DOLAR 32,6086 0.38%
EURO 34,7905 0.05%
ALTIN 2.498,140,57
BITCOIN 20363021,72%
İzmir
18°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:09

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

X
Cenk Karslı; “Yeni Spor Yasası!”

Cenk Karslı; “Yeni Spor Yasası!”

ABONE OL
Mayıs 11, 2022 10:54
Cenk Karslı; “Yeni Spor Yasası!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cenk Karslı; “Yeni Spor Yasası!”

Spor hayatının içinde olan, spordaki güncel gelişmeleri yakından takip eden herkesin yasaları ve mevzuatı da takip etmesi gerektiğini düşünüyorum. Değişen oyun kurallarını takip ettiğimiz gibi kulüplerin, sporcuların, federasyonların da yetki ve haklarını da bilmek en azından genel kültür seviyesinde hakim olmalıyız.

22.04.2022 tarihinde kabul edilen kanunun amacı; spor kulüpleri, spor anonim şirketleri ve spor federasyonlarının kuruluşu, organları, üst kuruluş oluşturmaları, gelir ve giderleri, bütçe ve harcama esasları, görev, yetki ve sorumlulukları, denetimleri, bunlara yapılacak her türlü yardımın şekil ve şartları ile bunlara ilişkin diğer hususlara dair usul ve esasları düzenlemektir.

7405 numaralı kanun ile düzenleme getirilen bazı konu başlıklarını şu şekilde sıralayabiliriz; spor kulüpleri için mali şeffaflık, kulüplerin borçlandırılması ile ilgili sınırlar, kulüp yöneticilerinin borçlanma ve mali konulardaki sorumluluğu, Türkiye Futbol Federasyonuna bağlı kurulların düzenlenmesi, menajerlik sisteminde düzenleme, kulüplerin anonim şirket statüsüne geçişi, Gençlik ve Spor Bakanlığının kulüpleri denetlemesi.

Ayrıca  bir spor kulübüne üyelik için özel koşullar aranmayacak ve kişinin fiil ehliyetine sahip olması yeterli görülecek. Spor kulüpleri en az genel kurul üye tam sayısının dörtte üçünün katılacağı genel kurul toplantısında, toplantıya katılanların en az salt çoğunluğunun oyu ile alınacak kararla aynı ilde bulunan başka bir spor kulübü ile birleşebilecek. Spor kulüpleri, ilk genel kurul toplantısının kanunda öngörülen sürede yapılmamış ve zorunlu organların oluşturulmamış olması, tüzük gereğince yönetim kurulunun oluşturulmasının olanaksız hale gelmesi, olağan genel kurul toplantısının iki defa üst üste yapılamaması durumunda kendiliğinden sona erecek. Bu hallerden en az birinin gerçekleşmesi halinde bakanlık ve spor kulübünün herhangi bir üyesi spor kulübünün sona erdiğinin tespitini mahkemeden isteyebilecek. Teklifle, spor kulüpleri dernek statüsünden çıkarılıyor ve anonim şirket olarak tescil edilmelerinin önü açılıyor. Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulan ve tüzel kişilik kazanan anonim şirketler, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından tescil edilmeleri ile spor anonim şirketi vasfını kazanacak. Şirketlerin tescil başvurusu bakanlık tarafından 30 gün içinde karara bağlanacak. Bakanlık tarafından tescil edilen spor anonim şirketleri, tescil tarihinden itibaren bir ay içerisinde İçişleri Bakanlığına bildirilecek. Spor federasyonları, belirli liglerde yer alabilmek için spor anonim şirketi statüsünde olma yükümlülüğü ve bu şirketler için ödenmiş sermayesi bir milyon liradan az olmamak üzere asgari sermaye zorunluluğu getirebilecek. Spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri, önceki yıl brüt gelirlerinin en fazla yüzde 10’una kadar borçlanabilecek.

Kısacası sistem doğru işlerse her anlamda bir iyileşme olacaktır. Özellikle kulüp yetkililerinin ve üyelerinin yeni kanuna daha hakim olması gerekir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP