DOLAR 32,5154 -0.08%
EURO 34,9602 0.33%
ALTIN 2.435,160,51
BITCOIN 2073297-4,23%
İzmir
24°

PARÇALI BULUTLU

16:55

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
Cenk Karslı; “Uzmanı Olduğum İşi Yaparım!”

Cenk Karslı; “Uzmanı Olduğum İşi Yaparım!”

ABONE OL
Şubat 16, 2024 06:23
Cenk Karslı; “Uzmanı Olduğum İşi Yaparım!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cenk Karslı; “Uzmanı Olduğum İşi Yaparım!”

Konfüçyüs; ‘’sevdiğiniz işi yaparsanız, bir gün bile çalışmış sayılmazsınız’’ demiş. Güzel söylemiş de bugün ülkemizde kaç kişi sevdiği ya da eğitimini aldığı işi yapabiliyor ki?  İnsanlar ekonomik şartlar ve işsizliğin artması nedeniyle maalesef  iş seçmek gibi bir lükse sahip değil. Hayatı idame edebilmek, evi geçindirebilmek, kendine ve ailene bakabilmek için herhangi bir işi mutsuz da olsan isteksiz de olsan yapmak zorunda kalıyorsun. Sportif anlamda da büyük sorunların başladığı nokta bu. Ülkemiz şartlarında Sporun içinde çok üst düzey oyuncu, üst düzey bir yönetici olmadığınız sürece istikrarlı bir gelir kazanma şansınız olmuyor. Üniversitelerin Öğretmenlik, Yöneticilik ve Antrenörlük bölümlerinden mezun olan zeki, çalışkan, yaratıcı insanlar hayatlarını idame edememe korkusu yüzünden spor sektöründen uzaklaşıyor. Bu kaliteli insanlar başka sektörlerde de kendini kanıtlayabilecek özgüvenli insanlar olduğu için spor sektörü de eğitimsiz, üretemeyen, ne iş olsa yaparım diyen vasıfsız insanların eline kalıyor.

Ülke ekonomisinin insanları getirdiği en kötü nokta; ne iş olsa yaparım. Bu mantık maalesef sporda, ticarette, performans gerektiren her yerde büyük bir verimsizlik oluşturuyor. Sporun içinde onlarca branş var, branşların içinde de o branşa ait onlarca uzmanlık gerektiren meslek dalı var. Ben futbol branşında oyuncu olarak görev yaptım, beden eğitimi bölümünde de futbol uzmanlık eğitimi aldı diyerek futbol konusunda her konuya hakim olduğunuzu iddia edemezsiniz. Bu işin kulüp yönetme,  yarışmacı takımı yönetme , teknik adamları kontrol etme , satın alma, organizasyon tarafı var bir de teknik anlamda antrenörlük, yardımcı antrenörlük, taktisyenlik, scout , sağlık, masaj, fizyoterapi, atletik performans, beslenme, psikoloji gibi tarafları var. Ben her şeyden anlarım derseniz sizi kimse ciddiye almaz. Bu yüzden bir konuda uzmanlaşmak ve konsantrasyonumuzu, gelişimimizi, eğitimimizi bu konuya sabitlemek gerekiyor. İyi bir U12 antrenörü bu yaş grubunda uzmanlaşmalı, seneye U19 çalıştırmamalı,  o yaş grubunun fiziksel gelişimi, duyguları, saha ölçüleri, veli davranışları hakkında uzmanlaşmalı. Çok iyi bir altyapı koordinatörü olmaya çalışmak, kendini A takıma atmak yerine daha hedefli bir kulübün altyapı koordinatörlüğüne atlamak için çalışmak gerekir. Arada mutlaka ışığı, potansiyeli olanlar üst tarafı hedefleyebilir ancak bunlar istisna olmalı. Genel işleyiş, yaptığın işin en iyisi olmak adına oluşturulmalıdır.

Eğer sizden sokakları süpürmeniz istenirse Michelangelo’nun resim yaptığı, Beethoven’ın beste yaptığı veya Shakespeare’in şiir yazdığı gibi süpürün. O kadar güzel süpürülsün ki gökteki ve yerdeki herkes durup ‘Burada dünyanın en iyi çöpçüsü yaşıyormuş’ desin. Martin Luther King

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP