DOLAR 32,5971 0.37%
EURO 34,7918 0.16%
ALTIN 2.496,080,49
BITCOIN 20989545,19%
İzmir
19°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:09

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

X
20 Kasım’lar Boşnakların Direniş Günüdür!

20 Kasım’lar Boşnakların Direniş Günüdür!

ABONE OL
Haziran 11, 2022 16:42
20 Kasım’lar Boşnakların Direniş Günüdür!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

20 Kasım’lar Boşnakların Direniş Günüdür!

İzmir Bosna Sancak Dernek Başkanı Abdullah Gül, “20 Kasım Sancak Günü” nedeniyle yaptığı açıklamada, “Boşnakların en önemli milli bayramı kabul edilen Sancak Günü kutlu olsun” dedi. Bu günün önemine değinen Başkan Gül, Sancak Günü’ kutlamalarının Yugoslavya’nın o dönem ki yöneticileri tarafından yıllarca yasaklandığını hatırlattı. Başkan Gül, 1943 yılında gerçekleştirilen toplantının sonunda alınan kararla her yıl 20 Kasım’da ‘Sancak Günü’nün yeniden kutlanmaya başladığını söyledi.

20 Kasım 1943 tarihinde ilan edilen otonominin sadece Boşnak milletinin kararı olmadığını dile getiren Abdullah Gül, “Bölgede yaşayan halk, işgalci ve başıboş bazı çetelerin zulmünden bıkan Sırp aydınları da bu harekete tam destek verdi. Zavnos’un 29 Mart 1945’te feshedilmesinin ardından, aynı tarihte Sancak bölgesinin Sırbistan ile Karadağ arasında pay edilmesine karar verilmesi utanç ve acı verici bir olaydır. Sırp partizanlar, Sancak’ta yaşayan halkın iradesini hiçe sayarak 29 Mart 1945 günü Sancak’ın otonomi kararını feshettiler” dedi.

Boşnakların 26-27 Ekim 1991’de Miloşeviç rejiminin tüm tehditlerine rağmen otonomi için referandum yapmayı başardığını vurgulayan Gül şöyle konuştu:

“İşte “20 Kasım Sancak Günü” hakları için yüz yıldır devam eden zulme karşı kahramanca direnmenin adıdır. 20 Kasım günü bize bu direnme ruhunu miras bırakan ecdadımızı anmak ve vatanımız Sancak’ta insan gibi yaşamak azmimizi ve kararlılığımızı dünyaya bir kere daha ilan etme günüdür. Sancaklı Boşnaklar, radikalizm ve teröre karşı mücadelede başarılı oldular. 2. Dünya Savaşı sırasında, Sırplar ve Karadağlılarla faşizme karşı ayaklanan ilk milletler arasında yer aldılar bunlar unutulmamalı. Biz dernek olarak amacımız bütün Boşnakları kucaklamak birlikte projeler üretmek onun için yönetim kurulu arkadaşlarımızla çalışıyoruz. Bizim için Sancak, Bosna Hersek ve diğer Balkan ülkelerinde yaşayan Boşnak hemşerilerimize elimizden gelen bütün desteği vermeye gayret ediyoruz. Ülkemizde bulunan diğer Boşnak dernekleriyle ve bazı STK’larla işbirliği yaparak Balkanlarda yaşayan Boşnak hemşerilerimize destek vermeye çalışıyoruz.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP