DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 20634043,57%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

X
İzmir’in Müziği Yüz Yıl Sonra Yeniden Canlanıyor!

İzmir’in Müziği Yüz Yıl Sonra Yeniden Canlanıyor!

ABONE OL
Haziran 11, 2022 12:19
İzmir’in Müziği Yüz Yıl Sonra Yeniden Canlanıyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir’in Müziği Yüz Yıl Sonra Yeniden Canlanıyor!

Benden sana doğru bir “Patika” İzmir’den yeni bir grup: “PatikaRebetiko Trio”

İzmirli müzik aşığı üç genç, evlere kapandığımız pandemi döneminde müzik çalışmaları yaparken, 1920 yıllarında İzmirli Türk, Ermeni ve Yunan müzisyenlerin beteleyip çaldığı ve o dönemde çok sevilen Rebetika türü müzikleri yeniden canlandırmaya karar vermişler ve bu amaçla gece gündüz çalışarak bir grup kurmuşlar. Rebetika müziği mübadele ile İzmir’den bütün dünyaya yayılmış. Vokalde ve perküsyonda Özgür Ozan, Bulgar tamburası ve Yunan curasında Mutlu Boran, akustik gitarda Sertaç Adan’dan oluşan grup üyeleri adına konuşan solist Özgür Ozan, “Rebetiko İzmir’den bütün dünyaya yayılan bir müzik ve yaşam kültürüdür. Öz İzmirlidir. 1920’li yıllarda bu müziği dinlemek için bütün dünyadan insanlar İzmir’e gelirlermiş. Mübadele ile bu müzik önce Yunanistan’a ve Amerika’ya sonra bütün dünyaya dağılmış ve yayılmış. O dönemde bu müziğe “göçün müziği” diyenler olmuş. Rembetiko müziği 9 aralık 2017 tarihinde Unesco’nun somut olmayan kültürel miras listesine alındı. Bu sayede bu müzik stili enstrümanları ve felsefesi uzun yıllar korunup yaşatılabilecek.

Patika Rebetika, 26 şubat 2022 Cumartesi günü Konak Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde ikinci konser için sahne alacak.

Rebetika müziğini İzmir’de yeniden canlandırmak amacıyla bir araya gelerek Patika Rebetika Trio adında bir grup kuran gençlerden; solist Özgür Ozan Demirel, şair ve söz yazarı, Bulgar tamburası ve Yunan Curasında Mutlu Boran, akustik gitarda Sertaç Adan…

Grubun sahne aldığı Mechanic.inc Cafe Bar rebetiko severlerle doldu. Çalgı yapımcısı Ozan Özdemir de konserin sonlarına doğru, gruba Yunan santuru ile eşlik etti.

Solist Özgür Ozan Demirel

Diğer bilgiler ve haberler için grubu İnstagram’da “@patika.rebetika” sayfasından takip edebilirsiniz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP