DOLAR 32,5167 -0.08%
EURO 34,9708 0.35%
ALTIN 2.434,160,47
BITCOIN 2077867-3,87%
İzmir
24°

PARÇALI BULUTLU

16:55

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
Hüsnü Tekeşin; Örnekköy’ün Yoksul Çocuklarının Kulübü!..

Hüsnü Tekeşin; Örnekköy’ün Yoksul Çocuklarının Kulübü!..

ABONE OL
Haziran 11, 2022 16:27
Hüsnü Tekeşin; Örnekköy’ün Yoksul Çocuklarının Kulübü!..
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hüsnü Tekeşin, Örnekköy’ün Yoksul Çocuklarının Kulübü!..

1947 yılında Karşıyaka’mızın o dönemdeki köyü olan Örnekköyü’nde bir kulüp kurulmuştu. Bu kulüp Karşıyakalı yoksul köylü çocuklarının kararlılıkla çalışmaları sonucunda meydana gelmişti. Bu kulübün adıysa “Egespor Gençlik Kulübü”ydü…

Kulübü bin bir emekle kuran kişi ise Kaf Sin Kaf tarihinin unutulmaz ismi, K.S.K.mizin kurucularından, Örnekköy’ümüzün ilk muhtarı ve Atatürk yaşıyorken dikilen üç büstten birini yaptıran “Fırıncı” lakaplı Örnekköylü Hüseyin Efendi’ydi.

Soyadı Kanunu ile “Sever” soyadını alan Örnekköylü Hüseyin Bey’in anne tarafından öz yeğeni olan Karşıyakalı Dağcı Muammer’in kardeşi Ercan Özkan (Doğum 1939) Ağabey ile yaptığımız görüşmede bana Hüseyin Bey’in kulübü Harmanyeri’nde kurduğunu, İtfaiye ve Liman idarelerinden destek alarak maç yapacakları sahayı temizlettiğini, 1 Temmuz’da kutlanan Kabotaj Bayramı’nda kullanılan bayrakları alarak alanı donatıp davullarla zurnalarla açılışı yaptığını anlattı.

Hüseyin Bey’in yanında bakkal çıraklığı da yapmış olan Ercan Ağabeyimiz o dönemleri sevgiyle, coşkuyla, heyecanla andı ve bana şunları söyledi:

“16-17 yaşlarında mahallemizde resmi olmasa da Örnekspor’u kurmuştum, 1957-1958 yıllarındaysa Egespor Gençlik Kulübü’nde futbol oynadım, çok güzel günlerdi. Hatta maç için ta Tuzla’ya kadar bile gitmiştik. Orda genç bir arkadaşın futbolunu çok beğendim, Kaf Sin Kaf’a ya da bizim liglerde oynamasını çok istedim. Bu futbolcu Sarı Yılmaz’dı, Göztepe’ye seçilmişti.

Biz bu mahallede doğduk, büyüdük. Mahalle takımlarımız çok iyiydi. İşte ondan Asım Ligleri K.S.K.mizin can damarıydı, Baba Cevatlar, Gazcı Erollar gibi Kaf Sin Kaf efsaneleri buralardan çıkmıştı. Ben pek çok takımda oynadım. Şemikler, Nergiz, Bayraklıspor… Hatta hiç unutmam 1970’li yıllarda sarı-siyah renkli P.T.T. takımı vardı. O zaman Nergizspor’da top koşturuyorum. Alsancak Stadı’nda terfi-tenzil deriz biz, maçımız vardı. İlk yarıda P.T.T. iki gol attı bize. İkinci yarıdaysa coştuk tam 4 gol attık 4-2 yendik P.T.T.yi. P.T.T. silindi gitti sonrasında.”

Egespor Gençlik Kulübü resmi olmasa da ilk maçını Karşıyaka Spor Kulübü ile yapmıştı. Egespor Gençlik Kulübü’nde kulübün kurucusu Hüseyin Sever Bey’in oğulları Kaleci Suat Sever ve takımın kaptanlığını yapan Kaptan lakaplı santrafor mevkisinde Süreyya Sever (1927 doğumlu) de bu maçta Kaf Sin Kaf’ın efsanelerinden Lemi Yerli amcamızla karşılıklı maç yapmışlardı.

Egespor Gençlik Kulübü, ilk yılını gayriresmi olarak geçirmişti. Karşıyaka Spor Kulübü’müzün bir lokali olarak “Asım Ligleri”ne girebilen bu kulübümüz bu ligden sonra resmi makamlara başvurmuş, tüm yasal işlemlerin ardından İzmir’in ikinci küme maçlarına girmeye hak kazanmıştı.

Her branşta centilmenliği ilke edinen Egespor Gençlik Kulübü, İzmir sporseverlerinin sevgisini kazanmıştı. 1952’de kulüp Karşıyaka Spor Kulübü takımından Cemal, Macit ve

Cevdet’i, Altınordu’dan da Dündar’ı alarak bireysel olarak güçlendirilmiş ve sistemli çalışmalar neticesinde takım oyununda iyi bir noktaya ulaşmıştı.

Egespor Gençlik Kulübü futbolda başarılı neticeler almıştı. İzmir ikinci küme açılış kupası maçlarına katılmış ve Bornova takımını 2-0 yenerek yılın ilk başarısını kazanmıştı. Kulübün çalışmalarında takım içindeki otoritesi Ay-Yıldızlı Milli Takımımızın ve B.J.K.nin eski kaptanı “Baba” lakaplı Hakkı’nın ayarında olan Karşıyaka’nın emektar oyuncusu Mustafa Nartan’ın rolü büyüktü.

Egespor Gençlik Kulübü’nün oyuncuları ise şöyleydi:

Kemal, Cumhur, Dündar, Rahmi, Yılmaz, Necdet, Orhan, Sabri, Arslan, Ruhi, Erol, Mustafa, Süreyya, Cevat, Arif, Macit, Cemal, Nebil ve Hulusi.

Örnekköylü Hüseyin’in yeğeni, Ercan Ağabey Egespor Kulübü’nün 1960 öncesinde kapanış olayını da şu şekilde anlatıyordu:

“Rahmetli Örnekköylü Hüseyin amcamın o dönemde bakkaliye dükkânı vardı. Tam bu dükkânın yanına şimdi adını hatırlayamadığım bir doktor muayenehane açtı. Allem etti kalem etti bu kulübün başkanı oldu. Bu doktorun amacının başka olduğunu ise sonra anladık. Egespor Kulübümüzü Tire’ye sattı 1960 öncesinde. Hatta bakın Tire Egespor Kulübü vardı o dönemde. Egespor’un formaları en son bende kalmıştı. Formaların üzerine atların keçeden üstlükleri vardı onlardan kesip E.S.K. yazmıştık yani Ege Spor Kulübü. Güzel günlerdi. Bu tatlı hatıraları seninle yâd etmiş olduk”

Kaf Sin Kaf’ı yetenekli gençleri kulübe kazandırarak destekleyecek, güçlendirecek, semt, mahalle, ilçe ve Kaf Sin Kaf sevgisini artıracak ve bu yakaya hizmet edecek gençleri toplayan “Asım Ligleri”nin kurulması umuduyla…

Örnekköy’ün yoksul çocuklarının kurduğu kulübümüzü ve Kaf Sin Kaf’ımızın kurucularından ve Egespor Gençlik Kulübü’nün de kurucusu olan Örnekköylü Hüseyin’, (Sever) bu vesile ile anmış olalım…

Karşıyaka Spor Kulübü Tarih Kurulu Üyesi Hüsnü Tekeşin

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP