DOLAR 32,2677 0.08%
EURO 34,7905 0.02%
ALTIN 2.400,71-0,34
BITCOIN 20560300,19%
İzmir
24°

AÇIK

20:12

AKŞAM'A KALAN SÜRE

X
4 Kuşaktır Süren Bir Kahve Aşkı!..

4 Kuşaktır Süren Bir Kahve Aşkı!..

ABONE OL
Haziran 11, 2022 16:24
4 Kuşaktır Süren Bir Kahve Aşkı!..
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir’de Karşıyaka Çarşısı’na yolu düşen herkesin bildiği, 25 metrekarelik dükkanda Türk kahvesi satan ‘Küçük Avcı’nın öyküsü 80 yıl önce başladı. Kahve çuvallarını taşıyarak işe başlayan dede Mehmet Avcı’nın açtığı dükkanı, torunu Osman Avcı ve oğulları sırtladı.

İzmir’in Karşıyaka Çarşısı’nda önünde kuyruğun eksik olmadığı, 25 metrekarelik ‘Küçük Avcı’ adlı kahveci dükkanının öyküsü 80 yıl önceye dayanıyor. Konya Beyşehir’den 80 yıl önce İzmir’e gelen dedesi Mehmet Avcı’nın kahvecilik mirasını yürüten torunu Osman Avcı, başarı öyküsünü Yeni Asır’a anlattı. 1938 yılında Konya’dan İzmir’e gelen Osman Avcı’nın dedesi Hacı Mehmet Avcı, burada Yahudi tüccarlara ait kahve çuvallarını taşıdı. Daha sonra kahve kavurmayı öğrenen dede, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde bir kahveci dükkanında işe başladı.

İKİNCİ DÜKKAN AÇILIYOR
Mesleğin inceliklerini öğrenen Avcı’nın, oğlu Yaşar ve torunu Osman Avcı’ya bıraktığı 25 metrekarelik dükkan, bugün hala Karşıyaka Çarşısı’nda Türk kahvesi tutkunlarının uğrak mekanıdır. Ailenin 4. kuşağı Oğulcan ve Oğulkan, babaları ile bu kültürü yaşatmayı sürdürüyor. 1938’de askerlik görevini yerine getiren Hacı Mehmet Avcı, çalışmak için İzmir Karşıyaka’ya gelir. Burada kahve tüccarı bir Yahudi’yle tanışır ve kahve çuvallarını taşıyarak işe başlar. Bir süre sonra Alsancak Kıbrıs Şehitleri’nde kahve üreten bir dükkanda çalışmaya başlayan dede Avcı burada kahve kavurmayı öğrenir. Kendi işini yapmayı kafasına koyan dede Avcı, Karşıyaka 1713 sokaktaki eski Ses Pasajı’nın olduğu yere küçük bir dükkan açar. Yanında tezgahtarlık yapan oğlu Yaşar Avcı da işi öğrenir ve babası Mehmet Avcı’dan çarşıda bir dükkan açmasını ister. Oğlunun bu isteğine, “Oğlum ben burada mesudum. Çarşıda sana dükkan açalım” der. Böylece şimdiki Küçük Avcı açılmış olur.

OĞULLARIYLA ÇALIŞIYOR
Zamanla Yaşar Avcı’nın oğlu Osman Avcı, kahveciliği devraldı. Dedesi hiç okula gidemeyen, babası ise ilkokulu dışarıdan bitiren Osman Avcı, ticaret hayatını sürdürürken öğrenimini de ihmal etmez ve İstanbul Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nü bitirir. Dedesinden kalan mesleği Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümü Mezunu Oğulcan ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Halkla İlişkiler mezunu Oğulkan adlı iki oğluyla birlikte sürdüren Osman Avcı, “Bizler 4 kuşaktır Karşıyaka’da bu işi yapıyoruz. 25 metrekarelik dükkanda 6 kişi çalışıyoruz ve çok mutluyuz” dedi..

‘SEVGİMİZİ KATIYORUZ’
Babasından sonra 40 yıldır kendisinin bu işi yaptığını belirten Osman Avcı, dükkanının önünde hiç eksik olmayan uzun kuyrukları sevgiye bağladı. Kahvenin sevgi üzerine kurulmuş bir ürün olduğunu belirten Avcı, “Biz kahveye aile olarak sevgimizi katıyoruz. İzmirliye, Karşıyakalıya hizmet etmekten zevk alıyoruz. Kahvemizi sevenler yağmur, soğuk, güneş demeden sıraya giriyor. Biz Mevlana torunuyuz, Mevlevi’yiz, hümanistiz. Biz ahiyiz, ahi ne demek? Halkı seven, sayan ve yaşamını bunun üzerine kuran demek. Müşterimizi kardeşimiz, abimiz, babamız gibi görüyoruz. Terlemeyi, üşümeyi, ıslanmayı göze alıp bize gelenlere mahcup olmak istemiyoruz. Bu yaklaşımımızı görenler de teveccüh edip bize geliyorlar. Karşıyaka ve Karşıyakalılardan kazandıklarımızı yine Karşıyaka ve Karşıyakalılara vermeyi düstur edindik” dedi.

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


    HIZLI YORUM YAP