DOLAR 32,4491 -0.14%
EURO 34,8095 -0.57%
ALTIN 2.441,840,25
BITCOIN 2075709-1,33%
İzmir
24°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
Cenk Karslı; “Türkiye’de Hakem Olmak!

Cenk Karslı; “Türkiye’de Hakem Olmak!

ABONE OL
Mayıs 16, 2022 17:44
Cenk Karslı; “Türkiye’de Hakem Olmak!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cenk Karslı; “Türkiye’de Hakem Olmak!

Geçtiğimiz günlerde Merkez Hakem Kurulu içlerinde Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Hüseyin Göçek, Ali Palabıyık, Halis Özkahya gibi son döneme damga vurmuş isimlerin de olduğu 13 hakemi kızağa çekti. Kamuoyuna bu kararla ilgili bir açıklama yapılmadı ama her ne sebeple olursa olsun son derece sansasyonel ve şaşırtıcı bir karar olduğunu söyleyebiliriz. Futbolun ve sporun gelişmesi için tüm paydaşlardan bahsediyoruz, taraftardan malzemeciye sağlıkçıdan teknik direktöre kadar herkesi ve her şeyi yargılıyoruz ancak bu yargılamadan en büyük payı hakemler alıyor. Hakemlik camiası Türk futbolunda en çok eleştirilen, en sevilmeyen, bir türlü kimsenin takdirini kazanamayan bir camia. Türk futbolunun bu halde olmasının tek sebebi hakemlermiş gibi gösterilmesi gerçek sorumluluğu ve suçu olan herkesin işine geliyor. Hakemin arkasında taraftar yok, hakemin arkasında güçlü dernekler yok bu yüzden haklı oldukları zaman bile seslerini duyuramıyorlar. Bu ülkede yanlış transferlerle kulüpleri borç batağına sürükleyenler, transferlerden komisyon alan yöneticiler, menajerlerle beraber hareket eden teknik adamlar, altyapı ile ilgilenmeyen kulüpler hiç konuşulmuyor ancak maçın içinde anlık bir olayı göremeyen hakemin kaçırdığı pozisyon saatlerce günlerce konuşuluyor.

Birincisi; diyelim ki her şeyin sorumlusu hakemler,  iyi hakem yetiştirmek için ne gibi bir çalışma yaptınız? Futbol takımı altyapısından oyuncu yetiştirir gibi küçük yaşlardan itibaren akademik kariyeri ile, sosyal hayatı ile, psikolojik gelişimi ile yakından ilgilendiğiniz bir hakem oldu mu? Hakemlik mesleğinin yıllardır bu kadar eleştirildiği bir ortamda daha iyi hakem yetiştirmek için ne gibi fiziksel ve zihinsel projeler yaptınız?

İkincisi;  Türk futbolunun içinde bulunduğu durumun tek sorumlusunun hakem kararları olmadığını devlet büyükleri, sporun önde gelen isimleri  topluma anlattı mı?  Çok küçük yaştaki sporcuların bile hakeme itiraz etmeyi, başarısızlığı hakem kararlarına bağlamayı gelenek haline getirdiği kültürü yok etmek üzerine ne gibi çalışmalar yapıldı? Kulüp ve okul eğitimlerinde Hakemin de bir insan olduğu, futbolcunun boş kaleye gol kaçırdığı gibi kalecinin topu elinden kaçırdığı gibi hakemin de hata yapabileceği anlatıldı mı?

Dikkat ederseniz, kaliteli liglerde de hakem hataları vardır ama hakem bu kadar konuşulmaz. Ülkemizde yapılması gereken; iyi hakem yetiştirmek için plan yapmak, toplumda hakemi linç etme kültürünü yok etmek, hakemi zor duruma sokmayan ahlaklı sporcular yetiştirmek, hakemin sağlıklı maç yönetebileceği şartları sağlamak ve kulüp başkanı -yöneticisi olan insanların daha sağduyulu açıklamalar yaparak kitleleri tahrik etmeyen profilde olması. Yolumuz çok uzun…

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP