Cenk Karslı; “Rakamlar Işığında Futbol!”
İstatistik bize geçmişte yaşanmışları gösterir ve kesindir, gelecekte yaşanabilecekleri gösterir ve bu kesin değildir. Yani analizini yaptığınız takım attığı gollerin %80’inini sağ kanattan getirdiği toplarla atıyorsa sen de oraya özel önlem alırsın ama gerekli dikkati göstermezsen bu sefer soldan golü yersin. İstatistik bu anlamda bazı antrenörlerde gereksiz bir koşullanma oluşturuyor ve bence bu çok tehlikeli bir bakış açısı. Bir spor adamı, bir lider, bir yönetici varsayımları tabi ki dikkate alır ama bütün planını da varsayımlar üzerine yapmaz. Rakibiniz lig maçlarında attığı gollerin sadece %5’ini maçların ilk 15 dakikasında attı diye maçın ilk 15 dakikasını önemsememek gibi bir durum olabilir mi?
Süper Ligin lideri durumundaki Galatasaray yaptığı maçların %45’inde kalesini gole kapatarak 70 puan toplamış fakat yaptığı maçların %45’inde gol yemeyen diğer takım Trabzonspor 45 puanla 6.sırada yer alıyor. Trabzonspor bu istatistikle nasıl oluyor da liderin 25 puan gerisinde yer alıyor? Çünkü Galatasaray gol yediği maçlarda da kazanmayı bilirken, Trabzonspor gol yediği maçlarda genel olarak dağılmış ve haliyle yenilmiş. Trabzon bu sezon Antalya’dan 5, Karagümrük’ten 4, Alanya’dan 5, Kayseri’den 4, Sivas’tan 4 gol yemiş. Demek ki bir istatistikte lider ile aynı rakamlara sahip olmak yetmiyormuş.
Lider Galatasaray maç başına 3,10 gol atarken ikinci sıradaki Fenerbahçe 3,72 gol atmış. Peki neden FB lider değil? Çünkü lider 23 gol yemiş, FB 36 gol yemiş. Demek ki Tek bir istatistikle başarıya ulaşılmıyormuş.
Beşiktaş maç başına 2,83 gol atarak bu istatistikte ligin 14.sırasında yer almasına rağmen puan sıralamasında 3. Sırada…bu da demek oluyor ki BJK az atıyor ama kazanıyor.
Fenerbahçe , Süper lig tarihinde ilk kez lige o sene yükselen 2 farklı takımdan kendi evinde 3 gol yedi ( İstanbulspor ve Ümraniye ) Hadi bakalım ateistler bunu da açıklasın :)) şunu demek istiyorum bazı olayların geçmişte örneği yoktur ve normal olarak istatistiği de yoktur. İstatistik okumayı, yorumlamayı çok severim çok da takip ederim ama şunu unutmamak lazım; sadece istatistiklere bakarak hazırlık yapılamaz, hazırlığın bir bölümü yapılabilir. Rakamlar bize rehberlik eder ama her zaman doğru yolu göstermez. Birkaç rakamla, birkaç veri ile başarılı da olunmaz. Bütün verilerde ortalama bir başarının üstüne çıkabilirseniz başarılı olabilirsiniz. Rakamları bulmak, rakamlara sahip olmaz yetmez onları doğru okumak ve yorumlamak da gerekir.
VEFAT
04 Ekim 2024ÖNE ÇIKAN HABERLER
04 Ekim 2024İZMİR
04 Ekim 2024GÜNDEM
04 Ekim 2024KAF SİN KAF
04 Ekim 2024KARŞIYAKA HABERLERİ
04 Ekim 2024KARŞIYAKA HABERLERİ
04 Ekim 2024