DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2066243-1,36%
İzmir
24°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
Gediz Deltası Dünya Mirası Olmalı!..

Gediz Deltası Dünya Mirası Olmalı!..

ABONE OL
Haziran 11, 2022 16:27
Gediz Deltası Dünya Mirası Olmalı!..
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gediz Deltası Dünya Mirası Olmalı!..

İzmir Ekolojik Denge Derneği, Gediz Deltası’nın koruma statüsünün arttırılması ve UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilmesi için kampanya başlattı.

İzmir Ekolojik Denge Derneği Başkanı Tolga Çalışkanelli,” Avrupa flamingo nüfusunun yüzde 30’unu barındıran ve 289 kuş türüne yuva olan Gediz Deltası’nın ivedilikle koruma statüsü arttırılmalı ve UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilmelidir. Bölgedeki kentleşme baskısının ve sanayilerden gelen atıkların yarattığı kirliliğin önüne geçilmeli, ayrıca deltaya zarar verecek her türlü betonlaşmanın karşısındayız” dedi.

Dernek Başkan Yardımcısı Cem Doğan, daha önce Türkiye Cumhuriyeti Eski Başbakan’ı Binali Yıldırım’ın çılgın projesi olarak lanse edilen ve iptal edilen Mavişehir Balçova arası otoyol projesinin tekrar gündeme getirilmesinin doğa katliamı açısından tam bir çılgınlık olacağını söyledi ve “herkesin elini vicdanına koyması gerektiğini, doğa ve doğal yaşamın yok olması insanlığın yok olması demektir” dedi.

İzmir Ekolojik Denge Derneği’nin imza kampanyasına ait metin şöyle:

İzmir Mavişehir‘den Foça‘ya kadar uzunan Gediz Deltası, Avrupa flamingo nüfusunun yüzde 30’unu barındırmakla birlikte,289 kuş türünün ve yaban kedisi, saz kedisi, yaban tavşanı, porsuk, gelincik gibi memeli hayvanların da doğal yaşam alanıdır.

Gediz Deltası sadece İzmir’in değil, tüm Türkiye’nin ve hatta Avrupa’nın ekosistemine cansuyu olmaktadır.

Ancak bölgedeki kentleşme baskısı ve sanayi bölgelerinden gelen atıkların deltadaki doğal hayata zarar verdiği düşünülmektedir.

Ayrıca Mavişehir ve Balçova arasında yapılması planlanan, ancak doğa severlerin kararlı karşı duruşu sonucunda yapımından vazgeçilen otoyol projesinin tekrar gündeme gelmesi bölgedeki ekosistemin katledilmeye çalışılmasının tekrar gündeme gelmesi demektir.

Deltanın ekosistemine zarar veren ve gelecekte zarar verme ihtimali olan tüm davranış, düşünce ve oluşumların önüne geçmek için;

“Gediz Deltası’nın koruma statüsünün genişletilmesi ve UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilmesi” gerektiği savunuyoruz.

Gediz Deltası’nın ekolojik dengesinin korunması için bu imza kampanyasını başlatmış bulunmaktayız.

Daha yaşanılabilir bir dünya için sen de destek ol !

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP