DOLAR 32,4350 0.22%
EURO 35,4092 0.22%
ALTIN 2.325,130,24
BITCOIN 22972922,26%
İzmir
22°

AÇIK

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
Sadi İplikçi’yi Saygı ve Sevgiyle Anıyoruz!

Sadi İplikçi’yi Saygı ve Sevgiyle Anıyoruz!

ABONE OL
Haziran 11, 2022 16:42
Sadi İplikçi’yi Saygı ve Sevgiyle Anıyoruz!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sadi İplikçi’yi Saygı ve Sevgiyle Anıyoruz!

İplikçizade İsmail Beyin küçük oğlu, Karşıyaka Spor Kulübü’nün kurucularından Süreyya İplikçi’nin kardeşi, kulübün eski başkanlarından Sadi İplikçi, 10 Ağustos 1900’da Soğukkuyu Müsavvat sokağında doğmuştu…

“İzmir’in işgal edildiği günlerdi…

Yunan Kralı Konstantin, generallerinden kendisine İzmir’de konaklayabileceği güvenli bir yer bulunmasını emretti.

 Yapılan araştırmaların sonucunda Konstantin’e en uygun yerin İplikçizade İsmail Bey’in Karşıyaka yalısındaki köşkü olduğu tespit edildi.

Yunan Yüksek Komiseri Aristidis Stergiadis köşkün sahiplerinden Süreyya Bey’i makamına çağırdı, köşkün kendilerine kiralanmasını istedi.

Kardeşi Sadi Bey ile birlikte bu köşkte yaşayan Süreyya Bey, köşkü vermemek için uzun süre direndi ama Stergiadis’i bir türlü ikna edemedi,  sonunda Stergiadis’in emriyle yalıdaki muhteşem köşke zorla el konuldu.

Yunan İşgal Komutanı Kral Konstantin ve Kraliçe Sophie, İzmir’de yaşayan Rumların büyük gösterileri arasında İplikçizade İsmail Bey’in Köşkü’ne geldi. İşgalci askerlerin köşkün girişindeki mermerin üzerine serdikleri Türk bayrağını eşi ile birlikte çiğneyerek girdi.

Süreyya Bey ise idam edilmek üzere Atina’ya sürgüne gönderildi…

Kurtuluş Savaşı’nın sona ermesiyle Süreyya İplikçi Mustafa Kemal Paşa’nın emri ile idam edilmeden Karşıyaka’ya geri döndü…”

Süreyya İplikçi’nin kardeşi, Kaf Sin Kaf’ın kuranların önderi Zühtü Beyin en yakın dostu, Yeşil-Kırmızılı takımın ilk futbolcularından, ilk kürekçilerinden ve defalarca Kaf Sin Kaf’ın başkanlığını yapan Sadi İplikçi 5 Şubat 1988 tarihinde aramızdan ayrıldı… 34 yıl önce aramızdan ayrılan bu büyük Karşıyakalı ve Kaf Sif Kaf’lı Sadi İplikçi’yi saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz…

Ahmet DİKER

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP