Sağduyumuzu Yitirdikçe Daha Çok Kutuplaşıyoruz!

Yaşadığımız bütün sorunları kangren haline dönüşmeden konuşmayı ve ortak müştereklerde buluşmayı öğrenmek zorundayız. Sözün gücünü uzun bir zamandır boşladığımızın ve birbirimize olan saygıyı ve sevgiyi yok saydığımızın farkındayım. Ortak bir geçmişe sahip olmamız kadar birlikte bir gelecek tahayyülü kurabiliyor olmamız da çok ama çok önemli bir meseledir. 

Yaşanan her olayın krize dönüştüğü bir ülkede yaşıyor olmanın zorluklarını her geçen gün biraz daha fazla hissediyoruz. Geçmişten farklı olarak bu kez kutuplaşmanın keskinliği yüzünden işin içerisinden çıkabilmemiz çok daha zor gerçekleşiyor. Ortak payda etrafında buluşabilmenin giderek olanaksız hale dönüştüğü bir toplumsal iklimde yaşamaya çalışıyoruz. Gücün her biçimde öne çıkartıldığı bu zihniyet dünyasında, şekilsel anlayışların altı çiziliyor buna karşın her yapılan yapanın yanına kâr olarak kalmaya devam ediyor. Böylesi bir anlayış ise ortak bir birliktelik algısını da paramparça etmeye başlıyor. “Aynı gemideyiz” sloganları sadece slogan olarak kalıyor ve yaşanan bütün olağanüstü felaketlerde bu durum bir kez daha yüzümüze çarpıyor. Deprem gibi bir doğal afette bile ayrışmayı başarabiliyoruz ve yaşanan doğal felaketlerin yansımalarını bile ideolojik bir hale dönüştürebiliyoruz. Böylesi bir yaklaşım sonrasında ise yapılan her uygulama karşısında içinde bulunulan ideolojik zırh üzerinden olup bitenleri değerlendirmeye girişiyoruz ve topyekûn bir olumlama veyahut olumsuzlama davranışı ile olup bitenleri ele alıyoruz.

Toptancı yaklaşımların kendi cemaatimizin saflarını güçlendirirken içinde bulunduğumuz toplumsal hayatı güçsüzleştirdiğini bir türlü idrak edemiyoruz. Yıllar içerisinde pek çok duygumuzu kaybettik ve her kaybettiğimiz duygu ile biraz daha fazla içe kapanır hale dönüşmeye başladık. Besim Dellaloğlu‘nun “Sosyolojik Basiret*” isimli çalışmasında-bu çalışmaya ilişkin bir tanıtım yazısını önümüzdeki günlerde sizlerle buluşturacağım-Ahlakın Sosyolojisi, Haysiyetin Sosyolojisi ve Şahsiyetin Sosyolojisi başlıklı üç yazıda içinde yaşadığımız toplumda bu konuda yaşanan dönüşümü ve bunun sonuçlarının neler olabileceğini net bir biçimde gözler önüne seriyor.

Ahlakın Sosyolojisi isimli yazısında ahlakın sorumluluk olduğunu belirterek giriş yapar ve ahlakçılığın çoğu zaman çoğunluğun azınlığa olan baskısı olduğu saptaması ile devam eder:

“…Mahalli, yerel, ideolojik ahlak olmaz. Ahlakı sadece kendi ideolojisinden olanlardan ibaret bir evren için geçerli sayan biri aslında çok özel bir biçimde ahlak-sızdır… Bir toplumda aşırı siyasallaşma, kutuplaşma var olan ahlakı da çürütür. Çünkü ahlaki ilkeyi uygulamaya layık bulduğunuz beşerî evren daraldıkça ahlaki evren de daralır. İyi olmaya sadece ailenize yakın arkadaşlarınıza, partidaşlarınıza layık görüyorsanız ahlaktan tamamen kopmuşsunuz demektir. Bir toplumda iyilik ve kötülük ideolojik olarak kataloglanıyorsa o toplumda ahlak yoktur” (s.161-162).

Haysiyetin Sosyolojisi isimli yazısında haysiyetin doğuştan elde edilemeyeceği gibi doğuştan kaybedilemeyeceğini de vurgulamaktadır:

Haysiyet, tarihseldir, kültüreldir, sosyolojiktir, hatta sınıfsaldır, ilişkiseldir… Haysiyet ya da haysiyetsizlik kişinin kendisiyle ve tüm dünyayla ilişkisinden dolayımlanır… Bir dine, bir mezhebe ait olmanız sizi otomatikman haysiyetli yapmaz. Kendinize göre çok doğru bir ideolojiye inanıyor olmanız da. Sizi haysiyetli kılan eğitiminiz, diplomalarınız değildir. Cüzdan da bir insana genellikle haysiyet katmaz. Çok ünlü bir film yıldızı ya da futbolcu olmanız da sizi otomatikman haysiyetli kılmaz. Milyonlarca oy alan bir siyasetçi olmanız da. Haysiyet bütün bunlarla ne yaptığınız, yaptıklarınızı nasıl yaptığınızla ilgilidir. Yaptıklarınız kadar yapmadıklarınız da elbette… Hukukun gücünün etkin olduğu toplumlar daha haysiyetli toplumlardır. Gücün hukukunun egemen olduğu toplumlar ise göreli olarak daha haysiyetsizdirler. Otoriter, totaliter rejimler ise toplumda haysiyet bırakmaz. Lider tüm haysiyetleri ezer, geçer. Çevresindekilerin haysiyetlerini emer ve onları haysiyetsizleştirir. Güç temerküzüne çok yakın olmak haysiyetini korumanın en iyi yöntemi değildir. Mesafe iyidir. Hatta mesafe haysiyettir” (s.164-166).

Şahsiyetin Sosyolojisi başlıklı yazı ise şahsiyetin ilişkisel olduğu yani her birimizin şahsiyetinin tüm ötekilerle birlikte var olduğu noktasıyla başlar:

Şahsiyet, biraz da kimliğe rağmen gelişir. Çok güçlü kimlikler insanı şahsiyetsizleştirir. Cemaat daha çok kimlik, cemiyet ise daha çok şahsiyettir… Cemiyet şahsiyetli bir cemaattir. Cemaat ise yeterince şahsiyet üretemeyen bir cemiyettir… Kitle toplumu denen şey bir anlamda cemiyetin cemaatleşmesidir. Kitle toplumu örgütlü şahsiyetsizliktir, çünkü özne kitle içinde kaybolur. Kitle, toplumun insanın kurdu olduğu bir insanlık halidir” (s.168-169).

Aslında bu bölüm çok daha fazla üzerinde durulmayı ve yorumlanmayı hak ediyor:

Cumhuriyet aynı zamanda liyakattir. Liyakatin güçlü olduğu yerde kimlikler baskın olmazlar. Liyakat şahsiyet üretir. Oturduğu koltuğa liyakatle gelen birinin, onu atayana karşı gerektiğinde dik durabilme imkânı şahsiyettir. Mutlak sadakat, her emri yerine getirmek ise şahsiyetsizliktir… Risk, kriz, zorluk hem şahsiyet üretir hem de şahsiyetsizlik. Zor zamanlarda bükülmeyenler şahsiyetlidir. Zor zamanlarda yamulanlar ise şahsiyetsiz… Hem ahlak hem haysiyet ve hem de şahsiyet onlara kıymet veren toplumlarda daha fazla gelişirler. Dolayısıyla bireysel özellikleriyle rejimler arasında sıkı bir ilişki vardır. İnsan kalitesiyle, rejim kalitesi birbirinden asla bağımsız değildir. Ve bu ilişki iki yönlüdür de. Kaliteli rejimler kaliteli insanlar üretir. Kaliteli insanlar kaliteli rejimler inşa eder” (s.170).

Bu alıntılar ışığında son bir ay içerisinde yaşadıklarımızı bir kez daha gözlerinizin önüne getirin. Müfredat tartışmaları başta olmak üzere hayvanlara ötanazi uygulanması tartışmasını, ifade özgürlüğünün sınırlarının nereye kadar uzanıp uzanamayacağı meselesini ve mezuniyet törenine alınma/alınmama üzerinden bir kez daha hayatlarımıza dahil edilen kıyafet üzerinden cumhuriyet ve laiklik tartışmalarına odaklanın.

Demokratik rejim ve uygulamalar adı altında hayata soktuklarımızın yanı sıra bir arada yaşama irademizi ve bütün bunları birlikte yürütebilme hallerimizi yeniden gözden geçirmek durumundayız. Aksi halde her attığımız adımla birlikte biraz daha fazla kamplaşacağımızı ve birbirimizi daha fazla ötekileştireceğimizi görmek durumundayız. Bu ise şu an iktidarda olanların işine geliyor gibi gözükebilir ancak onların yönetebilmeleri için de yeterli olmayacaktır. Bu yüzden yaşadığımız bütün sorunları kangren haline dönüşmeden konuşmayı ve ortak müştereklerde buluşmayı öğrenmek zorundayız. Sözün gücünü uzun bir zamandır boşladığımızın ve birbirimize olan saygıyı ve sevgiyi yok saydığımızın farkındayım. Ortak bir geçmişe sahip olmamız kadar birlikte bir gelecek tahayyülü kurabiliyor olmamız da çok ama çok önemli bir meseledir. Yaşadıklarımızın birbirimizi örselemesine ve gücün her türlü sesi bastırmasına müsaade etmemek durumundayız. Bu ise sağduyulu seslerin daha çok yükselmesi ve ortak aklı işletebilecek uygulamaların dolaşıma sokulması ile mümkün hale dönüşebilir. Yıllar içerisinde ben yaptım oldu mantığı ile alınan kararların yarattığı tahribatları fazlasıyla yaşadık/yaşamaya devam ediyoruz. Bu yüzden de sadece yapılmış olması için yapılan uygulamalardan vazgeçilmeli ve bu konuda ilk adımı gücü elinde bulunduran iktidar atmalıdır. Kamuoyunun hassasiyetlerini göz önünde bulundurduğunu göstermeli ve başta müfredat tartışması olmak üzere toplumun farklı kesimlerini ilgilendiren hayvanlara yönelik düzenlemeler olmak üzere pek çok konuda sağduyuyu ön plana almak suretiyle kutuplaşmanın önünü kesmelidir.

Related Posts

Güven Duygusunu Yitiren Toplum!
  • Ekim 19, 2024

Güven duygusunun kaybolduğu ülkelerde, yasal düzenlemelerin yaşananlar karşısındaki etkinliği ve gücü de zayıflamaya başlar ve belli bir süre sonra yasalar tamamen rafa kaldırılır, yerlerine gücün/paranın yarattığı yeni yapılar egemen olur…

Devamı ...

Federasyon Seçimleri Bizlere Bir Şeyler Anlatıyor!
  • Ekim 15, 2024

Sporun sadece spor olmadığına dair söylemi, bu topraklarda sıkça işitirsiniz. Doğrudur spor denilen olgu sadece spor yapmaktan veyahut seyretmekten ibaret olan bir durum değildir. Bir inşa süreci olarak spor kavramına…

Devamı ...

En Son Haberler

Karşıyaka’da 29 Ekim’e Muhteşem Kutlama! 

Karşıyaka’da 29 Ekim’e Muhteşem Kutlama! 

İzmir Şehir Tiyatroları Yeni Yol Arkadaşları Arıyor!

İzmir Şehir Tiyatroları Yeni Yol Arkadaşları Arıyor!

Güven Duygusunu Yitiren Toplum!

Güven Duygusunu Yitiren Toplum!

KARSAV’ın Acı Kaybı Ülker Mönüm Yaşama Veda Etti

KARSAV’ın Acı Kaybı Ülker Mönüm Yaşama Veda Etti

KARSAV’ın Acı Kaybı Ülker Mönüm Yaşama Veda Etti!

KARSAV’ın Acı Kaybı Ülker Mönüm Yaşama Veda Etti!

Ata’dan Ana’ya Saygı Koşusu ‘İzmir Ormanları’ İçin Start Alacak!

Ata’dan Ana’ya Saygı Koşusu ‘İzmir Ormanları’ İçin Start Alacak!

Belediye Üretecek Karşıyaka Güzelleşecek!

Belediye Üretecek Karşıyaka Güzelleşecek!

Federasyon Seçimleri Bizlere Bir Şeyler Anlatıyor!

Federasyon Seçimleri Bizlere Bir Şeyler Anlatıyor!

Dr. Şaban Acarbay’ın Adı Ölümsüzlüğe Taşınıyor!

Dr. Şaban Acarbay’ın Adı Ölümsüzlüğe Taşınıyor!

Karşıyaka Belediye Bandosu’ndan Coşku Dolu Sokak Konserleri!

Karşıyaka Belediye Bandosu’ndan Coşku Dolu Sokak Konserleri!

Kordon’da Deniz Taşkınlarını Önlemek İçin Yoğun Tempo!

Kordon’da Deniz Taşkınlarını Önlemek İçin Yoğun Tempo!

Kaf Sin Kaf’ın Vefalı Taraftarları Tire’ye Akın Etti!

Kaf Sin Kaf’ın Vefalı Taraftarları Tire’ye Akın Etti!

Karşıyaka’da Kısırlaştırma Hizmetlerinde Online Randevu Dönemi!

Karşıyaka’da Kısırlaştırma Hizmetlerinde Online Randevu Dönemi!

Karşıyaka Belediye Tiyatrosu Perdelerini Açtı!

Karşıyaka Belediye Tiyatrosu Perdelerini Açtı!

Mustafa Karagöz, Karşıyaka’nın “İGS Mustafa’sı” Yaşama Veda etti! 

Mustafa Karagöz, Karşıyaka’nın “İGS Mustafa’sı” Yaşama Veda etti! 

Karşıyaka Belediyesi’nin 2025 Bütçesine Onay!

Karşıyaka Belediyesi’nin 2025 Bütçesine Onay!

İz Bırakan Sporcular İzmir Spor Zirvesi’nde!

İz Bırakan Sporcular İzmir Spor Zirvesi’nde!

Karşıyaka Belediyesi’nden Karavanlarla Etkin Mücadele!

Karşıyaka Belediyesi’nden Karavanlarla Etkin Mücadele!

Karşıyaka’da ‘İleri Yaş’ İçin Örnek İş Birliği Sürüyor!

Karşıyaka’da ‘İleri Yaş’ İçin Örnek İş Birliği Sürüyor!

Karşıyaka ‘Taziye Evi ve Kütüphane’ Binasına Kavuşuyor!

Karşıyaka ‘Taziye Evi ve Kütüphane’ Binasına Kavuşuyor!

Başkan Yıldız İşçimenler Ünsal Kan Bağışladı Destek Çağrısı Yaptı!  

Başkan Yıldız İşçimenler Ünsal Kan Bağışladı Destek Çağrısı Yaptı!  

İmbatlı’nın Efsane Muhtarı İsmail Taşkıran’ın Adı Parkta Yaşayacak!

İmbatlı’nın Efsane Muhtarı İsmail Taşkıran’ın Adı Parkta Yaşayacak!

İzmir’de Deprem Riski ve Alınacak Önlemler!

İzmir’de Deprem Riski ve Alınacak Önlemler!

Karşıyaka, Sağlıklı Yaşam İçin Harekete Geçti!

Karşıyaka, Sağlıklı Yaşam İçin Harekete Geçti!

İzmir Kitap Fuarı 26 Ekim’de Kapılarını Açıyor!

İzmir Kitap Fuarı 26 Ekim’de Kapılarını Açıyor!

İzmir’de Feribotla Taşınan Araç Sayısı Arttı!

İzmir’de Feribotla Taşınan Araç Sayısı Arttı!

Yamanlar Yılın En Renkli Şenliğine Hazır!

Yamanlar Yılın En Renkli Şenliğine Hazır!

Karşıyaka’nın Simge Mekanlarından ‘Dante’ Yeniden Hizmete Açıldı!

Karşıyaka’nın Simge Mekanlarından ‘Dante’ Yeniden Hizmete Açıldı!

Karşıyaka’da Atık Yağ Getirene Sıvı Sabun Hediye!

Karşıyaka’da Atık Yağ Getirene Sıvı Sabun Hediye!