DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2075866-1,65%
İzmir
24°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
Ünal Tümin; “Siyaseti Bırak Futbola Bak!”

Ünal Tümin; “Siyaseti Bırak Futbola Bak!”

ABONE OL
Haziran 10, 2022 16:51
Ünal Tümin; “Siyaseti Bırak Futbola Bak!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ünal Tümin; “Siyaseti Bırak Futbola Bak!”

Sevgili okurlarım, köşe yazımın 2021 yılının son gününe rastlaması hem iyi, hem de kötü!

Öyle ya! Günümüzdeki “iktidar yalakaları” gibi ya “yılbaşı yalakalığı”, ya da ülkemizde pek çok alanda boşa akan su misali huzursuz geçen 365 güne lanet okuyacaksın!

Evet, yaklaşık 14 milyar yıldır evrende dolanan 5 milyar yaşındaki gezegenimizi 8 milyar kişi paylaşıyor. Ben küresel nüfustaki payı yüzde 1.10 olan canım Türkiye’mi baz alarak 2021 ile 2022 arasındaki hassas köprüden geçerken bu yazıma başladım. Her şehirdeki meydan saati 24.00’ı gösterdiğinde sizler zaten ne söyleyeceğinizi ve de ne gibi dileklerde bulunacağınızı biliyor, “Adam olmayan, madam olur!” diyorsunuzdur!

Güzel ülkemin siz güzel insanlarının isteklerine uyarak, bir gecelikte olsa kirli siyaseti (!) bırakıp sporun en popüler oyunu olan futbola bir bakalım…

Tabii ki “at gözlüğü” takıp, futbol deyince süper ligdeki üç büyüklerin de sözcülüğünü yapmayacağım. Amatörden, profesyonellere kadar statlarımızda top koşturan ve koşturtan kadrolara yön gösteren TÜFAD ve TÜRFAD’ ın çatısı altındaki değerli başkanlarla 2022’ in nabzını tutmaya çalıştım.

Türkiye  Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD)  ve Türkiye Futbol Adamları Derneği’nin  (TÜRFAD) İzmir Şube Başkanları Sevgili ve değerli dostlarım Dr. Şaban Acarbay ile Bahri Vreskala günlerdir eğitim ve anma törenlerinde koşan yorgun ve muzaffer savaşçıları idi. Onlarla adeta “yorgunu yokuşa sürercesine” sizler adına konuştum. İki kıymetli dostumda, Altay ve Göztepe’nin İzmir ve de ülke futbolu adına birer marka kulüp olduğunu belirtip, “2022 Yeni Yılı tüm futbol dünyamıza hayırlı olsun” temennisinde bulundular.

* * *

TÜFAD VE ACARBAY

Popüler spor dalı futbolda Türkiye genelinde 23.450 , İzmir’de 1700 Teknik Adam- Antrenör bulunuyor. Dr. Şaban Acarbay, TÜFAD’ın çok önde bir kurum olduğunu belirterek “Avrupa Antrenörler Birliği (AEFCA) da çok saygın  bir yerimiz bulunmaktadır. Sayın Genel Başkanımız  bu kuruluşun Başkan yardımcısıdır. Avrupa’nın en büyük ve katılımlı antrenör seminerleri TÜFAD bünyesinde ülkemizde yapılmıştır.” dedi ve ekledi: “Yıllardır ve daima öncelikli amacımız ; futbol dünyası gençliğinin de ‘Milli heyecan içinde itina ile yetiştirilmesine’ katkı koymak olmuştur! Bunun için de Gençliğin; doğru ve yeterli bilgileri almış eğitimciler-antrenörler tarafından eğitimlerinin sağlanmasıdır. Bütün  çabamız öncelikle budur. Kurslar ve seri eğitim programlarımız değerli bilim adamları üyelerimiz tarafından hassasiyetle yerine getirilmektedir. TFF EĞITIM Dairesi ile  bu konularda mükemmel  düzeyde bir işbirliği yapılmaktadır. Kendilerine müteşekkiriz…”Malum, salgın nedeniyle her alanda olduğu gibi, kendi ortamlarımızda da; bir çok konuda istedikleri fonksiyonları yerine getiremediklerini hatırlatan Acarbay, 6-8 Eylül tarihlerinde çok yoğun katılımların olduğu  üç adet Zorunlu antrenör seminerlerinden;  Mehmet Türken- Sayım Soybayraktar- Rıza Yurtseven- Ercan Ertemçöz-Orhan Özgür seminerlerini gerçekleştirebildiklerini hatırlatıp “TUFAD IN EN ÖNEMLİ VE ASIL GOREVI OLAN Kurs ve eğitim ÇALIŞMALARIMIZ büyük bir özveri ile devam edecektir. 2022 Yılında tüm gençliğimiz, futbolumuz, antrenör dünyamız ile yakınları için ve de her alanda sağlık, başarı ve mutluluklarla dolu, bir yıl olması dileğimdir.”

    * * *

TÜRFAD VE BAHRİ VRESKALA

Türkiye Futbol Adamları Derneği (TÜRFAD) İzmir Şube Başkanı  değerli dostum Bahri Vreskala’ya da 2021 ‘e girerken ne temenni etmiş, ne ummuş, ne bulmuş ve 2022’ ye girerken ne umuyorsunuz? diye sordum. İşte cevabı: “ Hatırlanacağı üzere 2019 yılı sonlarında tüm dünyaya yayılan, Ülkemizde de görülen günümüze kadar devam eden Covid 19 nedeniyle 2020 – 2021  yıllarında  yapılması planlanan  etkinliklerimizin hiçbiri maalesef gerçekleşmedi. O kadar ki, TÜRFAD – Türkiye Futbol Adamları Derneği  İzmir Şubemizce Konak Belediyemizin birlikteliğinde geleneksel  olarak her yıl yapılmakta olan İNSANLAR YAŞARKEN DE ANILMALIDIR anma etkinliğimiz, yine efsane futbolcu Taçsız Kral Metin Oktay adına düzenlenen Metin Oktay Halı Saha Ligi  ile birlikte bir çok spor faaliyetlerimiz, halı saha futbol turnuvalarımız da maalesef yapılamamıştır. Bu durum yapılmasını arzu ettiğimiz temenni ettiklerimizin yapılmamasının sebebidir. Böylece Covid 19 hastalığı nedeniyle, 2020-2021 yılları birçok faaliyetin aksadığı, yapılamadığı bir yıl olarak tarihteki yerini aldı. Bu durum temennilerimizin gerçekleşmediği, umduklarımızın yerine gelmediği yıllar olarak bizleri TÜRFAD Ailemizi üzmüştür. 2022’ ye girerken, 2020- 2021 yıllarında yapamadığımız etkinliklerin yapılabilmesini, özellikle  de yıllardır mücadele ettiğim ama tam olarak başaramadığım ‘yabancı sporcu, futbolcu’ sayılarının zaman içinde azaltılarak gençlerimizin önlerinin kapatılmamasının ciddi olarak ele  anılmasını  ve takip edilmesini istiyorum ve umuyorum, inşallah gerçekleşir.”

Vreskala 2022 gerek ülke, gerek bölge ve gerekse TÜRFAD için nasıl bir yıl olabilir? sorumu şöyle cevapladı:

 “2022’nin Ülkemiz, bölgemiz ve TÜRFAD için geçen yıllardan daha huzurlu, daha başarılı geçmesini diliyorum.  Ayrıca Büyük Önder Atatürk’ün Vatanımızı emanet ettiği gençlerimize her alanda daha fazla değer verilmesi, haklarının yenmesinin önlenmesi gibi önceliklere yer verilebilir diye düşünüyorum ve umutluyum.

2022‘yi, TÜRFAD olarak tüzüğümüzdeki amaçlarımızın gerçekleşmesi, futbolumuzun , sporumuzun daha ileri gidebilmesi için ilgili tüm kurumlarla yapacağımız önerilerimizin kabulü, uygulanması , hususunda daha etkili olabileceğimiz bir yıl olarak düşünüyorum.”

Süper ligde GÖZTEPE VE ALTAY’ ın Son durumlarını sormadan edemedim!

Vreskala “2021 – 2022 sezonu başında hem Göztepe, hem de Altay’dan çok umutlu idim. Hatta sizin sütununuzda da bu konuyu dile getirmiştim. Zira Göztepe Yönetiminin başında Mehmet Sepil, Altay teknik heyetin başında da Büyük Mustafa vardı. Ve de Altay ilk üç karşılaşmasını galibiyetle bitirmişti. Ama ne yazık daha sonraki haftalarda her iki takım kötü gidişi durduramadı ve bu gün Göztepe 19. Sırada 15 puanla düşme hattında, Altay da 18 puanla  16. sırada düşme hattının hemen üstünde. Bu durum ilk futbolun oynandığı yer olan İzmir’e hiç yakışmıyor. Dileğim o dur ki;  2. yarıda her iki takımımızın bu kötü durumdan kurtularak üst sıralarda yer almalarıdır. Ama bu konuda pek ümitli değilim. Bana göre endişeli ir durum var!”

 Kurucu Başkanı olduğu ve 2004 yılından günümüze kadar aralıksız sürdürdüğü TÜRFAD İzmir Şubesi Başkanı ve TÜRFAD  Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi olarak düşünceleri şöyle: “futbolumuzda  ve sporumuzun her dalında daha başarılı olmak için çalışmalar yapmaktır. Anayasamızın 58. ve 59. Maddeleri, devletimize, yerel yönetimlere sporun yayılmasını, kitlelerin spora yönlendirilmesini, başarılı sporcuların ödüllendirilmesini, spor tesisleri yapılmasını emreder. Bunun için kamuda, yerel yönetimlerde bulunan yetkililerle görüşmeler yaparak onlara destek ve yardımcı olmak ana hedefimizdir. TÜRFAD İzmir Şubesi olarak yetkililerle yaptığımız görüşmelerde, yapılan hizmetlerden  beklentisi olmayan bir anlayışa sahip olduğumuzu, amacımızın spora hizmet eden kamu ve yerel yöneticilere yardım etmek olduğunu vurgulamaktayız. Başta Bahri Vreskala’ nın devamında da TÜRFAD İzmir Şubesi  olarak  düşünce ve felsefemiz budur. Son olarak 21.Aralık 2021 Salı günü gerçekleştirdiğimiz 23. ‘İnsanlar Yaşarken de Anılmalıdır ‘ etkinliğimizde 12 branşta 46 kişi ve kuruma ödül verildi. Başkan olduğum 2004 yılından günümüze kadar toplam 588 kişi ve kuruma ödül verildi. Ülkemizde Genel Merkeze bağlı 22 Şubemiz var. İzmir Şubemizin 103, Genel Merkez ile birlikte Şubeler dahil  850 üyemiz vardır.”

Bahri Vreskala olarak her yerde ve her koşulda herkese önerdiği ve paylaştığı önemli konu şu; “Sivil Toplum Kuruluşlarında hizmet edenlerin ana görevleri beklentisiz hizmet anlayışının önemini vurgulamak ve hatırlatmaktır. Hele hele derneğin önünde  “Türkiye“ kelimesi varsa çalışmalarda daha dikkatli ve özverili çalışmanın çok daha önemli olduğunun bilinmesini sağlamak ana hedefimdir. Bu güne kadar olduğu gibi, bundan sonra da sporumuzdaki yabancı futbolcu, sporcu sayılarının azaltılması mücadelem devam edecektir. Sporun gücünü bilen biri olarak, sporla tüm dünyada Ülkemizin tanıtımının yapılmasını sağlamaktır. Bilindiği üzere ne yazık ki, günümüzde iletişimdeki tekniklere rağmen birçok yabancı gençler  “TURKEY “ denildiği zaman Türkiye’mizin bir ülke olduğunu bilmiyorlar. Bunu sporla vurgulamak yayılmasını sağlamak hedefim ve amacımdır. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü görevim sırasında bunu fazlasıyla uyguladım ve uygulanmasını sağladığım için çok mutluyum.”

9 Eylül Gazetesi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP