Karşıyaka Zeybeğini Oynamanın Zamanıdır!..
“Saat: 19.12, Günlerden Karşıyaka!..” De bana tarihe eklenmiş bahar, Gazi Mustafa Kemal Atatürk kadar barış..!
Yaşantımın uzun bir süresini Türk Halk Oyunlarına emek vererek geçirdim… Milli Eğitim Bakanlığı’nın “A” Belgeli seçici kurul üyesi olarak, yarışmalarda görev yaptım… Yörem Halkoyunları Derneğini kurdum, Dünya Şampiyonlukları yaşadım, yüzlerce öğrenci yetiştirdim, Ödemiş ve yöresini karış karış gezdim, “Ödemiş Yöresi Folklorik Değerlerinin Araştırması” adını verdiğim çalışmam Milliyet Gazetesi tarafından “En İyi Bilimsel Araştırma” ödülünü aldı… Özellikle Türkiye’nin en büyük Efe’si Çakırcalı Mehmet Efe’nin yaşamı başta olmak üzere yörede yaşadıklarımı “Hayda Bre Efeler” adlı bir kitapta kaleme aldım…
Kuruluşunda büyük emeklerim olan, Karşıyaka Belediyesi’nin Halk Oyunları Topluluğunu, Atatürk Anıtı’nın önündeki meydanda 1000 kişiyi Zeybek oynatarak bir destana imza atılmasına öncülük ettim… Daha sonra Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Bostanlı Rekreasyon Alanı’nda bu kez 2014 Karşıyakalının Zeybek gösterisiyle rekorlara imza attık…
Haa bu arada yaptıklarımızı taklit edenler, kıskananlar olmadı mı? Olduuu… Olsun önemli değil, her zaman ilklere imza atan Karşıyaka’nın yaptıklarının taklit edilmesi, Karşıyaka’nın rol model olması tabi ki bizler için ayrı bir gurur kaynağı.
Biz Karşıyakalılar özel günlerimizi çok önemseriz ve kutlarız… Ayrıca, Karşıyakalıların Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e olan sevgisini, bağlılığını, onun Karşıyaka’ya ve Kaf Sin Kaf’a olan ilgisini bu ülkede bilmeyen yoktur…
Gelelim esas konumuza
Tarihler 14 Ekim 1925…
Karşıyaka Kız Muallim Mektebi’nin tarihi açısından önemlidir. Bu tarih, Mustafa Kemal’in Karşıyaka’ya üçüncü, Karşıyaka Kız Muallim Mektebine ise ilk gelişidir.
Gazi Paşa, “Kurtuluşu, tüm millet için ülkü olmuş bir şehrimizdir İzmir” diyerek İzmir’in önemini ve bu şehre sevgisini Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılış konuşmasında, “Hükümetlerin öncelikli işi eğitim olmalıdır…” diyerek eğitime verdiği değeri ortaya koymuştur.
14 Ekim günü, Karşıyaka Kız Muallim Mektebi’ni büyük bir heyecan sarmıştı. Okul Müdürü Melahat Sabri Hanım, tüm öğretmenler, öğrenciler telaş içinde sağa sola koşuşturuyorlardı, demir motifli, mermer basamaklı giriş kapısı ve pencereler bayraklarla, çiçeklerle süslenmişti.
Gazi Mustafa Kemal, yanında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Kazım Paşa, İzmir Valisi İhsan Bey olduğu halde, Karşıyaka Kız Muallim Mektebi’nin onuruna verdiği müsamereye katılmak üzere okulun önüne geldiği an görülmeye değerdi. Mustafa Kemal’in arabasından inmesiyle yer yerinden oynadı. Alkış seslerine karışan,”Yaşa Gazi Paşa’m, çok yaşa!” sesleri ortalığı inletiyordu, sevinçten ağlayanlar vardı.
Gazi Paşa ve beraberindekiler, önünde motifli mermer havuz bulunan binaya doğru yürüyüp, bayrak ve dallarla süslenmiş salona girdiklerinde, büyük bir coşku daha yaşanır. Okulun tüm öğrencileri Gazi’yi ayakta alkışlayarak salonu çınlatır…
Müsamerenin ilerleyen dakikalarında, Terbiye Bedeniye Müfettişi Umumisi Selim Sırrı Bey ve okulun talebelerinden Mualla Hanım öğrencilerin çaldığı müzikle zeybek oynar. Gazi Paşa oynanan zeybeğe hayran kalır, oyunun tekrarını ister. Selim Sırrı Bey ve Mualla Hanım büyük bir keyifle tekrar oynar. Oyunun sonunda Gazi Mustafa Kemal, Selim Sırrı Bey’i kutlayarak elini sıkar, salona dönerek konuşur:
“Hanımefendiler, Beyler!
Selim Sırrı Bey zeybek raksını ihya etmiş ve ona medeni bir şekil vermiştir. Bu sanatkâr üstadın eseri hepimiz tarafından seve seve kabul edilerek milli ve toplumsal hayatımızda yer tutacak kadar gelişmiş, güzel bir şekil almıştır. Artık Avrupalılara ‘Bizim de mükemmel bir raksımız var’ diyebiliriz ve bu oyunu salonlarımızda, müsamerelerimizde oynayabiliriz. Zeybek dansı her cemiyet salonunda kadınla beraber oynanabilir ve oynanmalıdır.”
Gazi Paşa yanında oturan Selim Bey’e dönerek, “Yorulmadınızsa Mualla Hanım’la bir defa daha şehir elbisesiyle oynadığınızı görmek isterim” buyurmuşlardır.
Selim Sırrı Bey, Mualla Hanım’la üçüncü defa oynamış ve sürekli alkışlarla sahneden ayrılmıştır. Gazi Paşa, onun elini tekrar tekrar sıkmış, kendisini tebrik etmiş ve “Pek kıymetli bir eser vücuda getirdiniz” diyerek kutlamıştır.“
Gazi Paşa ayrıca; “Memleketimizin her tarafında yüksek ve milli danslarımız vardır. Benim gördüğüme göre en görülmeye değerli olanı, zeybek dansıdır. Çok temenni ediyorum ki, bu iyi oynanan milli dansı umum kabul etsin ve herkes oynasın.” diyerek zeybek oyunlarına olan hayranlığını belirtmiştir…
Bütün bunları bir kere daha neden hatırlattığıma gelince…
Dünya Karşıyakalılar Günü
19 Aralık “Dünya Karşıyakalılar Günüdür” ve her yıl bu özel günü görkemli bir şekilde kutlamaya özen gösteririz… Bu yıl pandemi belası ve sokağa çıkma yasaklarıyla kutlama yapma şansımız kalmamıştı… Belediye Başkanımız Dr. Cemil Tugay’ın da bu kutlamalara ne kadar önem verdiğini bildiğimizden, arkadaşlarla kafa kafaya verip ne yaparız diye araştırmaya başladık… Ruhumuzda Efe’lik var ya imdadımıza Ege Üniversitesi Türk Musikisi Konservatuarı Öğretim Görevlisi Tarkan Erkan’ın bestesini yaptığı “Karşıyaka Zeybeği” yetişti…
Karşıyaka Belediyesi Halk Dansları Topluluğunun eğitmenleri, “Alper Özarslan, Burak Elibüyük, Mustafa Aykuş, Eylül Gezer ve Büşra Yavaşlı” el ele vererek Karşıyaka Zeybeğini derledik ve muhteşem bir oyuna imza attık…
Sanat yönetmenliğini yaptığım, sosyal medyada paylaşım ve izlenme rekoru kıran video Karşıyakalıların yaşam biçimini, düşünce yapısını, özgürlüğünü, özgünlüğünü, güzelliklerini, ruhunu ve kimliğini yansıtan görüntülerle süslenirken, şair ve yazar Haluk Işık’ın yazdığı ve Yüksel Ünal’ın seslendirdiği “De Bana” adını verdiği bir şiirle taçlandırıldı.
Karşıyaka Zeybeği Halk TV’de
Serhan Asker’in Halk TV’de oldukça ilgi gören ve izlenen “Görkemli Hatıralar” adını verdiği program her hafta çeşitli illerden yayınlanır. Geçtiğimiz günlerde bu program Edirne’den yayınlandı… Edirne’nin tarihi, turistik, yerleri gösterilip, konuklar düşünceleri paylaşırken, Serhan Asker, ısrarla birazdan bir arkadaşımız zeybek oynayacak dediği an, merakım iyice arttı, neyse müzik çalmaya başladığında bir de ne göreyim, bizim “Karşıyaka Zeybeğinin” müziği ile arkadaşımız oynamaya başladı…
Şaşırdım mı? Tabi ki şaşırdım… Gurur duydum mu? Tabi ki gurur duydum… Karşıyaka olarak bir kez daha yaptığımızla ülkemizde olarak rol model olmuştuk…
Karşıyaka Zeybeği, Edirne’de oynanıyorsa, şimdi bize daha büyük bir sorumluluk görev düştüğünün farkındayım…
İş başa düştü, “Çünkü, benim adım Türkiye, en güzel çiçeğin adıdır Karşıyaka” diyerek, Atatürk’ün emrini yerine getirme zamanı, kollarımızı sıvadık, dizlerimizi vura vura, “Karşıyaka Zeybeği” nasıl oynanırmış, bir kere daha göstermenin vakti geldi…
VEFAT
21 Aralık 2024ÖNE ÇIKAN HABERLER
21 Aralık 2024İZMİR
21 Aralık 2024GÜNDEM
21 Aralık 2024KAF SİN KAF
21 Aralık 2024KARŞIYAKA HABERLERİ
21 Aralık 2024KARŞIYAKA HABERLERİ
21 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.