DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BIST 9.724,50-0,42%
BITCOIN 33960161,46%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ahmet Diker ; “Büyük Taarruz Öncesi Ülkemizin Kaderini Değiştiren Maç!”

Ahmet Diker ; “Büyük Taarruz Öncesi Ülkemizin Kaderini Değiştiren Maç!”

ABONE OL
Şubat 16, 2024 06:23
Ahmet Diker ; “Büyük Taarruz Öncesi Ülkemizin Kaderini Değiştiren Maç!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ahmet Diker ; “Büyük Taarruz Öncesi Ülkemizin Kaderini Değiştiren Maç!”

Mustafa Kemal Paşa, Büyük Taarruz” un arifesindeydi… Taarruz öncesi sıcak günler yaşanılıyordu ülkede.  Ancak Mustafa Kemal Paşa’nın futbola olan ilgisizliği de herkes tarafından biliniyordu…

O büyük kahramanın Akşehir’de oynanan ve ülkemizin kaderini değiştiren bir maçı izlemesi tarihi bir olaydı.

Temmuz 1922…

Başkumandan Mustafa Kemal Paşa, düşmana son darbeyi indirmeye hazırlanırken, taarruzun yerini ve tarihini son derece gizli tutmaya özellikle itina göstermişti. Cepheyi son kez teftiş etmek ve hazırlıkların tam olup olmadığını anlamak ve bu konuda yüksek rütbeli subaylarla son toplantısını yapmak isteyen Mustafa Kemal Paşa bu teftişini de saklamak gereğini duymuştu. Bu sırada Konya’ya gelerek kendisiyle görüşmek isteyen ünlü İngiliz General Townsend ile buluşmak üzere Ankara’dan birkaç günlüğüne ayrılacağını bir resmi yazıyla hükümete bildirmişti…

Heyet-i Vekile Riyaseti ’ne diye başlayan mektup şöyle devam ediyordu:

 ‘Ben, bir iki gün sonra avdet etmek üzere General Townsend ile görüşmek için Konya’ya gidiyorum. 24 Temmuz 1338 (1922) Mustafa Kemal’

Yazı 24 Temmuz tarihini taşıdığı halde Mustafa Kemal Paşa, 23 Temmuz sabahı gün ışımadan otomobille Ankara’dan ayrılmış ve aynı gün akşamüstü Batı Cephesi Karargâhı’nın bulunduğu Akşehir’e gelmişti. Burada Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa ile görüşen Mustafa Kemal Paşa, 24 Temmuz sabahı Konya’ya gitmiş ve General Townsend ile beklenen görüşmesini yapmıştı. Bu görüşme nedeniyle birkaç gün Konya’da kalan Mustafa Kemal Paşa, bu sırada 28 Temmuz 1922 günü Akşehir’de yapılacak olan bir futbol maçını izlemeye davet edilmişti.

Bu maç, Anadolu Ajansı ve gazeteler vasıtasıyla yurda ve tüm dünyaya duyurulmuştu. Askeri birlikler arasında yapılacak bu iddialı maçı seyretmek üzere bazı ordu ve kolordu kumandanları da Akşehir’e gelmişlerdi.

Başkumandan ve yüksek rütbedeki komutanların futbol maçını izlemeye gidecekleri yolundaki haberler, Türklerin bir süre daha taarruza girişemeyecekleri yolundaki kanaati daha da güçlendirmişti.

Nitekim Amerika’nın eski Ankara Büyükelçisi General Charles H. Smith de “Gazi Mustafa Kemal” adlı ünlü eserinde bunu açıkça belirtiyor ve şöyle diyordu:

 “…Bu yoldaki haberler gazetelerde de ön planda yer alıyor ve öyle yayılıyordu. Bu söylentiler, Türk ordusunun bir süre herhangi bir harekette bulunamayacağı kanaatini uyandırıyordu. Bilhassa Yunanlar böyle düşünüyordu. Dünya basını da ‘Kayıtsızlığa alışmış ve tefessüh etmiş (kokuşmuş) Türklerden ne beklenir ki diyordu…”

Başkumandan Mustafa Kemal Paşa, Erkan-ı Harbiye-i Umumiye Reisi Fevzi Paşa, Batı Cephesi Kumandanı İsmet Paşa, Birinci Ordu Kumandanı Nureddin Paşa, İkinci Ordu Kumandanı Yakup Şevki Paşa ve Batı Cephesi Kurmay Başkanı Asım Paşa ile birlikte Akşehir sahasında oynanan futbol maçını ilgiyle izlemişti.

Aslında Mustafa Kemal Paşa, bir araya gelen yüksek rütbeli subaylarla “Büyük Taarruz”un yeri ve zamanı üzerinde görüşmüş, son emirlerini vermiş ve bunu bir futbol maçının gölgesinde kalmasını sağlamıştı.

Kolordu subayları ile Batı Cephesi subaylarının teşkil ettikleri takımlar arasındaki bu maçın sonucu ne olmuştu? Bunu kimse anımsamıyordu bile önemli olan bu maçın ana sonucuydu…

28 Temmuz 1922 günü maç sırasında Başkumandan son emrini vermişti. Türk ordusu 26 Ağustos sabahı “Büyük Taarruz”a geçecek ve düşmana son darbeyi indirecekti.

Gazi Mustafa Kemal Paşa ve komutanlarının birlikte izlediği Türk Spor Tarihi’nin en önemli maçı, özgürlük mücadelesi veren bir ulusun kaderini belirleyen maç oldu…

Ahmet Diker’in “Atatürk Karşıyaka’da” adlı kitabından alıntılanmıştır…

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

error: Kopyalamayın ! Her hakkı saklıdır .