DOLAR 42,5354 0.07%
EURO 49,5729 -0.06%
ALTIN 5.745,37-0,12
BITCOIN 38063440.13652%
İzmir
13°

KAPALI

SABAHA KALAN SÜRE

Yaşar AKSOY “ZÜHTÜ IŞIL, KARŞIYAKA’NIN SİMGESİDİR!”

Yaşar AKSOY “ZÜHTÜ IŞIL, KARŞIYAKA’NIN SİMGESİDİR!”

Karşıyaka Futbol Kulübü (KSK), Bahariye semtinde Omiros Bahçesi’nde, yani şimdiki Çocuk Yuvası’nın bulunduğu bahçelik alanda kuruldu..

ABONE OL
Temmuz 15, 2025 16:49
Yaşar AKSOY “ZÜHTÜ IŞIL, KARŞIYAKA’NIN SİMGESİDİR!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Araştırmacı yazar, tarihçi, kaleme aldığı “Karşıyaka ve Kaf Sin Kaf Tarihi”, Karşıyaka” ve diğer kitaplarıyla yolumuzu aydınlatan, gelecek kuşaklara rehberlik yapan, çok değerli eserler bırakan Yaşar Aksoy’un 15 Temmuz 2020 tarihindeki köşe yazısını Kaf Sin Kaf sevdalıların okumaları için bir kez daha paylaşıyoruz…

“Biz efendice bilgilerimizi yazılı paylaşıp şaklabanlık yapmadığımız için tarihi saptırma uğraşı içinde olan şaşkınlar giderek azgınlaşıyorlar.. Karşıyaka Spor Kulübü’nün (KSK) kurucu üyesi, ilk futbolcusu ve Milli Mücadele kahramanı Kadızade Zühtü Işıl hakkında yapılan saldırılara nihayet efendice yanıt verme zorunluluğu duyduk, her türlü gerçek belgesine sahip olduğumuz bu kahraman Karşıyakalı için hukuk önünde gerekli belgeleri de sunmaya hazırız.

Bu şahıs öteden beri benim şehrimize mal olmuş özverili yazarlığıma da sürekli yazılarıyla hakaret etmektedir. Kendisi bu toprakların en saygın yazar ve kültür adamlarından rahmetli bir sevgili dostumun damadı olduğu için şimdiye kadar sustuk, bundan böyle meydanı boş bulmayacaktır..

Bu bakımdan Karşıyaka Belediyesi’nin resmi yayın organı olan “Karşıyaka Haber” gazetesinde bu hafta sonu yayınlanacak olan yazımızı, daha önce sosyal medyada yayınlama durumundayım. Aşağıda inkar edilen ve yok sayılan Zühtü Işıl büyüğümüz ve KSK hakkındaki söz konusu yazımı ve orijinal belgeleri sunuyorum:

İZMİR’İN İLK TÜRK FUTBOL KULÜBÜ: KSK..

Karşıyaka halkı, beldenin eğitim sisteminde okuyan öğrenciler, gençler büyük oranda beldenin spor hayatından, yani KSK kültüründen de etkilenmişlerdir; bu geçmişte böyle idi, bugün de böyledir.

Karşıyaka Futbol Kulübü (KSK), Bahariye semtinde Omiros Bahçesi’nde, yani şimdiki Çocuk Yuvası’nın bulunduğu bahçelik alanda kuruldu.. Yıl 1910’Iar.. Gavur İzmir ismiyle bilinen bir vatan toprağı.. İzmir futbol ligi, yabancıların takımları ile doluydu. Tek Türk takımı yoktu.. Papazlar, maçlara gelip ilahiler okuyordu. İşte böyle bir ortamdı, Türkleri de futbol kulübü kurmaya iten. İki büyük reaksiyon doğdu. Birincisi, 1 Kasım 1912’de Karşıyaka Spor Kulübü’nü doğurdu. Öteki, 16 Ocak 1914 günü Altay’ı yaşama geçirdi.

K.S.K’yi kuran bu vatanseverlerden biri olan ve anneannem tarafından yakın akrabamız Kadızade Zühtü Işıl, vefat etmeden önce K.S.K’yi kurdukları dönemi teybimize şöyle anlatmıştı:

“Kaf Sin Kaf’ın kurulduğu tarih I912’dir. Memleket bizimdi, fakat hakim olan Türk’ten başkalarıydı. Ticaret, sanayi, her şey başkaları için bir nimetti. Hürriyet ilanı ile “Türk’üz” diye övünmek ihtiyacını yavaş yavaş duymaya başladık, her sahada duyulan bu ihtiyaçlar bizi sporda örgütlenmeye itti. Spor, o güne kadar Türk olmayanların egemenliğinde idi.

Aramızda para toplayarak top aldık. Kısa pantolonlarla arsada oynamağa başladık. Bu arsa, şimdiki Bahariye semtinde Çocuk Yuvası’nın bulunduğu köşkle, bir tarafı Alaybey’de, diğer tarafı Karşıyaka’da olan geniş bir bahçe idi, sahibi de Omiros isminde Rus asıllı ve eşi İngiliz olan Karşıyakalı bir kişi idi. Cami ve mektep arasında halen duvarla hudutlu bu bahçenin arasındaki geniş saha bizim futbol sahamız olmuştu.”

Zeytin Ağacının Altı

“Aramızda ilk defa bir topluluk kurmaya 5-6 arkadaş o günlerde bu arsada karar verdik. Ağabeyim Kadızade Raşit, teyzezadem Süreyya İplikçi, ben, Refik Civelek, Osman Nuri, Örnekköylü Hüseyin, bir zeytin ağacının altında hafif yağmurlu bir günde bir kulüp kurmayı tasarlamıştık. İçimizdeki milli heyecan bir yangın gibi ateş almıştı.

Bize, muhitimizden çığ gibi gençlik katıldı. Kendi aramızda bir takım yapmıştık. 2-3 ay sonrada bu topluluğumuzu da¬ha çok canlandırmayı düşündük. Bu bizim için bir özlem olmuştu. İttihat-ı Terakki Cemiyeti’ne müracaat ettik, bizi himayenize alınız bir kulüp teşkil edelim daha verimli çalışmak arzusundayız dedik. Olumlu karşıladılar, size bir oda tahsis edelim burada teşkilatlanın, bu kulübü vilayete müracaat ile tescil edebiliriz dediler.

Bu büyük bir ümit olmuştu. Haftanın birkaç gününde aksamları burada toplanıp tasarladıklarımızı büyüklerimize iletiyorduk. Onlardan büyük teşvik görmeye başlamıştık. Bir müddet sonra vilayete müracaatla hukuk müşavirliği kanalı ile kulübümüz “Karşıyaka Mumarese-i Bedeniye Kulübü” ismi altında kuruldu. K.S.K, artık doğmuştu. Tarih, 1 Kasım 1328 yani 1912 idi…

Türklüğü temsil etsin diye kırmızıyı, İslamlığı temsil etsin diye yeşili seçerek. kulüp renklerini oluşturduk..Tüzükteki resmi kurucular, Raşit Kadızade, Süreyya İplikçi, Hasan Fehmi, Cemal Ahmet Umar, Fikri Altay, Halit Onaran, Tahir Bor, Hüsnü Tonak, Zühtü Işıl, Cemil Erkli, Süleyman Danyal, Sadrettin İşçimenler idi.. İlk futbolcularımız ise, Raşit Kadızade (kaptan), Suat Karşıyaka, Refik Civelek, kaleci Salih, Çakır Kemal, İtalyan Hanri Barker, Örnekköylü Hüseyin, Kemalpaşalı Sarı Ali, Zühtü Işıl, Muharrem ve Hüsamettin idiler”

Bu ilk kurucu ve oyuncuların Türklük ve Karşıyakalılık için, özellikle Rum ve Ermeni takımlarına karşı verdiği mücadeleyi unutmamalıyız. Bu yüzden K.S.K.’nin ambleminde Ayyıldız vardır.. Anneannem, Mehmet Yemişçi ile Refika Hanım’dan doğma Safiye Hanım, ilk kurucu Zühtü Işıl ile kardeş çocuklarının çocukları idiler. Zühtü Dayımıza rahmet diliyorum..

Atatürk’ün Ziyaretleri

Atatürk, 13 Ekim 1925 günü ziyaret ettiği K.S.K.’nin şeref defterine şunları yazdı: “Karşıyaka Spor Kulübü’nde karşı karşıya bulunduğum gençlik, iftihara çok şayandır. Bu gençlik çerçevesinde istikbalin kuvvet, saadeti bariz görülmektedir. Gazi M. Kemal”

Atatürk, 24 Haziran 1926 günü yine geldiği K.S.K.’de deftere şunları ekledi: “Bu defaki ziyaretimde geçen aylarda harcanan hizmet çalışmalarının kıymetli eserini gördüm. Teşekkür ve tebrik ederim. Gazi M.Kemal..”

Unutulmaz futbolcular

1926 yılında ilk kez şampiyon olan takımı rahmetle sayalım: Malik (Kaleci), sevgili dostum Lap Laf Lütfü, Vahi, İsmail, Nevzat, Fikret, Halil, Sezai, Hamit, Necati, Turgut..

1958 Şampiyonluğu’nun takımını sayalım: Akın, Rafet, Kalaycı Yılmaz, Bulut, Sümer, Özgen, Küçük Erol, Moto Özcan, Ogün, Oktay, Nevzat..

1970 Şampiyonluğu’nun oyuncularını sayalım: Erden (Ekrem), Tevfik, Hamdi, Gode Cengiz, Erol Baş, Burhan, Saim, Günay, Bedri, B.Uğur, K.Uğur, Erdinç, liseden sınıf arkadaşım Atilla, Ceyhan, Günay.. (Bu yıllarda takıma emek veren Ahmet Tuna, Vural ve kaleci Muhip ve Erdinç’i de unutmayalım)

1987’de (Kulubün 75.Yılı) şampiyon olan takımı sayalım: Juriçeviç, K.Muharrem, B.Muharrem, B.Metin, Kahraman, Yüksel, Nihat, Ülken, Recep, Rıza, Erhan, Uğur, Talat, K.Metin..

Kaf Sin Kaf marşı

“Kaf Sin Kaf” sloganını Prof.Bilge Umar’ın babası Cemal Ahmet Umar bulmuştur. K.S.K. Marşını ise, 1925 yılında müzik hocası Halit Bey yazıp besteledi. Bacak Mümtaz isimli bir müzisyen de sürekli çalarak ölümsüzleştirdi:

“Çok yaşa şanlı Kaf Sin Kaf çok yaşa.. Taç ettik gençlikle biz seni başa.. Gençliği yaşamaktır gayemiz.. Kaf Sin Kaf gençleriyiz./ Kalmasın kalbinde acı bir sızı.. Ufkunda sallansın yeşil kırmızı.. Gençliği yaşatmaktır gayemiz.. Kaf Sin Kaf gençleriyiz.. Kaf Kaf Kaf, Sin, Sin Sin.. Kaf, Sin, Kaf Sin, Kaff…”

ÖNEMLİ NOT:

1- KSK’nin unutulmaz önderi Zühtü Işıl hakkında son zamanlarda hiçbir gerçeğe dayanmayan vefasız iddialar ileri sürülmektedir. Bu konuda KSK Tarih Kurulu Başkanı, araştırmacı yazar ve Karşıyaka Belediye Meclisi üyesi Ahmet Diker, Karşıyaka tarihçisi Hüsnü Tekeşin , KSK’nin unutulmaz kalecisi ve KSK belge-bilgi ve fotoğraf arşivcisi Ekrem Güçsav ve KSK’nin değerli üyesi işadamı Tolga Kantarcı, bu gibi iddialara gerekli tarihsel yanıtları verebilecek akil ve saygın kişilerdir; hukuki mercilerin ve resmi makamların kendilerine danışılmasını öneririm..

2-Zühtü Işıl’ın 1912 ilk hüviyet kartı ve Zühtü Işıl’ın da içinde bulunduğu KSK’in 1912’deki ilk takımının tüm orijinal fotoğrafları Yaşar Aksoy Arşivi’ndedir.”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
error: Tüm haber metin ve fotograflar koruma altındadır !