar’ın üç mahallesini dolaştık. Daha önce Buca ve Konak’ta da yapmıştık. Ben en çok sahada olmak, İzmir’in sorunlarını hızla çözmek istiyorum. Bu kentte hem refahı büyütecek hem de artan refahın bu şehirde yaşayan herkes arasında adil paylaşımını sağlayacağız. Buca’da Adile Naşit Parkı’nda dedim ki ‘Alsancak’ta bir parkı nasıl yaptıysanız burada da aynı parkı yapacaksınız.’ Şimdi Karabağlar’ın üç mahallesinde aynı çalışmayı başlattık. Herkesin bu şehirde yaşıyor olmaktan gurur duyacağı bir kent yaratacağız. Ben bu yolda mücadele etmeyi kendime hedef olarak koydum.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP