DOLAR 32,5751 0.14%
EURO 34,9075 0.67%
ALTIN 2.440,640,34
BITCOIN 21731360,73%
İzmir
26°

PARÇALI BULUTLU

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

X
Doğan Prepol; “Piriştina’nın Şoförüydü Keşkek Ustası Oldu!”

Doğan Prepol; “Piriştina’nın Şoförüydü Keşkek Ustası Oldu!”

ABONE OL
Haziran 8, 2022 13:15
Doğan Prepol; “Piriştina’nın Şoförüydü Keşkek Ustası Oldu!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Doğan Prepol; “Piriştina’nın Şoförüydü Keşkek Ustası Oldu!”

Ege Bölgesi’nde adeta “Ulusal Yemek” haline gelen keşkek, hemen hemen bütün düğünlerin ana menüsü, vazgeçilmezidir. Hem lezzetli hem de bu denli ünlü olan bu yemeği bir de Çeşme, Germiyan’da Saim Usta’da denemeli, tadına bakmalısınız, inanın sizin de vazgeçilmezlerinizin arasında yer alacaktır ustanın başköşe yemeği.

“Saim Usta kimdir?” dediğinizi duyar gibiyim!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin efsane başkanı merhum Ahmet Piriştina’nın uzun yıllar makam şoförlüğünü yapan Saim Taşbasan’dan söz ediyorum. Tesadüf bu ya! Çeşme’ye yaptığımız bir gezi sırasında karşılaştık Saim kardeşimle, sarıldık birbirimize doyasıya. Başladı anlatmaya; “Yaklaşık 13 yıldır Çeşme, Germiyan Mahallesi’nde hafta sonları tavuklu ve dana etli keşkek yapıyorum. Bir yiyen tadına doyamıyor, ertesi hafta soluğu burada alıyor. Hafta sonları keşkek dostlarının uğrak yeri oldu benim mekanım. İnsanlar artık, lezzetin yanında hijyen de arıyor. Burada ikisi de mevcut olunca, ilgi de böylece büyüyüp gidiyor.”

Efsane başkan merhum Ahmet Piriştina’ya uzun yıllar makam şoförlüğü yaptığını hatırlatan Saim Usta, büyük başkandan çok şeyler öğrendiğini anlatıyor.

En güzel keşkek yemeğinin Ege Bölgesi’nde yapıldığını hatırlatan Saim Usta, “Sizlerin de bildiği gibi keşkek Türkiye’nin birçok kentinde yapılmakta bana göre en güzel keşkek Ege Bölgesi’nde yapılıyor. Ben de yaklaşık 13 yıldır Çeşme Germiyan Mahallesi’nde hafta sonları keşkek yapmaktayım. Düğünlere, özel günlere 100 kişiye kadar tavuklu veya dana etli veya isteğe bağlı olarak, acılı tereyağlı özel sos da yapmaktayım. Germiyan’ da aptığım keşkeği yiyen misafirlerimiz kesinlikle bir daha geliyorlar. Türk kültüründe buğday ve et o kadar önemlidir ki. Bu yemekte 500 veya 600 yıllık geçmişi olan buğdayla etin bölgelere göre soğanın da içine girmesiyle dövülerek yapılır. Hem de besleyici ve doyurucudur” diyor…

Keşkek isminin rivayete göre nereden geldiğini de anlatan Saim Usta; “Hükümdarın bir kızı hastalanmış. O bölgedeki hekimlerin tümü hiçbir şey yapamamış. En son köylü bir vatandaş, gelip derman olmak istemiş, kimse inanmamış! Ama yapacak bir şey yok en son kabul edilmiş. O da getirdiği yemekten kızın dudaklarına sürmüş bir müddet sonra uyanmış, ilk söze “dudağımda bir şey vardı keşke olsa da tekrar yesem” demiş. Gel zaman git zaman şimdi adı her yerde keşkek olmuş. Doğu’dan Karadeniz’e, Ege’ye yapılış şekilleri ayrı olsa da düğünlerin özel günlerin ilk yemeği olmuştur”

Siz şimdi “keşke” demeyi bırakın hafta sonu, arabanıza atlayın doğru Germiyan’a Saim Usta’nın keşkek’ini yemeğe gidin…

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP