DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN %
İzmir
14°

HAFİF YAĞMUR

16:54

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
Cenk Karslı; Süper Ligde Devre Arası!

Cenk Karslı; Süper Ligde Devre Arası!

ABONE OL
Şubat 16, 2024 06:23
Cenk Karslı; Süper Ligde Devre Arası!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cenk Karslı; Süper Ligde Devre Arası!

2022-2023 Türkiye Spor Toto Süper Liginde sezon, 5 Ağustos 2022 tarihinde başlamıştı ve normalde 19 takımlı ligin devresi 18. Haftada yani bu hafta olması gerekiyordu ancak Dünya Kupası nedeniyle ligin 14. Haftası sonrasında süper lige 39 gün ara verildi. Dünya Kupası neden bu tarihte yapıldı, neden liglere alakasız bir zamanda ara verildi, devre arası ile ara transfer tarihleri arasındaki uyumsuzluk ne tarz  sorunlar getirecek gibi sorulara da cevaplar arıyoruz ancak şimdilik ilk yarıyı değerlendirmekle yetinelim. Fazla kurcaladığımız zaman  kötü çocuk oluyoruz, paranın gücü ile karar vericileri satın alıp futbolun doğal akışını bozanlara iki kelime ettiğimiz zaman sivri dilli diyorlar halbuki biz dünya kupalarının  yaz aylarında yapılmasına alışmış çocuklarız.

18 hafta sonunda topun oyunda kalma sürelerine bakıldığında Başakşehir  maçlarının ortalama 59 dakika ile bu konuda zirvede olduğunu görülüyor. Başakşehir, top oynama isteği olan bir takım mıdır, Başakşehir az faul yapan – az faul yapılan bir takım mıdır, rakiplerin Başakşehir takımına karşı tutumlarının bu istatistikte  etkisi nedir? bunlar yoruma açık ve tartışılabilir konular. Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray takımlarının maçlarında ise top 50-52 dakika arası oyunda kalarak en az süreleri  oluşturmuştur. Burada da bu takımların oyun yapısından mı kaynaklanıyor rakiplerin bu takımlara karşı tutumlarından mı kaynaklanıyor tartışmak gerekiyor.

Topun oyunda kalma sürelerinin 45-50 aralığından 50-55 aralığına ulaşmasındaki en büyük faktörlerden biri de  uzatma dakikalarının yüksek rakamlara ulaşmış olmasıdır. Ligin 15. Haftasındaki maçlara bakıldığından maçların en az 12 dk en fazla 17 dk uzadığını görüyoruz. Yani maçlar artık 90 dakika değil ortalama 105 dk civarında oynanıyor.

18 maçta 5 kırmızı kart gören Fenerbahçe bu konuda lider iken, Alanyaspor takımı hiç kırmızı kart görmeden devreyi tamamladı. Bunu nasıl yorumlarsınız ? Fenerbahçe çok agresif bir takım mı, rakipler FB’ye karşı daha tahrik edici mi yoksa hakemler  FB’ye kart çıkarma konusunda daha rahat mı davranıyor ?

Yerli futbolcuya en  fazla süre  veren takım İstanbulspor ( 10676 dk ) , yerli futbolcuya en az süre veren takım Galatasaray ( 5409 dk ) . Normal olarak yabancı oyuncuya da en fazla süre veren takım Galatasaray. Bunu nasıl yorumlamak gerekir ; GS takımının lider, İstanbulspor takımının sondan ikinci olduğunu gerçeğinden yola çıkarsak yabancıya daha çok süre veren takım daha başarılı olduğunu mu düşünmeliyiz ?

Rakamlar bize bazı bilgileri verir ancak nedeni, niçini, nasılı çok yönlü bakış açısıyla inceleme gerektirir. Topla çok oynayıp 4-5 gol yiyen takımları da gördük o yüzden biraz daha direkt sonuca etki edecek çalışmalara önem vermek gerekecektir. Ligin ikinci yarısı daha zevkli ve çekişmeli geçecek. Fragman bitti, film şimdi başladı…

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP