DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BIST 9.724,50-0,42%
BITCOIN 3412278-0,53%
İzmir
10°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hüsnü Tekeşin, Karşıyaka’da Beşiktaşlı Bir Kulüp!..

Hüsnü Tekeşin, Karşıyaka’da Beşiktaşlı Bir Kulüp!..

ABONE OL
Haziran 11, 2022 16:27
Hüsnü Tekeşin, Karşıyaka’da Beşiktaşlı Bir Kulüp!..
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hüsnü Tekeşin, Karşıyaka’da Beşiktaşlı Bir Kulüp!..

Hangi kulüpler gelip geçmedi ki bu güzel Karşıyaka diyarından: Karşıyaka Spor ve Müzik Kulübü, Karşıyaka Rum Takımı, Karşıyaka Yeşilyuva Spor Kulübü, Karşıyaka İdman Ocağı, Karşıyaka Sebatspor Kulübü, Karşıyaka Türkspor Kulübü vs. Ama hangisi günümüze kadar ulaşabildi ki?

Karşıyaka gerçekten çok renkli, çok canlı bir muhit dün de böyleydi bugün de…

Her renkten insan vardır. “Nerelisiniz?” diye sorulduğunda “Karşıyakalı!” cevabını veren “hangi takımı tutuyorsun” diye sorulduğunda “Beşiktaş (B.J.K.), Fenerbahçe (F.B.), Galatasaray (G.S.)” diyenler de var, her zaman her dönemde de oldu ne yazık ki. Ancak, “Karşıyakalıyım” diye cevap verene Kaf Sin Kaf’tan başka takım tutmak da yakışmaz bu da bu şekilde bilinir…

Tabii ki sadece İzmir’de ve Karşıyaka’da değil çeşitli yıllarda pek çok ilimiz ve ilçemizde de İstanbul takımlarının temsilcisi, şubesi gibi çalışan kulüpler bulunmaktaydı. Örneğin B.J.K. açısından Muğla’da “Muğlalı Beşiktaşlıları sinesinde toplamaya muvaffak olan Siyah-Beyazlı” renklere sahip “Muğla Yılmaz Spor” adıyla bir kulüp kurulmuştu. “Futbolcu Nazmi” başlığını içeren bir haberde de Konya Siyah-Beyaz Karakartallarının sağ içi olan Nazmi’nin Siyah-Beyaz Gençlerbirliği’ne seçildiği, güzel oyunlar çıkardığı ve Konya maçları bitince de gelecek mevsim Beşiktaş’ta oynayacağı bilgisi verilmişti.

Bu kentlerdeki örneklerde görüldüğü üzere kendi semtine, iline, ilçesine sahip çıkmak yerine üstat Attilla İlhan’ın da vurguladığı “bir de İstanbul takımı tutma merakı” ve sadece başarıya bağımlı bir “büyük takım tutma merakı” epey yaygınlaşmıştı…

Evet gelelim bizim güzel Karşıyaka’mıza… Zaman içinde kısa bir yolculuğa çıkalım en iyisi hep birlikte, 1950’ler Karşıyaka’sına götüreyim sizleri…

İzmir ve Karşıyaka da bu modayı takip etmişti ve Karşıyaka’da da bazı İstanbullu kulüpler kurulmuştu. İlk örnek B.J.K.li, Beşiktaşlı “Kartalspor Gençlik Kulübü” olsun… Şimdi gelelim onun hikâyesine…

Karşıyaka’da B.J.K.li Bir Kulüp: Kartalspor Gençlik Kulübü

12 Kasım 1950 tarihinde Karşıyaka’da bir spor kulübü kuruldu, adını “Kartalspor Gençlik Kulübü” koydular. Renkleri siyah-beyazdı. Kulübün kuruluş amacı Türk futboluna ve Beşiktaş’a eleman yetiştirmek ve bir gün Milli Takımı tamamen Kara Kartallardan meydana geldiğini görmekti.

Kartalspor Gençlik Kulübü’nün kuruluşundan bir yıl sonra Dr. Cüneyt Yalın, “Beşiktaş” adlı dergide “Kartalspor (İzmir)” yazısında kulübün kuruluşunun yıl dönümü olan 12 Kasım 1951’de toplantılarına katıldığını yazmıştı ve “…Beşiktaşlı olmam ve onların teneffüs ettikleri havadan teneffüs etmem, birkaç saat olsun beni derecesiz bahtiyar etti…” demekteydi.

Kulübün bu ziyaret sırasındaki başkanı Nejat Gürçen’di. Nejat Bey, Cüneyt Yalın’a verdiği ayrıntılı bilgilerde şunları söylemişi:

“Türkiye’mizin dört beş senedir gelişen Beşiktaşlılık sevgisi, tabii ki İzmir’de de kendini gösterecekti. Nitekim geçen ve bu yıl Beşiktaş’ın İzmir gezileri tarif edilemeyecek bir tarzda tezahüratla neticelenmişti. Bu hâdiseleri efkârı umumiye dikkatle takip ediyordu.

Geçen sene bana ve İzmir’e maçları takip etmeye gelen muharrir ağabeyimiz Tarık Bilgin’e gençler tarafından Beşiktaşlıları bir araya getirmemiz için teklifler yapılmıştı. Nihayet genç arkadaşlarımdan gördüğüm teşvik üzerine 12 Kasım 1950 tarihinde mütevazı bir kulüp kurabildim. Bugüne kadar elimizden gelen bütün gayretleri sarf ederek çalıştık.”

Kartalspor Kulübü Başkanı Nejat Bey, bu kulübün kuruluşunda yardımlarını gördüğü kişiler olarak “ilimiz eski ve halen Samsun Emniyet Müdürü Burhaneddin Tüzün, şehir bandomuzun şefi Fuat Türkoğlu, eski Vali muavinimiz, halen Siirt Valisi Nihat Şenman ve İzmir Şehir Tiyatrosu rejisörü, halen Bizim Tiyatro’nun sahibi dostumuz Avni Dilligil, kıymetli ses sanatkârı Lütfi Güneri”nin isimlerini saymıştı.

Kartalspor Gençlik Kulübü adında da geçtiği gibi gençlerden kuruluydu. İçlerinde su sporları, atletizm, güreş, futbol gibi pek çok branşta çalışmalarını sürdürüyordu. Ama ana faaliyet ilk başta futboldu.

Bu kulübün futbol kadrosu şu şekildeydi:

“Kaleciler: Muhsin Yeldan, Mete Erkol, Hasan Gökyayla, Metin Kadir Yağcan.

Bekler: Sedat Kurdoğlu, Namık Şenoğlu, M. Ali Işıklı, Yılmaz Erbaylı, Nuri Seyhan, Ali Güvenir.

Haflar: Hakkı Olça, Kemal Tuncel, Muammer Özmen, Atilla Gürsan, Tuncay Kural, Memduh Yurtsever, Ziya Yurdatap, Ruhi Hepsarsar.

Forlar: Muammer, Mühas, Abdullah Yaşartürk, Ali İhsan Kulpçu, Süleyman Özçalışkan, Turgut Arabacıoğlu, Adnan Karaçam, Faik Canlıer, Sahir Döner, Erol Bronzer, Ergun Onar.”

Karşıyaka’daki Kartalspor’un İdare Kurulu ise şu şekildeydi: Başkanı: Nejat Gürçen, İkinci Başkan: Hüseyin Yaraşır, Umumi Kâtip: Tuncay Kural, Umumi Kaptan: Hakkı Olça, Veznedar: Muammer Özmen, İdare Kurulu Üyesi: Kemal Tuncel.

Karşıyaka’da Beşiktaşlı bir başkan olan Nejat Bey, sözlerini B.J.K.liği överek şu şekilde tamamlamıştı:

“Türkiye’nin en fazla sevilen ve tutulan kulübü Beşiktaş’tır. Son Anadolu seyahatimin intibaları bana bunu bariz bir şekilde hissettirmiştir. Şunu da iftiharla söyleyeyim ki; memleketimizin birçok yerlerinde Beşiktaşlıların birleşmekte oldukları ve kulüpler tesis ettikleri, günün hadiseleridir”.

Başkanla yapmış olduğu konuşma bittikten sonra Cüneyt Bey’e kulübün maskotu Reyhan Barlas tarafından şeref defteri imzalatılmıştı.

Yine 1952 yılında “Golspor” ve “Beşiktaş” adlı spor mecmualarında Kartalspor Gençlik Kulübü ile ilgili haberler karşımıza çıktı.

İzmirli Beşiktaşlıları sinesinde toplayan Karşıyaka’daki Kartalspor Gençlik Kulübü’nün umumi kâtip ve kaptanı (geçen senelerde kulübün başkanı olan) Nejat Gürçen olmuştu. Başkan ise artık önceden ikinci başkan olan Hüseyin Yaraşır’dı. Bu kulübü “İzmir Spor Kulüplerini Tanıtıyoruz” yazısıyla bir spor dergisinde paylaşan kulübün kuruluşu ve bilgilerini geçen senelerde de yazan koyu bir Beşiktaşlı olan Kartalspor Gençlik Kulübü’nde çalışabilme özlemiyle yanıp tutuşan tanıdığımız isim Dr. Cüneyt Yalın’dı.

Cüneyt Bey, bu kulübü Beşiktaşlılara tanıtmak arzusu ile Karşıyaka’ya Nejat Kaptanla görüşmeye tekrar gelmişti. Her zamanki samimi tavırları ile dikkat çekmekteydi Karşıyaka’daki B.J.K.li Nejat Bey. Cüneyt Bey’in ilk suali şu olmuştu:

“-Kısaca tarihçenizden bahseder misiniz?”

“-Hayhay” der Kaptan Nejat Bey doktorcuğuna ve ekler:

“İzmirli Beşiktaşlılardan gördüğümüz büyük rağbete güvenerek, 12.10.1950 tarihinde mütevazı bir kulüp kurabildik; bugüne kadar da hızla çalışmaktayız.”

Kartalspor Gençlik Kulübü kurulduğu zamanların aksine iki branşta mücadele etmekteydi bu yıl. Günümüzde de etkili olan “Futbol” ve “Basketbol” branşlarında.

“İzmir hakemlerini nasıl bulursunuz” suali vardı şimdi de.

“-En büyük yaraya temas ettiniz doktorcuğum. İzmir’de maalesef iyi bir maç idare edecek hakem yoktur”

Beden Terbiyesi İzmir Bölgesi’ni de beğenmiyordu Nejat Bey, birçok ehliyetsiz kimseler var diyor “inşallah ıslah edilir” temennisini de unutmuyordu…

Kartalspor Gençlik Kulübü’nün futbol kadrosu bu yıl şöyleydi: Kaleciler: Mete Erkol, Hasan Gökyayla, Günöz Baytok. Bekler: Sedat Benli, Kazım Karabekir, M. Ali Işıklı, Muammer Paydar. Haflar: Tuncay Kural, Muammer Özmen, Erol Bronyer, Mustafa Camcı. Forlar: Falih Canlıcı, Teoman Altıparmakoğlu, Ali Güvenir, Erdem Akşit.

Kartalspor Gençlik Kulübü sadece futbol takımıyla yetinmemişti, aynı zamanda basketbol takımı da kurulmuştu bu yılda ve kadrosu da şöyleydi: Orhan Baskan, Nejat Koçak, Çetin Aydın, Yalçın Tanrıkul, Gündüz Özalp, Somer Terzioğlu, Erkin Usman.

Evet, gelelim sohbetin can alıcı yerine. Karşıyaka’da kurulan bir B.J.K.li kulüp olan Kartalspor Gençlik Kulübü umumi kâtip ve kaptanı Nejat Gürçen kendisi gibi fanatik koyu bir B.J.K.li olan doktorcuğunun sorduğu cevabı çoktan belli olan soranın soyadı gibi yalın, “Hangi kulübü tutar ve seversiniz?” sualine şöyle cevap veriyordu: “-O artık malum olsa gerek, koyu Beşiktaşlıyım doktorcuğum, renklerimizden de belli değil mi?”

Renkler BJK gibi Siyah-Beyaz, kulübün adı zaten “Kartal”. Koyu BJK’li Doktor Cüneyt Yalın Bey:

“-Gayeniz ve arzunuz nedir?”

BJK’li Nejat Gürçen Bey: “-Gayemiz, İzmir futboluna ve BJK’ye eleman yetiştirmektir. Arzumuz da mensup olduğumuz BJK’nin üstün zaferlerinin devam etmesidir.”

Peki, bu yıl B.J.K.ye sporcu devşirecek olan siyah-beyazlı B.J.K.li Kartalspor Gençlik Kulübü’nün yönetim kurulu kimlerden oluşuyordu? Fahri Başkan: Remzi Tatari, Başkan: Hüseyin Yaraşır, İkinci Başkan: Kemal Tuncel, Umumi Kaptan ve kâtip: Nejat Gürçen, Üye: M. Ali Işıklı.

1952 Eylül’ünde yönetim kurulu ise şöyleydi: Başkan; Dr. Kenan Çelebi, İkinci Başkan; Aziz Uluer, Umumi Kâtip; Nejat Gürçen, Umumi Kaptan; Zühtü Çetintürk, muhasip; Şeref Toksöz, Antrenör; Hakkı Çaktırma, Fahri Başkan; Remzi Tatari.

Karşıyaka’da faaliyet gösteren Kartalspor’a yönelik “bazı kulüplerin büyük baskıları” olduğu ifade edilse de bu kulüplerin hangileri olduğu söylenmemişti. Ama tahmin etmek de pek zor olmasa gerek…

Ayrıca Kartalspor’un tespit edebildiğimiz kadarıyla müsabakaları hakkında da bazı veriler mevcuttu. 1952 ilkbaharında Kartalspor Gençlik Kulübü, Tire Gençlik Kulübü’nün davetlisi olarak Tire seyahatine bile çıkmıştı. Karşıyaka Kartalspor takımının yaptığı maç geniş bir seyirci ile takip edilmiş, ilk yarıda Tire takımı 4-1 önde tamamlamış ve maç sonu ise 6-4 Kartalspor’un mağlubiyeti ile bitmişti.

“İzmir’in Karşıyaka’sında teşkil olunan bu mütevazı Siyah-Beyazlı kulüp…” olarak adlandırılan Kartalspor, oynadığı özel maçların çoğunda iyi sonuçlar almış ve İzmir ilçelerinde oynadığı maçların 14’ünden sadece 3’ünü kaybetmişti. İlçeler arası Bayındır şampiyonunu 3-2, B grubu şampiyonu Menemen’i 2-1 yenmişti. Kartalspor spor dışında da faaliyetler içerisinde yer almıştı, İzmir ve Karşıyaka’da dönemin Valisi Osman Sabri Adal’ın hazır olduğu ve 9 Eylül’de İzmir’in Kurtuluşu dolayısıyla Bigonya ve Kurtuluş Geceleri garden partileri bile vermişti.

Kartalspor’u B.J.K. yönetim kurulu üyesi ve Beşiktaş mecmuasının sahibi Fuat Büte tarafından 1952’de ziyaret edilmiş ve şeref defteri imzalatılmıştı.

Hatta bu kulübe ziyaret amacıyla gidenler arasında 1951-1952 İzmir Lig Şampiyonu Karşıyaka Spor Kulübü’nün önemli oyuncularından Arif Dökel bile vardı.

Yazımız başka bir İstanbul takımının Karşıyaka’da kulüp kurması ile ilgili hikâye ile devam edecektir…

Karşıyaka Spor Kulübü Tarih Kurulu Üyesi Hüsnü TEKEŞİN

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

error: Kopyalamayın ! Her hakkı saklıdır .