DOLAR 32,4911 -0.02%
EURO 34,7780 -0.62%
ALTIN 2.438,860,12
BITCOIN 2061298-0,89%
İzmir
21°

AZ BULUTLU

20:01

AKŞAM'A KALAN SÜRE

X
Türkler Makedonya’da Yapılan Nüfus Sayımını Kabul Etmiyor!

Türkler Makedonya’da Yapılan Nüfus Sayımını Kabul Etmiyor!

ABONE OL
Haziran 7, 2022 11:49
Türkler Makedonya’da Yapılan Nüfus Sayımını Kabul Etmiyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkler Makedonya’da Yapılan Nüfus Sayımını Kabul Etmiyor!

Rumeli Balkan Göçmenleri Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Tuncay Başoğlu Kuzey Makedonya’da gerçekleştirilen nüfus sayımını Türklerin anayasal haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle kabul etmediklerini açıkladı….

İşte o açıklama;

“Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin eşit ve kurucu halklarından biri olan Türklere hak, hukuk, eşitlik, şeffaflık ve adaletin tesis edilmediği ve anayasal haklarının ihlal edildiği Kuzey Makedonya nüfus sayımını kabul etmiyoruz.

Kuzey Makedonya Cumhuriyetinde yapılan nüfus sayımı bir istatistiki veriden çok daha fazlasını ifade etmektedir. çünkü siyasette temsilin, kamu personeli istihdamının, Türkçenin bölgelerdeki resmi dilin ve Türkçe eğitim haklarının nüfustaki dağılım oranı ile belirlendiğinden, nüfus sayımının adil, şeffaf ve hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde gerçekleştirilmesi hayati önem taşımaktaydı. Bu nedenle ülkedeki Türk partileri ve STK temsilcilerinin oluşturduğu Kuzey Makedonya Türkleri Milli Sayım Koordinasyon Kurulu, nüfus sayımının adil, şeffaf ve hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde gerçekleştirilmesi hususunda sayım süreci boyunca hükümete ve devletin organlarına müteaddit defalar çağrıda bulunmuşlardı.

05-30 Nisan 2021 tarihleri arasında yapılan 30 Mart 2022 tarihinde kamuoyuna açıklanan nüfus sayımı sonuçları ve oranları, Kuzey Makedonya Türkleri Milli Sayım Koordinasyon Kurulunun, yerel temsilcilerinden aldıkları veriler ile uyuşmadığını görerek, Makedonya Türklerine ilişkin nüfus sayımı rakamları ve oranlarını gerçek dışı nitelendirerek, neticeleri tanımadığını ve kesinlikle kabul etmediklerini kamuoyuna beyan etmişlerdir.

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin eşit ve kurucu halklarından biri olan Türklere hak, hukuk, eşitlik, şeffaflık ve adaletin tesis edilmediği ve anayasal hakları ihlal edildiği bu süreçte, Asırlardır bu coğrafyada kök salmış bulunan, ülkelerinin refahı ve kalkınması için çaba gösteren Türk toplumunun hak ve çıkarlarının korunması yolundaki meşru taleplerini destekliyoruz.

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti sayım sürecinde ciddi bir biçimde sarsılan hak, ve adalete güvenin tesis etme sorumluluğunu taşıyan makamların kararlarını tekrar gözden geçirmeye, tek taraflı söylemler yerine, anayasal ve hukuki normlara göre riayet etmeye ve diyaloğa başvurmaya çağırıyoruz.”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP