DOLAR 32,5265 -0.05%
EURO 34,9789 0.35%
ALTIN 2.435,880,54
BITCOIN 21069381,06%
İzmir
22°

AÇIK

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
Cenk Karslı; “Taktik Maktik Yok!”

Cenk Karslı; “Taktik Maktik Yok!”

ABONE OL
Mayıs 17, 2022 12:18
Cenk Karslı; “Taktik Maktik Yok!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cenk Karslı; “Taktik Maktik Yok!”

Türkiye’de bir futbol maçı izlemekle kaliteli bir ligde futbol maçı izlemek arasındaki en büyük farkın taktik ve plan olduğunu anladığım günden beri kendi kendime aynı soruyu soruyorum; neden bizim ülkemizde taktiksel bir plan yok, neden taktik üzerine kendini geliştiren teknik adam sayısı yok denecek kadar az ? Günübirlik yaşamak, plan program geliştirmemek, doğaçlama devam etmek yaşadığımız coğrafyanın karakterimize olan bir etkisi mi diye düşünmeden edemiyorum. İçinde bulunduğumuz futbol kültürü kısa vadede başarıya endeksli olduğu için üretme potansiyeli olan teknik adamlar dahi orta ve uzun vade planları yapmaya korkuyor. Kişileri, kulüpleri geçtim devletin futbol organlarının bile uzun vadeli planı programı yok. Belki 3.ligde – 2.ligde müthiş taktisyen futbol adamları vardır ancak skor alamadıkları için yada arkasında dayısı olmadığı için kendilerini daha önemli yerlerde göremiyoruz.

Türk takımlarında genel olarak antrenmanın aylık ve yıllık planı olmadığı gibi müsabakanın içinde de bir plan yok. Değişen şartlara göre  A –B planı yok, rakibin özelliğine göre taktik analiz ve antrenman yok. Milyon dolarların döndüğü En üst ligde bile kadro kurarken  2 kazma stoper, az koşan yetenekli 10 numara, yeteneksiz ama çok koşan Türk orta saha, iyi çıkarsa takımı üst sıralara taşıyacak yabancı ön alan oyuncuları gibi klasik kurallar var. Çoğu işe yaramayacak ancak kritik yabancılar iyi çıkarsa ligde kalıyorsun yada üst sıralara oynuyorsun.

5-4-1 oynayalım, 2.bölgede rakibi karşılayalım, orta sahayı kalabalık tutalım, arada çıkarsak hızlı kanat forvet oyuncusunu kullanalım, duran toplardan ve kornerden gol arayalım… bütün planlar, antrenmanlar bu klasik düzen üzerinde yoğunlaşıyor. İzlemeye doyamadığımız takımlar taç atarken bile taktik çalışıyorken biz neden halen ön alan baskısı ne zaman yapılır, kaç kişiyle yapılır, top bizdeyken sahayı nasıl paylaşacağız, kim nerde konumlanacak gibi konularda çalışma yapamıyoruz? Bayern Münih ya da M. City değilsen haldır haldır atak yapamazsın, çok adamla hücum varyasyonlarını üretiyor musun rakibin ani atağına göre arka tarafta güvenliği alıyor musun, 10 kişi kalırsan ne yapacağını planlıyor musun ve bunlara göre antrenman metodları geliştiriyor musun? Yoksa 1-0 öne geçince santrafor çıkarıp defansif orta saha alanlardan mısınız? Kaliteli futbol için, yetenekli oyuncunun gelişmesi için, Türk futbolunun ilerlemesi için değişen duruma, rakibe göre taktik geliştirebilen vizyon sahibi teknik adamlara önem vermeli ve onları desteklemeliyiz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP