DOLAR 32,3773 0.16%
EURO 35,0386 -0.1%
ALTIN 2.323,830,20
BITCOIN 2267740-0,51%
İzmir
23°

AÇIK

16:44

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
Cengiz Yüncü; “Karşıyaka’nın Yaşayan Efsaneleri!”

Cengiz Yüncü; “Karşıyaka’nın Yaşayan Efsaneleri!”

ABONE OL
Haziran 13, 2022 15:46
Cengiz Yüncü; “Karşıyaka’nın Yaşayan Efsaneleri!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cengiz Yüncü; “Karşıyaka’nın Yaşayan Efsaneleri!”

“Karşıyaka’nın Yaşayan Efsaneleri” köşesinin konuğu adı Karşıyaka Spor Kulübü ile özdeşleşmiş efsane futbolcu Cengiz Yüncü, nam-ı diğer Kalfa Cengiz…

16 Aralık 1939 yılında İzmir’de dünyaya gelen ve futbol kariyerine mahalli liglerde top oynayarak başlayan Cengiz Yüncü Karşıyaka’da büyüdü.

Yollarının bir tesadüf eseri Karşıyaka Spor Kulübü ile kesiştiğini anlatan Yüncü şunları kaydetti: “Ortaokulu İzmir’de bitirdim, liseye başladım fakat bitirmek nasip olmadı. Lise ikinci sınıftayken okulu bıraktım. Sonrasında iş hayatına atıldım ve çalışmaya başladım. Futbolculuk kariyerimin başlangıcı da o yıllara denk geliyor. 1958-1959 sezonunda mahalli lig başladı, ben de top oynuyordum. Daha sonra Milli lig başladı, Adnan Süvari antrenörümüzdü ben Karşıyaka’da büyüdüğüm için Karşıyaka Spor Kulübü’nde oynamam gerektiğini belirtti. Ben de hemen kabul ettim ve kulüpte top oynamaya başlayarak Karşıyakalı oldum, tam 6 sene boyunca oynadım.”

“BAĞLARIMIZ ÇOK GÜÇLÜYDÜ”

Kendi futbolculuk dönemlerinde dostluk ve kardeşlik havasının hakim olduğunu, herkesin birbiriyle yakın olduğunu dile getiren Yüncü konuşmasına şöyle devam etti: “O zamanlar her açıdan çok farklıydı. Kulüp içerisinde çok büyük samimiyet, çok büyük dostluk ve arkadaşlık vardı. Herkes birbirini ailesi gibi görürdü, birbirine derinden bağlıydı. Şu an o dostluk arkadaşlık, aile ortamının olduğunu düşünmüyorum. Taraftarın biz sporculara olan bakış açısı muazzamdı. O efsane Karşıyaka taraftarı bizleri çok sever, çok desteklerdi. Biz de gerçekten iyi maçlar çıkarır, onların enerjisini hep yüksekte tutardık. Ama sonra herkesin bildiği gibi bir düşüş başladı, buralara kadar geldi. Şöyle bir örnek vereyim; bir gün İzmir’de Altay ile oynuyoruz. Biz o maçta Altay’ı 2-0 yendik ve maç sonunda bazı hadiseler yaşandı; sonuçta bir maç, her şey olabilir. Ama soyunma odası çıkışında kimsede hiçbir şey yoktu, sanki hiç maç yapmamış gibiydik. Çünkü o zamanlar herkesin arasında böyle dostluklar vardı, herkes beraberdi, arkadaşlıklarımız güçlüydü.”

“ANILARIMI SEVGİYLE HATLIYORUM”

Bir maçta yaşanan ve hala unutamadığı bir anısını paylaşan Yüncü, takım arkadaşı Arif Dökel’den de sevgiyle bahsederek şöyle konuştu: “Ankara’da Demirspor ile oynuyoruz, kıyasıya rekabetin olduğu güzel bir maç yaşanıyor. Bir frikik pozisyonu yaşandı, takım arkadaşım Arif Dökel topu dikti, ‘Bende’ topa vurdum. Daha topa vururken Arif’e ‘Git tabelayı değiştir, bu gol olur’ dedim. Nitekim de attığım gol olmuştu zaten gol olacağı da çok belliydi. Sahalarda çok güzel zamanlarımız oldu, güzel anılar yaşadık. Benim futbol kariyerim çok uzun sürmedi, iş yerimiz sebebiyle 28 yaşında falan bırakmak zorunda kaldım. Ama yaşadığım anıları, o zamanları hala sevgiyle hatırlıyorum.”

KALFA LAKABININ SIRRI

Kalfa lakabının babasından geldiğini belirten Yüncü, “Babam inşaat kalfasıydı, o zamanlar kalfalık ustalıktan daha yukarıdaydı. Babam çok fazla insan yetiştirdi, meslek öğretti ve kalfa aslında onun lakabıydı. Ben de babamın izinden gittim, onu örnek aldım ve bu lakap bana geçti. Futbolu bıraktıktan sonra tamamen işlere yöneldim ama kulüple aramdaki bağ hiç kopmadı; kulübe hizmet etmeye devam ettim. Kulüpte yöneticilik yapmaya başladım; Bedii Tuaç, Pertev Molay gibi önemli isimlerin başkanlığındaki yönetimlerde görev aldım. Yönetim kurullarında işim bittikten sonra divan kurulunda tam 4 sene görev yaptım. Kulübüme, armaya hala çok bağlıyım; bu gerçekten çok farklı bir sevgi. Bizler kulübümüzü çok sevdiğimiz, kulübe çok bağlı olduğumuz için bu uğurda her şeyi yapmaya hazır insanlardık. Sevdamız hala devam ediyor ve edecek dedi.

“ZİRVEYE ÇIKACAĞIZ”

Karşıyaka Spor Kulübü’nün zor zamanlardan geçse de başarıya ulaşacağını düşündüğünü vurgulayan Yüncü, “Şu an biraz kötüye gidiyor gibi görünebilir ama arkadaşlarımızın azim ve çalışkanlıkları sayesinde zirveye çıkacağımızı düşünüyorum. Karşıyaka Spor Kulübü benim için çok önemli ve değerli. Eğer bu memlekette insanlar beni Kalfa Cengiz diye tanıyor, kulüpteki anılarımızı soruyorsa bu Karşıyaka Spor Kulübü sayesindedir; ona borçluyuz. Bunun vefasını da hala taşıyor, elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

İzlem Arıgümüş

 

 

 

 

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP