DOLAR 32,3588 -0.02%
EURO 34,9104 0.3%
ALTIN 2.386,39-0,42
BITCOIN 19855673,24%
İzmir
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

20:08

AKŞAM'A KALAN SÜRE

X
Cenk Karslı; “Futbolun Temel İlkeleri!”

Cenk Karslı; “Futbolun Temel İlkeleri!”

Rakip takım kapalı savunma yaparak mı başladı; kendi takımımı öne çıkarırım...

ABONE OL
Nisan 23, 2024 19:47
Cenk Karslı; “Futbolun Temel İlkeleri!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gol bulmak isteyen, kazanmak isteyen bir takım olduğumuzu varsayalım. Ligin 27. Haftasına geldiysek hem kendi oyuncularımı hem rakip takımı çok iyi tanıyor olmam lazım. Rakip takım kapalı savunma yaparak mı başladı; kendi takımımı öne çıkarırım, oyun alanının mesafesini daraltırım, kaptırdığım topları şok baskıyla kısa sürede geri alıp atak tazelerim, bu arada kendi defans hattımla kalecim arasındaki mesafe rakibin hızlı oyuncuları için bir fırsat gibi görünüyorsa bir çabuk stoperle oynamaya çalışırım , çabuk stoperim yoksa hızlı beklerimden birini kademede tutarım, rakip kendi sahasında çok adamla savunma yapıp bana boş alan bırakmıyorsa ve temaslı baskı yaparak benim atak organizasyonlarımı engelliyorsa mutlaka iki kanat forvetimi taç çizgilerine kadar çekip genişlik yaratmaya boş ala bulmaya çalışırım, bir kanat forvetim çizgiye indiyse mutlaka santraforumla birlikte ofansif orta saha oyuncumu ve diğer kanat forvetimi de ceza sahasına sokarım, diğer orta saha oyuncularım da dönen topları karşılamak için rakip ceza sahası ile orta yuvarlak arasında mantıklı yerlerde pozisyon alır. Mümkün olduğunca kanat organizasyonu yaparım ama iki tarafı da kullanırım, baktım o bölgeleri iyi kapattılar göbekten al – ver ile şut yaratmaya çalışırım, santraforu derine kaçırmaya çalışırım, yeri gelir santraforu istasyon yaparım sırtı dönük pozisyonda servis yapmasını isterim ve yüzü kaleye dönük orta saha oyuncularımı ceza sahasına sokmaya çalışırım.

Evet yapılacak çok şey var, çok seçenek var ancak bunları yapabilmek için orta saha oyuncularınızın çok hareketli olması gerekir, boşa çıkıp top alması ve topu ayağından çabuk çıkararak defansın dengesini bozabilmesi gerekir, stoperlerimizin doğru kişiye temiz pas verebilmesi gerekir, stoperlerimizin boşluk bulduğunda topu hızlı şekilde sürerek hücum bölgesindeki oyuncu sayımızı arttırması gerekir, beklerimizin biri defansif kademe anlayışında kalıyorsa diğeri mutlaka ön alanda bir tehdit yaratabilmelidir. rakibin neresinden basmalıyız, neresini kapatmalıyız, kimin ayağına top atılır , kimin koşu yoluna top atılır, rakibin hangi oyuncusu hantal, hangi oyuncusu sakar, hangisi çabuk, hangisi çok teknik bunları çok iyi analiz edebilmeliyiz. Maç içinde bunları futbolcu kardeşlerim analiz edecek, sarı kartlı ağır stoperin üstüne gideceksin kırmızı karta zorlayacaksın, kademe anlayışı zayıf olan rakip bekin arkasına top atacaksın, her şeyi denerken duran topların önemli bir silah olduğunu da unutmayacaksın. Duran top, üretkenlik açısından zorlandığın maçlarda belki de en güçlü silahın olacak. Size baskılı oynayan takımlar için ayrı stratejileriniz olmalı, deplasman için ayrı stratejileriniz olmalı. Rakibin 10 kişi kaldığı ya da bizim 10 kişi kaldığımız durumlar için planımız olmalı. Gol attıktan sonra gol yedikten sonra neler yapacağımızı tüm takım otomatik olarak devreye sokabilmeli, bunlar defalarca konuşulmuş ve antrenmanda denenmiş olmalı.

En önemlisi; basit işleri yapabilecek kadar yeteneği olan ve kurguya sadık kalacak disiplinde oyuncu kadrosuna sahip olmak gerekir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP