DOLAR 35,1761 -0.01%
EURO 36,7640 0.01%
ALTIN 2.956,17-0,72
BIST 10.025,470,77%
BITCOIN 33351310,43%
İzmir

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sadrettin İşçimenler; “Karşıyaka’nın Yaşayan Efsaneleri!”

Sadrettin İşçimenler; “Karşıyaka’nın Yaşayan Efsaneleri!”

ABONE OL
Haziran 13, 2022 15:35
Sadrettin İşçimenler; “Karşıyaka’nın Yaşayan Efsaneleri!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sadrettin İşçimenler; “Karşıyaka’nın Yaşayan Efsaneleri!”

“Karşıyaka’nın Yaşayan Efsaneleri” köşesinin konuğu; 4 kuşaktır Karşıyaka Spor Kulübü’ne derin sevgiyle bağlı olan, Karşıyaka Spor Kulübü’nün resmi kurucularından Sadrettin İşçimenler’in torunu, KSK Eski Başkanı Muhittin İşçimenler’in oğlu, yüzme takımı eski sporcusu, KSK eski Asbaşkanı, KSK eski Divan Kurulu Başkanı Sadrettin İşçimenler…

Sporculuk kariyeri sona ermiş olsa da Karşıyaka Spor Kulübü’nden kopmadığını, hayatı boyunca da kopamayacağını belirten İşçimenler, “Karşıyaka bizim için nesilden nesile aktarılan bir gelenektir” dedi.

 Sadrettin İşçimenler 1942 yılında Karşıyaka, Yalı caddesi 334 numarada, kendi babası Muhittin İşçimenler’in de dünyaya geldiği evde doğdu.  Karşıyaka’ya olan gönül bağının hala devam ettiğini söyleyen İşçimenler 79 yıl sonra bile halen aynı adreste oturmaktadır. Karşıyaka Spor Kulübü’nün kuruluş yıllarını, kurulduktan sonra kulübün yaşadıklarını, dedesi Sadrettin İşçimenler’den dinlediğini, babası Muhittin İşçimenler’in başkanlık döneminde ise kulübün çalışmalarına, başarılarına ve çekilen zorluklara şahit olduğunu belirtirken ailesindeki herkesin de spor ile uğraştığını belirtti. Karşıyaka’nın yüzme takımında küçük yaşlarda sporculuğa başladığını ve senelerce mücadele ettiğini bildiren İşçimenler sporculuk yaptığı dönemlerini duygulanarak anlatırken şu ifadeleri kullandı: “Kulübün ön tarafında, bir tarafı erkek banyoları diğer tarafı da kadın banyoları olan bir tesis vardı. Erkek banyolarının bulunduğu yerin içerisinde 50 metrelik bir havuz vardı. Yine aynı erkek banyolarında havuzun yanı sıra gazino falan da vardı. Sonra oranın bir tarafı yıkıldı, bir tek 50 metre yüzme parkuru kaldı. Kadın banyoları da sahanın tam çıkış kapısının karşısındaydı. Oranın da ortası yuvarlaktı, kadınlar içerisinde yüzerlerdi. Çocukluğumuzda biz de oraya gidip onlara şaka yapardık. Ben de yüzmeye ilk o 50 metrelik parkurda başladım, başlangıç noktam orası oldu. Bir de evimizin önünde bir iskelemiz vardı. O zamanlar yaklaşık 3 iskele vardı, bizimki de onlardan birisiydi; orada da çalışırdık. Hocamız yoktu, kendi kendimize çalışırdık. Geç saatlerde deniz dalgalandığı için sabah 5-6 gibi denize girerdik. Yüzme serüvenimiz böyle başladı. Senelerce yüzme sporu yaptım; küçükler takımında başlayıp sonra genç takım ve büyüklerde devam ettim. Karşıyaka Spor Kulübü yüzme takımında sayısız rekora imza attık, şampiyonluklarımız oldu.”

“KSK’Yİ BIRAKMAM”

Karşıyaka’da denizin kirlenmeye başlamasının ardından yüzme takımı olarak Aydın havuzuna gittiklerini belirten İşçimenler, “Körfez kirlenmişti, körfezde yüzemediğimiz için bizi yarışa Aydın havuzuna götürürlerdi. Aydın havuzuna cumartesi günleri posta treni ile gider, cumartesi ve pazar günleri; sabahtan ve öğleden sonra olmak üzere iki kez yarış yapardık. Pazar günleri de yine aynı şekilde posta treni ile Alsancak’a gelirdik. Oradan da Karşıyaka’ya evlerimize geri dönerdik. 

Yüzme kariyerimin ardından yelken sporuna başladım. Yelken sporu ile de bir süre ilgilendikten sonra evlendim ve aktif olarak sporculuğu bıraktım. Ama Karşıyaka Spor Kulübü’nü hayatım boyunca bırakmadım, bırakmam da. Kendi çocuklarımı da spor yapmaya teşvik ettim, kızlarımın ikisi de Karşıyaka Spor Kulübü’nün basket takımında oynadı. Oğlum da tenis ve yelken sporuyla uğraştı, hepsi Karşıyaka’nın lisanslı sporcusu oldular. ” ifadelerini kullandı.

Sporculuk kariyerinin yanı sıra iş dünyasında da adını başarılarıyla sıkça duyuran emekli sanayici İşçimenler İzmir Ticaret Odası ve Ege Bölgesi Sanayi Odası’da Meclis üyelikleri ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde de Sanayi Konseyi üyelikleri görevlerinde bulunduğunu açıklamasına ekledi.

 “NESİLDEN NESİLE”

Karşıyaka Spor Kulübü’ne olan bağlılığın aileye katılan yeni nesillere de aynı şekilde aktarıldığını bildiren İşçimenler aile boyu Karşıyaka’da sporculuk yaptıklarını vurgulayarak, “Karşıyaka Spor Kulübü bizim için aileden hatta dededen gelen bir gelenek. Mesela babam Muhittin İşçimenler 1948 senelerinde takımı Beyrut’a, Şam’a götürmüş. Suriye milli takımını bile yenmişler çünkü babam giderken diğer İzmir takımlarından takviye yapmış. Karşıyaka Spor Kulübü çok köklü bir kulüp. Karşıyaka her zaman, her dönemde çok güzel ama bizim dönemimizde bir başkaydı; spor kulübünde de durum böyleydi.  Camiadaki herkesin arasında kopmaz bir bağ vardı, herkes birbirine yürekten bağlıydı. Hepimiz hala görüşür, zaman zaman bir araya geliriz. Keşke çocukluğumuzun Karşıyaka’sına geri dönebilsek, o zamanları çok özlüyorum.

Karşıyaka’nın eski sokaklarından geçip okula giderdik. Mesela ilk Adalet Bakanı Refik Şevket İnce yan komşumuzdu. Karşıyaka’da dispanserin olduğu binada oturuyordu. Sonrasında zaten o binayı hediye etti de öyle dispanser oldu.

 “STAT BİR ÇEŞİT İBADETHANEDİR”

Karşıyaka Stadı’nın Karşıyaka tarihi açısından çok önemli bir mekan olduğunu bu nedenle eski yerine tekrardan inşa edilmesi gerektiğini dile getiren İşçimenler, “Biz o zamanlar evin duvarından Karşıyaka Stadı’na atlar, her türlü sporu orada yapardık. Stadın etrafında tel yoktu sonra telle çevrildi. Şu an Karşıyaka Spor Kulübü’nün durumunu iyi ve başarılı görüyorum. Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’a da gönülden teşekkür etmek gerekir. Tartışma konusu olan Karşıyaka Stadı’nın da eski yerine yapılması gerektiğine inanıyorum. Çünkü o bir ruh aslında, Karşıyakalıların ibadethanesi gibi bir yer. Karşıyaka Spor Kulübü 18 branşta hizmet veren nadir bir kulüptü. Bugün Türkiye’de Spor Kulübü demek Karşıyaka’dır. Biz de burada doğduk burada büyüdük, yakında 79 yıl olacak. O sebeple Karşıyaka’ya, Karşıyaka Spor Kulübü’ne yürekten bağlıyız” dedi.

İzlem Arıgümüş

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

error: Kopyalamayın ! Her hakkı saklıdır .