DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 20706790,92%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

04:36

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
Cenk Karslı; Futbolun En Önemli Derbileri!

Cenk Karslı; Futbolun En Önemli Derbileri!

ABONE OL
Mayıs 17, 2022 10:31
Cenk Karslı; Futbolun En Önemli Derbileri!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cenk Karslı; Futbolun En Önemli Derbileri!

Derbi kelimesi aslen İngilizce kökenli bir kelime olup 80’li yıllara kadar İngiltere’de aynı şehrin takımları arasında yapılan mücadeleye verilen bir isimdi ancak endüstriyel futbolun tüm dünyayı etkisi altına almasıyla derbi kavramı da genişlemiştir. Bazen şampiyonluk yolunda mücadele eden takımların yaptığı maçlara derbi denirken bazen de hiçbir şampiyonluk şansı olmayan iki takımın yerel mücadelesine  derbi denmektedir.  Bizler Karşıyakalı olarak derbi heyecanını ve duygusunu çok iyi bilen bir kültürden geliyoruz, ezeli rakibimizle aramızda sadece sportif mücadeleye dayalı bir rekabet vardır. Bu rekabetin heyecanı maçtan günler önce başlar, maça doğru artar ve maç saati zirveye ulaşır. Dünyanın en büyük derbileri sıralamasında ön sıralarda  kendine yer bulan bizim derbimiz diğer derbilere nazaran ne kadar da masum bir sportif rekabetin ürünüymüş, diğer derbileri biraz araştırdığımız zaman bunu çok daha iyi anlayacağız.

El Clasico;  Bir yanda İspanyol milliyetçiliğinin temsilcisi Real Madrid, diğer yanda Katalan kimliğinin temsilcisi Barcelona vardır. “Superclasico”, Boca Juniors – River Plate, “Cenevizliler” olarak bilinen Boca taraftarları genellikle işçi sınıfından İtalyan göçmenleri olurken, Los Millonarios (Milyonerler) olarak bilinen River Plate taraftarları daha çok üst sınıflardan geliyordu.  Partizan-Kızılyıldız derbisi milliyetçilerle komünistlerin karşı karşıya geldiği bir derbidir.  Panathinaikos -Olympiakos derbisi, “Bütün Savaşların Anası”,Ezelî Düşmanların Derbisi”, olarak bilinen Attika Derbisidir. Mussolini dönemine dayanan rekabet; Roma –Lazio çekişmesi de solcu göçmenlerle ırkçıların mücadelesidir. Real Madrid – Atletico Madrid; kralcılarla cumhuriyetçilerin derbisidir.  İnter- Milan; “Derby della Madonnina” yani “Küçük Bakire Meryem Derbisi” olarak da bilinen Milano Derbisi, bu ismi Milano Katedrali’ndeki Hz. Meryem heykelinden alır. Milano Derbisi dünyanın en çok izlenen derbi mücadelelerinden biridir. Benfica – Sporting Lizbon; Lizbon Derbisi ya da Başkent Derbisi’nin tarihi 1907 yılına gidiyor: 8 Benficalı oyuncu daha iyi yaşam ve çalışma koşulları elde etmek için Sporting’e geçiyor ve ezelî rekabet başlıyor. Palmeiras – Corinthians; Brezilya’nın Sao Paulo kentinin rekabeti bir aile için ayrılığa dayanıyor. Fla – Flu Derbisi: Flamengo – Fluminense; Bir başka aile içi parçalanma daha, Rekabet 1911 yılında bir grup Fluminense’li futbolcunun Flamengo Spor Kulübü’nün futbol şubesini kurmasına uzanıyor.

Gördüğünüz gibi bizim derbiler çok masum. Dünyadaki derbilerin arkasında ya sınıflar arası çekişme ya da siyasi bir hesaplaşma var. Rekabetin ve mücadelenin sahada kalması dileğiyle…

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP