DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2048339-0,52%
İzmir
22°

PARÇALI BULUTLU

20:01

AKŞAM'A KALAN SÜRE

X
Cenk Karslı; “Süper Olmayan Lig!”

Cenk Karslı; “Süper Olmayan Lig!”

ABONE OL
Şubat 16, 2024 06:23
Cenk Karslı; “Süper Olmayan Lig!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cenk Karslı; “Süper Olmayan Lig!”

Bundan 10 yıl önce Real Madrid Başkanı; önümüzdeki süreçte İngiliz takımları bizim için en tehlikeli rakipler olacak derken kahinlik yapmıyordu, İngiltere’de alınan önlemleri ve verilen kararları gördüğü için endişesini dile getiriyordu. Federasyon, devlet ve kulüpler oyun kalitesini, seyir zevkini arttırmak ile ilgili bir çok önlem alarak Premier Ligin izlenebilirliğini arttırdılar, ilgi artınca sponsorlar da arttı, sponsorlar desteği arttırınca yayın gelirleri de arttı. Sponsor ve yayın hakkı gibi gelirleri inanılmaz seviyelere gelen İngiliz takımları bu parayla gidip fahiş transferlerle taraftarın gözünü boyamak yerine statlarını modernleştirdiler, tesislerini büyüttüler, altyapı liglerindeki zeminlerin kalitesini arttırdılar. Bu arada tabi ki ses getirecek transferler de yaptılar. Dünyanın gelişime açık yıldız adaylarını, kendini kanıtlamış starlarını Premier Lige getirdiler. Çok değerli teknik direktörler de bu lige gelip, müthiş rekabetin içinde yer aldılar. Sonuç olarak bilinçli ve sistematik adımlarla İngiltere ligi Avrupa’nın en çok izlenen ve en değerli ligi haline geldi. Rakamlarla ifade etmek gerekirse Premier Ligin değeri 10 milyar Euro civarında olup, bu lige rakip olabilecek en yakın lig olan İspanya La Liga’nın değeri 5 milyar Euro ve Türkiye Süper Liginin değeri 1 milyar Euro civarındadır.

Türkiye Süper Ligi neden değerli değil ve neden adına yakışan şekilde süper olamıyor? Siz devamlı yüksek rakamla transfer yaparak emekliliği yakın yıldız oyuncularla günü kurtarmaya çalışırsanız ve kadro istikrarı sağlayamazsanız  geçici bir ilgiden öteye geçemezsiniz. Siz statlarınızı modernize edemezseniz, stada giriş sistemini kolaylaştırmazsanız değerli olamazsınız. Siz ilk teknik adamlık görevine süper ligde başlayan stajyer teknik adamları kukla gibi kullanıp taktik çalışma yapmayan bir takım kurarsanız değerli olamazsınız. Topun oyunda kalma süresini arttıramazsanız, temposu düşük oyun oynarsanız, devamlı yan pas ve geri pas yaparsanız değerli olamazsınız. Galip durumdaki takımın oyuncuları devamlı yere yatıyorsa ve bilinçli olarak oyun akışı yavaşlatılıyorsa değerli olamazsınız. Camiası, taraftarı olan kulüpleri pasifize edip  stattaki güvenlik sayısından daha az taraftarı olan kulüplerin önünü açarsanız değerli olamazsınız. Fanatizmi körükleyip deplasman yasağı getirerek ülkedeki spor kültürünü yok ederseniz değerli bir lig olamazsınız. Kendi mutfağınızdan kaliteli futbolcu, kaliteli teknik adam, kaliteli hakem yetiştiremezseniz değerli bir lig olamazsınız. Zeminler kötüyse, kurumlar güvenilirliğini kaybetmişse, eşitlik ve adalet sağlanamazsa, kulüpler kendi taraftarları için ait olma duygusunu geliştiremezse değerli bir lig olamazsınız.

Önce siz gerekli önlemleri alarak Premier Ligdeki gibi liginizdeki tüm takımların kalitesini ve oyun anlayışını geliştirmek zorundasınız. Buna bağlı olarak sponsorlar ve yayın hakları ile ilgili gelirler artacak. Bu gelirleri de iyi yönetebilirseniz, doğru yatırım yaparsanız “SÜPER LİG” olursunuz aksi takdirde sadece adınız süper olur…

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP