Ahmet Talimciler, 1970’te Karşıyaka’da doğdu, Kaf Sin Kaf’ın yıldız ve genç takımlarında forma giydi. Ege Üniversitesinin Sosyoloji Bölümünü bitirdi. TRT’de İzmir Kent Radyosunda Sporun Arka Planı adını verdiği bir program yaptı… Halen gazetelerde ve internet sitelerinde köşe yazarlığı yapıyor.
Spor Sosyolojisi, Spor Medyası, Spor-Medya ve Toplum, Türkiye’de Popüler Kültür, Kent Sosyolojisi, Siyaset Sosyolojisi gibi lisans ve lisansüstü dersleri vermeyi sürdürüyor.
Bakırçay Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Doktor Ahmet Talimciler’in yazdığı “Türkiye’de Futbol En Az Futboldur” adını verdiği kitabı raflarda yerini aldı…
Ahmet Talimciler’in; ders niteliğindeki, bir solukta okunacak kitabının önsözünde kısaca şunlar yazıyor:
“Futbola olan ilgimin oluşmasında rahmetli babamın büyük etkisi bulunmaktadır. Onun sayesinde bir zamanlar milli takımımızın uğurlu stadyumu sayıldığı için uluslararası karşılaşmaların yapıldığı İzmir Atatürk Stadyumunda çok maç seyrettim. Futbolun daha şenlikli ve eğlenceli olduğu zamanlardan bugüne kadar geçen zaman dilimine bir anlamda tanıklık ettim.
Spor sosyolojisi ile akademik anlamda çalışmaya başladığım andan bu yana ise yirmi üç yıl geçti ve bu süre içerisinde gerek yüksek lisans tezimde gerekse de doktora tezimde söz konusu alana ilişkin gözlemlerimi sürdürdüm.
Spor, sosyolojik bütünlüğün bir parçasıdır, bu yapısı nedeniyle spor, sosyolojinin vazgeçilmez alanlarından bir tanesi olarak değer kazanmakta ve önemi daha da artan bir etkinlik türü haline dönüşmektedir.
Sporu ve spor yönetimini içinde yapıldığı toplumdan soyutlayamazsınız, her haliyle bir aynadır ve o kusurlu aynada aslında kendinizi seyredersiniz.
Türkiye’de Futbol, En Az Futboldur! bütün bu olan bitenlerin arkasında yine biz varız!
Tüm bu olanlar bizi yansıtıyor ve yansıtmaya devam edecek.
Bu kitapta yer alan yazıların ilk bölümünde futbola ilişkin yazıların yanı sıra bu büyülü oyunun aktörlerini, ekonomik yapısını, milli takımı, dünya kupasını, süper ligi ve burada her geçen gün tuhaflaşan düşmanlığı konu edinmeye çalıştım.
İkinci bölümde ise bu kez sporun/futbolun çocuk, gençlikle olan ilişkisinin yanı sıra siyasetle olan bağlantısını ve şiddete ilişkin yasal düzenlemelere ilişkin bakış açılarını göz önüne getirmeye gayret ettim.
Futbol belki geçmişte de bu ülkenin gündemden uzaklaştırma kaynaklarından bir tanesiydi ancak hiçbir dönem bu kadar politikleşmemiş ve ayrışmanın odak noktasında bulunmamıştı. Türkiye’de Futbol, En Az Futboldur!
Zaman akıyor ve bu akış içerisinde hayatlarımızda iz bırakan insanlar aramızdan ne yazık ki birer birer ayrılıyorlar. Karşıyaka Spor Kulübünün efsanevi başkanı Tahir Türetken, Türkiye’de sporcu yaralanmalarındaki en önemli isimlerin başında gelen Dr. Bülent Zeren ve benim kişisel hayatımdaki en özel isimlerden bir tanesi olan sevgili dayım Halil Metinsoy’a bu vesile ile bir kez daha Allahtan rahmet diliyorum. Elinizdeki kitap bu üç güzel insanın yanı sıra beni futbola meftun yapan rahmetli babam Mehmet Talimciler’e ve sayesinde futbolu yeniden izlediğim, konuştuğum, tartıştığım biricik oğlum Burhan Talimciler’e ithaf olunmuştur”
VEFAT
21 Aralık 2024ÖNE ÇIKAN HABERLER
21 Aralık 2024İZMİR
21 Aralık 2024GÜNDEM
21 Aralık 2024KAF SİN KAF
21 Aralık 2024KARŞIYAKA HABERLERİ
21 Aralık 2024KARŞIYAKA HABERLERİ
21 Aralık 2024