DOLAR 32,4976 -0.05%
EURO 34,9313 0.11%
ALTIN 2.420,69-0,04
BITCOIN 1883040-3,30%
İzmir
23°

AÇIK

04:16

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
Hüsnü Tekeşin; “İzmir’in Gazi’ye Hediyesi!”

Hüsnü Tekeşin; “İzmir’in Gazi’ye Hediyesi!”

ABONE OL
Şubat 16, 2024 06:23
Hüsnü Tekeşin; “İzmir’in Gazi’ye Hediyesi!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hüsnü Tekeşin; “İzmir’in Gazi’ye Hediyesi!”

“İzmirliler Şeref ve Sevinç içindedir…”

Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Gazi Heykeli’nin açılışının 90. yıldönümündeyiz.

Gazi Heykeli için ilk girişimler 1923’e kadar uzansa da çeşitli sebeplerden dolayı yapılamamıştı ancak 1930’da başlayan çalışmalar 1932’de sonuca ulaştı.

“İzmir Gazi Heykeli” kitabını yazan Mevlüt Çelebi’nin ifade ettiği gibi; “İzmir yeniden imar ve inşa edilirken, Atatürk heykeli gibi görsel sanat eserleriyle donatılarak modern bir kent meydana getirilecekti.”

İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica tarafından yapılan heykel, dönemin İzmir Valiliği ve belediyesinin çabaları ile yaratıldı. İzmir’in en önemli simgelerinden biri olan bu anıt İzmir’in Atatürk döneminde Belediye başkanlığı yapmış olan bütün İzmirlilerin gönlünü fetheden, yıkılmış, yakılmış güzel İzmir’i tekrar büyük vatanseverlik ve aşkla çalışarak güzelleştiren Doktor Behçet Uz’un devrinde yapılmıştı.

27 Temmuz 1932 tarihinde Başbakan İsmet İnönü tarafından açılışı yapılan Gazi Heykeli, İzmir’in kurtarıcısına bir vefa örneğiydi. Özgürlüğüne kavuşturduğu İzmir’inin Gazi Mustafa Kemal Atatürk’üne minnettarlığın en güzel örneklerindendi. Gerek İsmet Paşa’nın gerek Behçet Bey’in açılış nutuklarını okumanızı tavsiye ederim bu coşkuyu, devrimleri ve idealizmi anlamak için.

Dönemin basınında elli bin vatandaş huzurunda açılışın gerçekleştiği yazılmıştı. İzmirliler 9 Eylül gününü hatırlatan coşku içindeydi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tunçtan harflerle yazılan “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir, İleri!” sözleri tarihe bir kez daha kazınmıştı.

Akşam gazetesi bu önemli günü şu şekilde okuyucularına aktarmıştı:

“İzmir dün kurtuluş günlerinin tatlı heyecanını yeniden yaşadı. Gazi Heykeli elli bin kişinin alkışları arasında, başvekilin nutku ile açıldı.”

Refet Sadettin “Fikirler” mecmuasında Gazi Heykeli için şu güzel sözleri yazmıştı:

“Gazi; bir kahraman‚ bir kurtarıcı‚ bir rehber‚ bir inkılâpçı‚ bir dâhidir ve bütün bunlardan başka asrın yepyeni bir fikri‚ bir idealizmidir. Bu idealizm işçinin çekici‚ çiftçinin sabanı‚ askerin silahı ve münevverin kaleminde safha safha realiteye dönüşmüş oluyor.

28 Temmuz 1932’den itibaren her sabah gün doğarken İzmir Körfezi’nin berrak sularına gölgesi vuracak olan bu âbide Türklüğün ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ebediliğini temsil eden bir mânâ olarak ebediyete kadar kalacaktır.”

Atatürk, “Gazi Anıtı’nın” açılışı dolayısıyla İzmir halkı adına, kendisine saygı ve şükran ifade eden Belediye Başkanı Dr. Behçet Uz tarafından gönderilmiş telgrafa karşılık olarak gönderdiği telgrafta;

“Milli mücadele ve heyecanımızın timsali olan güzel İzmir’de heykelimin dikilmesi vesilesiyle muhterem İzmirlilerin hakkımda gösterdikleri kadirşinaslıktan ve çok asilane duygulardan pek heyecanlandım. Muhterem İzmirlilere teşekkürlerimin selam ve sevgilerimin iblağını rica ederim.

Reisicumhur

Gazi Mustafa Kemal”

Diyecektir.

Sonsuza dek Atatürk, sonsuza dek Cumhuriyet…

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP