Beşiktaş dışında Fenerbahçe de Anadolu’da kendine futbolcu devşirmek, kulübün reklamını yapmak, F.B.liliği aşılamak, açıldığı yerdeki F.B.lileri bir araya getirmek gibi amaçlarla pek çok yerde faaliyet göstermişti. Bu faaliyet alanı günümüzde var olan derneklerin (örneğin İzmir Fenerbahçeliler, Galatasaylılar, Beşiktaşlılar dernekleri vs.) çalışmalarını aşan bir noktaya bile ulaşmıştı.
İlk başta vurguladığımız amaçlara uygun olarak faaliyet gösteren çok ilginç bir örnek de Eskişehir’de olmuştu. Kentin 1920’de kurulan Eskişehir Gençlik Kulübü, 18 Mayıs 1952 tarihinde yaptığı yıllık kongresinde aldığı kararla “Gençlik” ismini çıkartarak “Öz Fenerbahçe” ismini eklemiş ve kulübün adı “Eskişehir Öz Fenerbahçe Kulübü” olmuştu. Olay adın tasdikine geldiği zaman Eskişehir’deki bu kulübün yöneticileri transfer ayının bitmesini beklemişlerdi. Fakat bölge tarafından bir işlem yapılamadığını sezen kentin diğer kulübü olan İstiklâl Kulübü bu durumu fırsat bilerek yıllık kongresinde “Öz Fenerbahçe” adını alarak bölgeye başvurmuş ve genel müdürlüğün 31 Temmuz 1952 gün ve 4230 sayılı yazıları ile onaydan gelmişti.
Gelelim güzel Karşıyaka’da 1950’lerde kurulan Fenerbahçeli kulübe… Yani “Öz Fenerbahçe Kulübü”ne…
Güzel İzmir’de Sarı-Lacivertli Özfenerbahçe Gençlik Kulübü
Karşıyaka’daki B.J.K.li Kartalspor Gençlik Kulübü dışında Fenerbahçeli bir kulüp de yine Karşıyaka’da açılmıştı. Yazının ilk girişinde bahsettiğimiz Eskişehir’deki hadiseden sonra İzmir Karşıyaka’da da bir “Öz Fenerbahçe Kulübü” kurulmuştu. Bu kulübün kurulduğunu ise kulübün futbol takımında da yer alan aynı zamanda Öz Fenerbahçe mecmuasında yazan İzmirli ünlü gazeteci, “Karşıyakalıların eniştesi” olarak da anılan Erkin Usman aracılığıyla bu mecmuanın bir haberinde bildirilmişti.
Karşıyaka’daki Öz Fenerbahçe Kulübü’nün fahri başkanlığına Öz Fenerbahçe mecmuasının sahibi olan Cihat Arman getirilmişti. Kulübün Başkanı Hilmi Sayılgan, idare heyetine Rauf Tümbek, Ali Rıza Özden ve Nuri Teymuroğlu seçilmişlerdi. Sarı-Lacivert formalı İzmir Öz Fenerbahçe Kulübü büyük bir ilgiyle karşılanmış ve kısa zamanda kulübe 180 kişi üye olarak kaydolmuştu. Kulübün futbol ve basketbol takımları oluşturulmuştu.
Futbol takımı: Güngör-Bahri Sert, Yalçın Suner, Altan Özkut, Alâaddin, Çetin, Ali Güvenir, Erkin Usman, Nuri Tümbek, Kamil Ertekin, Ayhan Paker.
Basketbol Takımı: Çetin Taşkıngenç, Sedat Baturay, Yalçın Tanrıkul, Somer Terzioğlu, Tunçay Kural, Ziya Yurdatap.
Adamların vizyonuna bakar mısınız, 1950’lerde daha şu an süper lig olarak geçen Milli Lig kurulmadan adamlar İzmir Karşıyaka’ya ve Anadolu’nun pek çok yerinde gelip birtakım kurmuşlar günümüzdeki futbol, basketbol okulları gibi çalışmalar gerçekleştiriyorlar!
Şimdi soralım mı tekrar acaba? “Nerelisiniz?” diye sorduğumuzda “Karşıyakalı!” cevabını veren ama takım olarak B.J.K.yi, F.B.yi, G.S.yi tutan arkadaşlarımızın bu huylarının kaynağı buraya kadar uzar mı? Uzar mı uzamaz mı bilmem ama tarih ne güzel bir aynaymış gerçekten.
Karşıyaka Spor Kulübü Tarih Kurulu Üyesi Hüsnü TEKEŞİN
VEFAT
04 Ekim 2024ÖNE ÇIKAN HABERLER
04 Ekim 2024İZMİR
04 Ekim 2024GÜNDEM
04 Ekim 2024KAF SİN KAF
04 Ekim 2024KARŞIYAKA HABERLERİ
04 Ekim 2024KARŞIYAKA HABERLERİ
04 Ekim 2024