DOLAR 32,3391 0.17%
EURO 35,1967 0.01%
ALTIN 2.245,560,10
BITCOIN 2117549-3,88%
İzmir
12°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:18

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

X
Tarihe Saygı ve Koruma Ödülleri’ne Başvurular Başladı!

Tarihe Saygı ve Koruma Ödülleri’ne Başvurular Başladı!

ABONE OL
Haziran 18, 2022 11:59
Tarihe Saygı ve Koruma Ödülleri’ne Başvurular Başladı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarihe Saygı ve Koruma Ödülleri’ne Başvurular Başladı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği İzmir’de tarihe duyarlılığın simgesi haline gelen Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri için başvurular başladı. Yarışmaya 19 Ağustos Cuma günü mesai bitimine kadar katılmak mümkün.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentteki tarihi yapıların korunması, onarılması, kentsel ve yerel bilincin oluşturulması amacıyla düzenlediği Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri, pandemi nedeniyle verilen iki yıllık aranın ardından bu yıl sahiplerini bulacak. Tarihi mirasa sahip çıkan, koruyarak yaşatan ve bu alanda katkısı, emeği bulunan İzmir ile ilgili tüm çalışmalara açık yarışma için “Tarihi Yapıda Yaşam”, “Tarihi Mekânda Geleneksel Zanaatların Yaşatılması”, “Basit Onarım”, “Özgün İşlevin Değiştirildiği Esaslı Onarım”, “Özgün İşlevin Korunduğu Esaslı Onarım”, “Emek”, “Katkı” ve “Tarihi ve Kültürel Miras Konulu Okul Projeleri Teşvik” kategorilerinde başvurular kabul edilecek.
Ödül programı ödül aldı
Dünyanın önemli koruma kurumlarından biri olan Europa Nostra Ödülleri’nin (Avrupa Kültürel Miras Ödülleri) jürisi, “Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri”ni 2021 yılında mansiyon ile onurlandırmıştı.
Sonuçlar 19 Eylül’de açıklanacak
Bu yıl 18. Düzenlenecek Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri’ne katılmak isteyenler 2022 yılı şartnamesini ve başvuru formlarını www.tarihesaygi.com/basvuru2022 sitesi üzerinden edinebilir. Seçici Kurul Toplantısı ve inceleme gezisi, 5-16 Eylül 2022 tarihleri arasında düzenlenecek. Sonuçlar 19 Eylül Pazartesi günü yarışmanın internet sitesinden duyurulacak.
Seçici Kurul üyeleri 
Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri Yarışması’nda Seçici Kurul üyeleri; ICOMOS (Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi) Uluslararası Başkan Yardımcısı, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Restorasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serpil Bağcı, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haluk Sağlamtimur, Koruma Planlama ve Kültür Miras Yönetimi Uzmanı,  UCLG Danışmanı, Europa Nostra Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayşe Ege Yıldırım, önceki dönem Europa Nostra Türkiye Başkanı Y. Mimar ve Restorasyon Uzmanı Burçin Altınsay, Şehir Plancısı Önder Batkan, Y. Mimar ve Restorasyon Uzmanı Salih Seymen,  İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Öğr. Gör. Dr. Kerem Şerifaki, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Elburz, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Arş. Gör. Dr. Onur Zunal, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Arş. Gör. Tülin Yenilir’den oluşuyor.
Ödül Kategorileri:
Tarihi Yapıda Yaşam Ödülü
Kentleşme sürecinin yarattığı değişimlere rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde tarihi yapısını koruyup, yaşatan ve özgün işleviyle kullanmayı sürdüren, yapıyı olabildiğince korumayı başardığı jüri tarafından belirlenen yapı sahiplerine verilecek. Yapının korunması gerekli kültür varlığı özellikleri taşıması gerekiyor.
Tarihi Mekânda Geleneksel Zanaatların Yaşatılması Ödülü
Bu ödül, tarihi mekân içerisinde uzun süreli geleneksel üretim yapan, tarihsel-mekânsal dokuya varlığıyla katkı sağlayan, somut olmayan yerel kültürel miras kapsamında faaliyet gösteren zanaatkârlara (dokumacı, bakırcı, keçeci, semerci, nalıncı, derici vb.) verilecek. Adayların, en az 15 yıl boyunca zanaatın uygulanmasını ve yaşatılmasını sağlamış, usta-çırak ilişkisi içinde yetişmiş, kaybolmakta olan zanaatın sürdürülmesini sağlayacak ender bilgilere sahip olması gerekiyor.
Esaslı Onarım Ödülleri
Yapıların özgün mekân-cephe kurgusu, yapım tekniği, malzeme, süsleme eleman ve detayları, parsel öğeleri (müştemilat, havuz, kuyu, duvar, döşeme kaplaması, ağaç, çardak, vb.) ile korunarak onarılmaları esas alınacak. İşlev değişikliği nedeniyle uygulanan dönüşümün yapı-parsel ilişkisi ile yapının iç-dış mekân organizasyonunun korunmasını ve okunmasını olanaklı kılması gerekiyor.
Emek Ödülü
Bu ödül, “Tek Yapı Ölçeğinde Koruma Uygulamaları” ödül kategorisi altında yapılan uygulamalarda geçmişten bugüne sürmekte olan bir yapı geleneğinin izlerini koruyarak ve ustalıklı biçimde sürdürerek, üretime emekleriyle katkıda bulunan usta veya usta ekiplerine verilecek.
Tarihi Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı Ödülü
Bu ödül; İzmir’in yerel bağlamıyla ilişkili yazılı ve görsel çalışmalar aracılığı ile tarihi çevre ve kültür varlıklarını koruma konusunu somut bir ürün ile gündeme getiren, kamuoyunda bir tartışma zemini yaratan, ufuk açan ve bunların tümünü bir arada sağlayan çalışmalara verilecek. Lisans, yüksek lisans, doktora ve bitirme tezleri ile makale, bildiri kitabı, bildiri CD’si ve benzeri akademik çalışmalar ödüle aday olamayacak.
Tarihi ve Kültürel Miras Konulu Okul Projeleri Teşvik Ödülü
İlk ve orta öğretim düzeyinde hazırlanmış öğrenci çalışmaları bu kategoride değerlendirilecek. Ödül ilgili okula verilecek. Çocuk ve gençlerin tarihi mirasa ve çevreye duyarlılıklarını geliştirmek, bir koruma kültürü oluşturmak ve yaygınlaştırmak amacıyla bağlı bulundukları eğitim kurumu önderliğinde yaptıkları çalışmaları onurlandırmak temel hedef olarak belirlendi. Bu kategoride, İzmir’in tarihi değerlerine yönelik resim, heykel, fotoğraf, maket ürünlerini içeren sergi, okul dergisi, belgesel, araştırma, drama, dans, şiir etkinlikleri ve benzeri yazılı ve görsel ürünler değerlendirilecek.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP