DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20487231,07%
İzmir
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:06

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

X
Ergün Okçay: Karşıyaka’da Bir Kitap Kurdu!

Ergün Okçay: Karşıyaka’da Bir Kitap Kurdu!

ABONE OL
Haziran 11, 2022 16:30
Ergün Okçay: Karşıyaka’da Bir Kitap Kurdu!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ergün Okçay: Karşıyaka’da Bir Kitap Kurdu!

Ergün Okçay, saf kan Karşıyakalı, Kaf Sin Kaf’ın sevdalısı, yıllardır İzmir ve Karşıyaka adına yazılmış bütün kitapları toplayıp onları biriktiriyor…

Koleksiyonerliğe ilkokul döneminde öğretmeninin verdiği ev ödeviyle başladı Ergün Okçay…

15 yıldır da İzmir kitapları biriktiriyor. Bin 248 adet kitabı bulunan Okçay’ın koleksiyonunda, İzmir ve Havalisi Asarıatika Muhipleri Cemiyeti tarafından 1927–1934 yılları arasında yayınlanan ve İzmir’i anlatan dizinin tamamı, 1891 tarihli, ‘Aydın Vilayet Salnamesi’ gibi önemli eserler yer alıyor….

Ergun Okçay;  

Koleksiyonculuğa ilkokulda başladım. Bitki yaprakları toplamak ilk çalışmamdı; yaprakları toplar, kurutur, deftere yapıştırır, bilinen isimlerini, nerede topladığımı, tarihini yazardım…. Sonra bitkilerin yanında eklem bacaklı böcekleri de toplamaya başladım…

Ayrıca zengin bir kartpostal koleksiyonum var. Şimdi biriktirdiğim kartpostalları, bana gönderenlerin çocuklarına veya torunlarına hediye ediyorum.

Ben üç kuşak İzmirliyim ve yaşadığım bu şehre güzel bir arşivi miras bırakmak istedim. “Konusu ve ismi İzmir” olan kitapları biriktirmeye başladım.

Koleksiyonun konusu kitap olunca İzmir kitaplarının yanında yazar imzalı kitap da biriktiriyorum… Yıllar önce çıktığım bu yolculukta bin 248 adet İzmir ve ilçeleriyle ilgili araştırma, roman, öykü ve şiir kitabı biriktirdim.

İzmir ile ilgili kitapları araştırmak, toplamak ve biriktirmek göründüğünden daha zor bir iş.

Koleksiyonumdaki en eski kitap, aileden kalma 1891 tarihli Aydın Vilayet Salnamesi’dir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi APİKAM’ın ilk iki kitabı Ağustos 2000’de yayınladı. Yirmi yılda yayımlanan kitap sayısı 130’lara ulaştı. Bu kitapların tamamı bende mevcut.

Koleksiyonumun en kıymetli parçalarından olan Eşim Prof. Dr. Hale Okçay‘ın yazdığı ‘İzmir Yahudi Cemaati Kadın Kimliği’, ‘Din Sosyolojisi İzmir, Kadınlar ve Yahudiler Üzerine’ ve bana ithaf ettiği, ‘Dinlerin Kavşağında İzmir: Bir Sosyolojik Rehber’. Bu eserlerden daha değerli ne olabilir?

En son sevgili dostum Ahmet Diker’in kaleme aldığı ‘Atatürk Karşıyaka’da’ adını verdiği kitabını okuyorum… Yazarlarına kitaplarını imzalatırken fotoğraflıyorum. Bu fotoğrafları kitap ayracı yapmayı düşünüyorum.

Zevkle yaptığım bu işi gücümün yettiğince devam ettirip gelecek kuşaklara tarihsel bir miras bırakmak en büyük arzum” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP