DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2045883-2,27%
İzmir
20°

AÇIK

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

X
Cenk Karslı; “Atatürk, Zühtü Işıl, 9 Eylül ve KSK!”

Cenk Karslı; “Atatürk, Zühtü Işıl, 9 Eylül ve KSK!”

ABONE OL
Nisan 11, 2024 13:30
Cenk Karslı; “Atatürk, Zühtü Işıl, 9 Eylül ve KSK!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cenk Karslı; “Atatürk, Zühtü Işıl, 9 Eylül ve KSK!”

Bazıları için sadece bir üniversite ya da hastane adıdır 9 Eylül ancak biraz tarih bilgisi biraz vatan sevgisi olanlar için, İzmirliler için Karşıyakalılar için çok önemli bir olayın tarihidir.

Dünyada, İzmir’den başka ülkesinin işgal edildiği gün savaşın başladığı, işgalin sona erdiği gün kurtuluşun selamlandığı başka bir şehir yoktur. Ayrıca Kulübümüzün kurucusu olan Zühtü Işıl’ın Gazi Paşa’nın saflarında Milli Mücadeleye katılmış olması kulübümüzü ve semtimizi Kurtuluş’un simgelerinden haline getirmiştir.

Karşıyakalı Gazeteci – Yazar Ahmet Diker abimizin ‘’ATATÜRK KARŞIYAKA’DA’’ isimli kitabında belirttiği gibi; Karşıyaka Spor Kulübü, Ege’nin ve İzmir’in Türkler tarafından kurulan ilk “TÜRK” spor kulübü, Kaf Sin Kaf İzmir’deki yabancı spor kulüplerine karşı, direnişin, başkaldırının, özgürlüğün simgesi olarak yola çıktı. Çünkü o yalnızca spor kulübü değildi…

Karşıyaka Spor Kulübünün kurucularının önderi, kulübün kurucu başkanı, adını Milli Mücadele tarihine altın harflerle yazdıran Kadızade Zühtü Bey, önce Galiçya’da daha sonra Birinci Dünya Savaşında göğüs göğüse vuruştu. Filistin’deki Nablus Meydan Savaşında İngilizlere esir düştü, Mondros Mütarekesi ile esir hayatı sonlandı ama evine gideceğine gözünü kırpmadan 9 Eylül’de İzmir’e giren birliklerimizin arasındaydı.

Gazi Paşa’nın yanında Milli Mücadeleye İzmir’den katılan ilk Türk Spor Kulübü olan Kaf Sin Kaf’ın ve Karşıyaka’nın da yeri ayrı olacaktır haliyle. Yedi düvele meydan okuyan Gazi Paşa ne yaptı? En yüce varlığı olan anasını emanet etti Karşıyaka’ya ve Karşıyakalı ’ya. Armasında Ay-Yıldız’ı yani Türk bayrağını taşıma emrini ve onurunu verdi Kaf Sin Kaf’a…

Karşıyaka’nın sadece bir spor kulübü olmadığının en güzel kanıtı; Milli Mücadeleye katılırken, Kuvayı Milliye’ye silah kaçırırken, mühimmat sevkiyatı yaparken parola olarak ‘’Biz Karşıyakalıyız’’ sözünün kullanılmış olmasıdır. Semt kültürünün yaygınlaşmasında ve korunmasında en büyük etken tarihsel bilince sahip olmaktan geçmektedir, semtimizin ve kulübümüzün kıymetini daha iyi anlayabilmek için yaşanılan zorluklar, çekilen çileler unutulmamalıdır. 9 Eylül’ü, Karşıyaka’nın, İzmir’in ve vatanın kurtuluşunu kutlarken Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın şu sözlerini de hatırlatmak isterim; “Bütün Cihan işitsin ki Efendiler, artık İzmir, hiçbir kirli ayağın basamayacağı kutsal bir topraktır.”

Gazete Karşıyaka

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP