DOLAR 32,3434 0.19%
EURO 35,1109 -0.22%
ALTIN 2.238,79-0,20
BITCOIN 2058385-5,89%
İzmir
13°

PARÇALI AZ BULUTLU

16:39

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
Srebrenitsa Yürekte Kanayan Yara!..

Srebrenitsa Yürekte Kanayan Yara!..

ABONE OL
Haziran 11, 2022 16:33
Srebrenitsa Yürekte Kanayan Yara!..
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Srebrenitsa Yürekte Kanayan Yara!..

İzmir Bosna Sancak Dernek Başkanı Gül, SREBRENİTSA’NIN 26’ncı Yılında Bir Mesaj Yayınladı

İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği her yıl Srebrenitsa anma törenlerine dernek üyeleriyle katılırken, bu yıl da COVİD-19 nedeniyle Srebrenitsa’ya gidemedi. Dernek Başkanı Abdullah Gül, yayımladığı yazılı açıklamada, “Sırp Çetniklerin yaptığı Boşnak soykırımının bugün 26. yılı asla unutmayacağız, unutturmayacağız. Gelecek nesiller de bu soykırımı hatırlayacak ve bilecek” dedi.

Abdullah Gül, her yıl olduğu gibi otobüslerle Srebrenitsa’da düzenlenen anma törenlerine katılmayı çok arzu etmelerine karşın, COVİD-19 pandemisi nedeniyle bu yıl da katılamadıkları için üzgün olduklarını söyledi.

Gül, “Bu acı asla unutulmayacak. 2.Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’nın ortasında işlenen bu insanlık ayıbı, tarihte kayıtlara soykırım diye geçti. BM’ye sığınan Boşnak’ları koruması gereken Hollanda’lı komutan Boşnak’ları kandırdı ve ellerinde olan az sayıda silahları BM teslim etmelerini istedi. Boşnaklar az sayıdaki silahlarını teslim etti. Canlarının güvence altında olduğunu zannediyorlardı, ancak Hollanda’lı komutan emrindeki askerlere Srebrenitsa’yı terk etmeleri talimatını verdikten sonra Srebrenitsa’yı Ratko Mladic’e teslim etti. Boşnak’lar, Hollanda’lı komutanın kendilerini eli kanlı Ratko Mladic’e sattığından haberleri olduğunda artık çok geçti. Eli kanlı Ratko Mladic BM kampına sığınan çoluk çocuk, kadın, yaşlı, genç demeksizin Boşnak’ları katletti. BM ve ABD 20.yüzyılda yaşanan bu soykırıma kulaklarını tıkarken maalesef gözlerini de kapattılar” diye konuştu.

Srebrenitsa kırsalında bin kişiyi esir alan grup Ratko Mladiç’ın talimatıyla cesetlerin tanınmaması için parçalara ayrıldığını hatırlatan Gül, “Bu insanlık ayıbı nerede işleniyor? Her fırsatta insan haklarına vurgu yapan Avrupa’nın göbeğinde. Bir nebze de olsa Lahey Adalet Divanı verdiği cezalar haklılığımızı ortaya koyduğu için az da olsa seviniyoruz. Binlerce masum Boşnak soykırıma uğraması unutulamaz unutulmayacak ve unutturmayacağız. Bu gün günlerden ‘Srebrenitsa’” dedi.

Bu soykırımla ilgili, Boşnak’ların güvenliğini sağlamakla görevli Hollanda’lı bir asker şöyle demiş; “Ölmek istiyordum, masum insanları koruma sözü verdiğimiz halde bize sığınan insanları koruyamadığımız için kendimi affetmiyorum” Dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP