DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2066243-1,36%
İzmir
24°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
Savaş Ünlü; “Koronakarikatür Günlüğü!”

Savaş Ünlü; “Koronakarikatür Günlüğü!”

ABONE OL
Haziran 11, 2022 16:33
Savaş Ünlü; “Koronakarikatür Günlüğü!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Savaş Ünlü; “Koronakarikatür Günlüğü!”

​Yaşamı resim, çizgi, karikatür olan üretken bir eğitimcidir Mehmet Selçuk. Çalıştığı okullarda farklılık yaratan birisidir. Öğrencilerini karikatüre, resme sevdalı yetiştirmek bir eğitimci için mutluluğun tanımsızlığıdır.

​Çocuk yaşlarda başlayan karikatür merakı onu bu günlere, günümüze taşımıştır. Her gün daha yeni, her gün daha özgün çizgilerle, eserlerle…

​Mehmet Selçuk, emeği, uğraşları ve de büyük çalışma çabasıyla kendini yarattı. İlk gençlik yıllarında Gırgır dergisinde başlayan engebeli çizgi yaşamı, birçok dergide, gazetede sürdü, sürmeye devam ediyor. “İnsan üstün çabası, emeğiyle kendi markasını yaratır.” Bunun da kanıtıdır…

​Çizmekle yetinmedi, çocuklara, gençlere çizgiyi sevdirmenin yollarını aradı. Ülkemizin ulaşılmaz köylerine, kasabalarına karikatür sevdasıyla ulaştı. Bir sevda uğruna yollara düştü. Oralarda da isteklilerin önüne halılar serdi. Oralardaki gençler bu uğurda çiziyorlar, insanlara sanatı sevdirmeye çalışıyorlar. Kıyı köşedeki çoğu etkinliğe birlikte katılıyoruz.

​Sevgili Selçuk, nazının geçti kurum, kuruluşlara karikatür, mizah dergisi çıkartmaları için öneriler götürüyor. Bir karşılık gözetmeden kolları sıvıyor, başarıyla çıkıyor dergiler. Bir otobüs firması düşünün ki yolcularına mizah dergisi dağıtsın. Bir lokanta, pastane gelen müşterilerine mizah dergileri versin. Bunlar, çoğu kişiye körler ülkesinde gözlük satmak gibi gelebilir. Bizler öyle düşünmüyoruz. Kaptanımız kuşkusuz sevgili Mehmet. Tişörtlere kendi karikatürlerini baskılatıp sanatına yine hizmet ediyor. Sanatını gözden, gönülden ırak tutmuyor.

​Ülkemizde, dünyada karikatür sanatının daha bir yayılması için ulusal, uluslararası yarışmalarda seçici kurul üyeliği, koordinatörlükleri de severek yapıyor. Bu yolla minik kaç çizgi sevdalısını ülkemize kazandırdı bilseniz.

​Mehmet Selçuk, son iki yıla yakın süredir Cumhuriyet Gazetesi Ciddiyet sayfasında çizgileriyle merhaba diyor insanlarımıza. Her cuma günü çaktığı selamı alanlar gün geçtikçe çoğalıyor. Salgın dönemi karikatürleriyle sonsuzluğa iz bırakıyor. Çizdikleri kağıda değil de betona kazınıyor. Her çizgisi belleklerde iz bırakacak biçimde. İnsanları çizgileriyle naif bir biçimde uyarıyor, düşündürüyor, güldürüyor. Belki de sayfalarca yazının yapamadığını çizgilere yüklüyor. Daha da etkileyici oluyor.

​Bu çalışma ve çabalarını yaşadığı Denizli’de Merkezefendi Belediyesi görmezden gelmedi. Salgın sürecinde Cumhuriyet Gazetesi Ciddiyet sayfasında yayınlanan eserlerini kitaplaştırdı. Bunu tanıtım gününde insanlara ücretsiz sundu.

​Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, yayınladıkları “Koronakarikatür Günlüğü” hakkında tanıtım günü güzel bir konuşma yaptı.

​Merkezefendi Belediyemizin ilk kültür sanat yayınıyla sizlere merhaba demenin heyecanını, mutluluğunu yaşıyoruz. Elinizdeki bu kitap, sanatı ve sanatçıyı desteklemek, sanatla ilgilenmek isteyen yediden yetmişe herkes için uygun ortamı hazırlamak ve bu anlamda teşvik edici, yol gösterici olmak misyonumuzun somut bir ifadesidir.

​Karikatür sanatçıları otoriter yönetimler tarafından sevilmezler. Buna rağmen sansürün, baskının en yoğun biçimde yaşandığı dönemlerde bile karikatür sanatçısı üretmeyi sürdürür. Usta karikatür sanatçısı Mehmet Selçuk, içinde bulunduğumuz, etkilerini en yoğun hissettiğimiz pandemi dönemi anlattığı karikatürlerini içeren kitabımızı sayfalar peşinde koştururken keyif alacak, bir çizgide belki de dakikalarca düşüneceksiniz. Emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum…

​Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker’in kitabın arkasındaki yazısı da içtenlikle kaleme alınmış: “Sevgili Mehmet arkadaşım, sanatın iki kardeş sanatın; resim ile karikatürün birbirinden beslenmesinden yararlanarak, karikatüre yeni bir hava, biçim, soluk ve aura katan albümle izleyenlerin karşısına çıkıyor. Ne mutlu. Çizgilerin efendisi karikatürü insanın ve yaşamın emrine şaşırtmaca, düşünüm, gülümseme ve hüznün şafağına varmışlıkla veriyor. İnsanı boyutlanıyor böylece. Karikatürü ve sanatı da elbette…”

​Metin Peker üstadımızın bu sözlerinden sonra ne söylenebilir ki… Emeğine, yüreğine, beynine sağlık Mehmet Selçuk…

Cumhuriyet Gazetesi Kitap

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP