DOLAR 32,5180 -0.1%
EURO 35,0009 0.28%
ALTIN 2.420,80-0,08
BITCOIN 2102825-3,23%
İzmir
24°

KAPALI

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
Hüsnü Tekeşin; “İsmet Paşa’nın Kaf Sin Kaf Ziyareti!”

Hüsnü Tekeşin; “İsmet Paşa’nın Kaf Sin Kaf Ziyareti!”

ABONE OL
Şubat 16, 2024 06:23
Hüsnü Tekeşin; “İsmet Paşa’nın Kaf Sin Kaf Ziyareti!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hüsnü Tekeşin; “İsmet Paşa’nın Kaf Sin Kaf Ziyareti!”

Türk Kurtuluş Savaşı’nın en önemli komutanlarından, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş senedi Lozan Barış Antlaşması’nın mimarı ve İkinci Cumhurbaşkanımız olan İsmet İnönü, Karşıyaka Spor Kulübü’nü çeşitli defalar ziyaret etmişti.

Karşıyakalılar için anlamı büyük olan ziyareti ise, Atatürk’ün hemen yanı başında yer aldığı 24 Haziran 1926 tarihindeki Kaf Sin Kaf ziyareti olmuştu.

Bir diğer önemli ziyaretse 90. yıldönümünü kutladığımız 28 Temmuz 1932 tarihli ziyareti olmuştu.

Şevket Süreya’nın “İkinci Adam” olarak adlandırdığı İsmet İnönü, 28 Temmuz 1932’deki Karşıyaka Spor Kulübü ziyaretinden bir gün evvel 27 Temmuz 1932 günü İzmir Valiliği ve Belediye Başkanlığı’nın katkılarıyla yaptırılan Cumhuriyet Meydanı’ndaki İzmir Gazi Heykeli’nin açılışını yapmış ve İzmir’i şereflendirmişti.

Karşıyakalılar İsmet Paşalarını altı yıl önce olduğu gibi Karşıyaka Spor Kulübü’nü tekrar ziyaretleri için davet etmişlerdi.

İsmet Paşa programında yer alan ziyaretleri gerçekleştirdikten sonra, Şarkspor ziyareti ardından, Kaf Sin Kaflıları kırmamış ve otomobil ile Karşıyaka’ya geçmişti. İsmet Paşa Kaf Sin Kaflılar tarafından sevinçle karşılanmıştı.

İsmet Paşa’ya dönemin kulüp başkanı Münir Birsel tarafından bir buket çiçek verilmişti. Karşıyaka Spor Kulübü’nde bir süre kalan İsmet Paşa, kulübün denizcilik ve tenis faaliyetleri hakkında bilgiler almıştı. Karşıyaka Spor Kulübü’nde geçmiş yıllarda futa deneyimi yaşayan İsmet Paşa’ya güzel bir hatıra olarak önceki yıllarda Karşıyakalı Kaf Sin Kaflı gençlerle binmiş oldukları futadaki resimleri takdim edilmişti.

Karşıyaka Spor Kulübü’nü ziyaret eden Başbakan İsmet Paşa Karşıyaka Spor Kulübü’nün şeref defterine ise şunları yazdı:

“Karşıyaka Fırka Merkezi’nde Karşıyaka Spor Klüp(b)ündeki beraber arkadaşlarla muhabbetle konuştuk. Her geldiğim zaman arkadaşlarım daha canlı, daha şevklidirler.

28.07.1932 İsmet”

K.S.K. Şeref Defteri’ndeki İsmet Paşa’nın son kelimesi bazı araştırmacılar tarafından, gazetede verilen ifadeyi şeref defterindeki yazıyla karşılaştırmamaları sebebiyle, “şereflidirler” ifadesi ile verilmiş olsa da K.S.K. şeref defterinde açıkça “şevklidirler” ibaresi belli olmaktadır ve bu sözcükten evvel “hevesli” sözcüğü yazılmış ama üstü karalanarak mevcut sözcük tercih edilmiştir. Zaten cümle akışına “şevklidirler” sözcüğü daha uygun düşmektedir. İsmet Paşa’nın yazısında ise “beraber” sözcüğü bu konu ile ilgili yazanlar tarafından ya fark edilmemiş ya da görmezden gelinmiş ya da cümle yapısını bozduğu gerekçesi ile çıkartılmıştı. Yazının özüne dokunmadan aktarmaksa daha doğru gözükmektedir. Ayrıca şeref defterinde İsmet Paşa’nın yazdığı tarih de 28 Temmuz 1932 tarihi olarak gözükmektedir. Dün 27 Temmuz 1932 tarihi olarak paylaşım yapanlar olmuştu. Fakat 27 Temmuz 1932 tarihinde çok yoğun bir şekilde geçmiş olan İzmir Gazi Heykeli’nin açılış günü olduğu düşünülürse de şeref defterindeki tarih doğru gözükmektedir. Bu vesile ile bu yanlışı da düzeltmiş olalım.

Sözün özü: Kaf Sin Kaf Atatürk’ünü de, İsmet Paşa’sını da asla unutmayacaktır. Ruhları şad olsun….

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP