DOLAR 32,5957 0.34%
EURO 34,8361 0.25%
ALTIN 2.511,681,11
BITCOIN 20942181,47%
İzmir
20°

PARÇALI BULUTLU

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

X
Cenk Karslı; Arkadaşlarına Sırtına Dönmeyen Adam Kaleci!

Cenk Karslı; Arkadaşlarına Sırtına Dönmeyen Adam Kaleci!

ABONE OL
Mayıs 17, 2022 12:19
Cenk Karslı; Arkadaşlarına Sırtına Dönmeyen Adam Kaleci!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cenk Karslı; Arkadaşlarına Sırtına Dönmeyen Adam Kaleci!

Bizim jenerasyonun en büyük sorunlarından biri kaleci sorunuydu. Mahallede kaleciliğe özenen bir arkadaş yoksa değişmeli olarak kaleye geçme adaleti devreye girerdi. Bu bazen bir gollüğüne ki bu çok sağlıklı değildir hemen gol yiyip çıkmaya bakarsın bazen de dakika ile olurdu. Değişmeyen tek gerçek ise kaleye geçen herkes hemen Juricevic olurdu. Hele bir de ortak kullanılan kaleci eldiveni varsa havaya girmek daha kolay olurdu. Futbolla tanıştığımız o yıllarda Karşıyaka’da Juricevic, Valov, Stauche gibi kaleciler dilimize yapışırken  Türk futbolunda da Schumacher, Simoviç, Jean Marie Pfaff gibi yabancı kaleciler aklımıza kazınmaktaydı. Dünya futbolunu takip ederken de Buffon, Van Breukelen, Schmeichel, Zubizaretta, Oliver Kahn gibi fenomen isimleri ezbere biliyorduk.

Bir yerden sonra kalecilik sevilen, özenilen bir mevki olmakla birlikte kaleciler de değerli popüler olmaya başladı. Fenerbahçe Engin İpekoğlu, Rüştü Reçber, Volkan Demirel gibi Türk kalecilerle istikrarı yakalarken Galatasaray da Simoviç, Taffarel, Modragon, Muslera gibi yabancı kalecilerle başarılara ulaştı. Kalecilik önem kazandıkça kaleci antrenörlüğü de önemli duruma geldi, kaleci artık sadece topu tutan değil aynı zamanda oyunu doğru başlatan, arkadaşlarını uyaran, takıma ve tribüne güven veren lider bir figür haline geldi. Kaleci; topu belli bir alanda eliyle tutabilen tek oyuncudur, forması farklı tek oyuncudur, şapka takabilen tek oyuncudur, antrenmanı da ayrıdır ısınması da, o sakatlandığında oyun durur ve tedavisi saha içinde tamamlanır yani kaleci her şeyiyle farklıdır. Bu vesile ile yaşayan efsanemiz Ekrem Güçsav abimize de selam olsun. 

Kalecinin antrenmanı da ağırdır maçtaki sorumluluğu da. Yaptığı hatanın telafisi olmadığı için bazen şampiyonluğa, kupalara mal olur. Bu yüzden zordur kalecilik. Hem yetenek  hem çelik gibi bir irade ister. Günümüz futbolunda kaleciler çok ciddi transfer ücretleri almaya başlarken, önemli teknik adamlar da çok yönlü özellikleri olan kalecileri tercih ederek takım kalitesini bir adım öteye taşımaya çalışıyor. Modern futbolda 11 oyuncunun tamamı faydalı ve etkili olmak zorunda. Eski kalecilik dönemleri bitti.

Xavi’nin dediği gibi; ilk defans oyuncusu santrafor, ilk forvet oyuncusu kalecidir. Arkadaşlarına sırtını dönmeyen adam artık daha aktif ve daha değerli…

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP