DOLAR 32,5716 0.08%
EURO 34,9725 0.35%
ALTIN 2.424,910,08
BITCOIN 2095011-3,06%
İzmir
24°

KAPALI

04:36

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
Cenk Karslı; “Maksimum Verimlilik!”

Cenk Karslı; “Maksimum Verimlilik!”

ABONE OL
Mayıs 31, 2022 12:03
Cenk Karslı; “Maksimum Verimlilik!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cenk Karslı; “Maksimum Verimlilik!”

Süper ligin bitmesinin ardından ortaya çıkan istatistiklere göz attığımız zaman bir çok detay dikkatimizi çekiyor ancak benim en çok ilgimi çeken ayrıntı Alanyaspor forması giyen Tayfur Bingöl’ün yaptığı 10 asistin yedisini oyuna sonradan girdiği maçlarda yapmış olmasıydı. Tayfur Bingöl Bu istatistiğiyle Avrupa’nın beş büyük liginde en yüksek sayıya ulaşan oyuncu oldu. Tabi ki Türkiye liginin zorluk seviyesi ile Avrupa’nın beş büyük ligindeki zorluk seviyesini karşılaştırmıyorum ancak kolay dediğimiz ligde de bunu yapabilen başka bir oyuncu çıkmamış. Buradan yola çıkarak aklıma gelen konu da sporcudan nasıl maksimum verim alabiliriz?

Basketbolda biliyorsunuz ki maç esnasındaki coaching sonuçlar üzerinde çok etkilidir, sahanın küçük olması, az oyuncu ile oynanması, teknik adamın sahaya ve oyunculara yakınlığı, molaların varlığı, aynı oyuncunun defalarca oyuna girip çıkabiliyor olması gibi nedenlerden dolayı coachun anlık katkısı çok yüksek olabilmektedir ancak futbolda bu saydığımız avantajların olmayışı teknik adamın anlık katkısını çok aza indirgemektedir. Bu şartlar altında futbolda sporcudan maksimum verim almak için neler yapılıyor; gol atmak lazımsa maçın son dakikalarında uzun boylu stoperi rakip ceza sahasına göndermek, skoru korumak gerekiyorsa santrafor çıkarıp extra defans oyuncusu almak gibi klişe hamleler yapılıyor. Bunlar klişe ama yanlış değil, yapılabilir ancak daha fazlası yapılabilir diye düşünüyorum. En başa dönecek olursak Tayfur belki ilk 11 oynasa bu kadar etkili olmayabilir. Hem kendi enerjisi, motivasyonu, gücü hem rakibin durumu Tayfur’un oyuna sonradan girdiği zaman daha etkili olmasını sağlıyor olabilir. Futbolda da artık analiz ve istatiklerin, taktiklerin gelişmesi ile duruma göre oyun planı, rakibe kadro maç kadrosu, verimliliğe özgü oyuncu değişikliği yapılıyor. Geçmiş yıllarda Galatasaraylı Arif’in sonradan oyuna girip kazandırdığı maçları, Nöbetçi Golcü Semih’in kritik anlarda attığı golleri unutmuş değiliz. Sadece gol atma üzerinden konuşmak da çok yeterli  olmayabilir, son zamanlarda penaltılara kalmak üzere olan maçlarda teknik adamların penaltı kurtarma özelliği olan kalecileri sahaya sürdüğünü de görüyoruz.

Modern futbol  anlayışında artık aynı 11’le 30 maç oynamak diye bir şey kalmadı. Oyunculardan maksimum verim alabilmek için maç takvimi, rakibin durumu, zeminin durumu , hava şartları, puan durumu, maçın önemi gibi faktörler göz önünde bulunduruluyor. Ben niye yedek kaldım diye ağlama devri bitti , ne zaman nasıl verimliysen o zaman oynarsın.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP