DOLAR 32,3867 0.2%
EURO 35,0987 -0.02%
ALTIN 2.323,690,20
BITCOIN 2272078-0,82%
İzmir
23°

AÇIK

16:44

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
Cenk Karslı; “Genç Futbolcu Nasıl Kazanılır?”

Cenk Karslı; “Genç Futbolcu Nasıl Kazanılır?”

ABONE OL
Nisan 9, 2022 11:13
Cenk Karslı; “Genç Futbolcu Nasıl Kazanılır?”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cenk Karslı; “Genç Futbolcu Nasıl Kazanılır?”

Son dönemde  Fenerbahçe’de  2005 doğumlu Arda Güler, Beşiktaş’ta 2004 doğumlu Emirhan İlkhan, Trabzonspor’da 2003 doğumlu Ahmetcan Kaplan gibi oyuncuların oyuna girmeleri ve zaman zaman da etkili performans sergilemeleri hepimizi heyecanlandırdığı gibi şu soruyu da akıllara getirdi; Genç Futbolcu nasıl kazanılır ?

Bu tarz oyuncular Anadolu takımlarında da yetişiyor, sahaya sürülüyor ama Türk futbolu takipçileri genelde göz önünde olan takımların genç oyuncuyu oynatmalarını büyük bir olaymış gibi karşılar, halbuki Kayserispor forması giyen Emre Demir 15 yaş 9 ay 25 günü doldurduğu gün süper ligde gol atma sevinci yaşamıştı. Kasım 2021’de Antalyaspor’un Amed Sportif takımını 4-0 yendiği Ziraat Türkiye kupası maçında 2004 doğumlu Mevlüt Ekelik isimli genç oyuncunun ilk 11’de maça başlaması gibi örnekleri çoğaltmak mümkündür ama bir az önce de söylediğim gibi bazı örnekle çok gündeme gelmiyor, getirilmiyor.

80’lerde 90’larda yıldızı parlamış genç Türk ya da yabancı oyunculara baktığımızda çok zor şartlarda bile sorumluluk aldıklarını, en zor maçlarda en zor dakikalarda görev aldıklarını ve bu zorlu ortamlarda kendilerini kanıtlayarak futbol dünyasına giriş yaptıklarına şahit oluyorduk. O zamanın şartları onu gerektiriyordu, o zamanlar psikolojik etkenler çok göz önünde bulundurulmazdı, şanslı olanlar takım büyükleri tarafından kollanır korunur ya da müsabakaya hazır hale  getirilirdi, şanssız olan çoğunluk ise güçlü karakterleri ve sabırları sayesinde var olma savaşı verdiler. Belki de elverişsiz şartlardan dolayı bir çok yetenekli oyuncu bu psikolojik savaşı kaybettiği için futbolcu olamadı. Günümüzde ise yetenekli genç oyuncular herkes tarafından korunuyor bazen de gereksiz korunuyor. Aman derslerini aksatmasın, aman psikolojisi bozulmasın, aman antrenmanda biri sert girmesin derken anlamsızca yaratılan konfor da oyuncunun gelişimini durdurabilir  ya da geciktirebilir. Bir insan yetiştirmek tabi ki kolay değil, milyonların takip ettiği binlerce insanın izlediği bir performans sporcusu olmak yetenekli olmanın ötesinde özellikler barındırmayı gerektiriyor. Bir futbolcuyu altyapıdan A takıma almanın zamanlaması, antrenmanda oyuncuya verilen değer, sporcunun yeteneğini gösterebilme serbestliği, davranışlardaki sertlik-yakınlık dengesi, oyuncuyu hangi maçta kadroya alınacağının hangi maçın hangi durumunda oyuna alınacağının kararını vermek hepsi büyük uzmanlık gerektiren durumlar. Teknik adamlarımız bu kararları verirken kendi yaşantılarını örnek almak yerine günümüz gençlerinin kişisel hassasiyetlerini göz önünde bulundurmak zorundadır. Her zaman söylediğim gibi bu konuda da uzmanından destek almak şart.

Bir oyuncu hele ki yıldız oyuncu , kolay yetişmiyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP