DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 20678460,73%
İzmir
22°

AZ BULUTLU

20:01

AKŞAM'A KALAN SÜRE

X
Cenk Karslı; “Yaz Antrenmanının Önemi!”

Cenk Karslı; “Yaz Antrenmanının Önemi!”

Yazın spor yapan çocukların daha mutlu bireyler olduğu, daha disiplinli bir hayat alıştığı muhakkak...

ABONE OL
Nisan 11, 2024 13:33
Cenk Karslı; “Yaz Antrenmanının Önemi!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cenk Karslı; “Yaz Antrenmanının Önemi!”

Yazın spor yapma konusunu çok yönlü olarak inceleyebiliriz. Birincisi; çocukların güzel zaman geçirebilmek adına yaptıkları yaz sporları, ikincisi performans sporu ile uğraşan sporcuların yaz antrenmanları. Çocukların yaptığı yaz spor okulları ile ilgili geçen sene detaylı bir yazı yazmıştım ancak o yazı genel olarak doğru bir yer tercih etmek ile alakalıydı. Bu sefer daha farklı konulara değinebiliriz. Yazın spor yapan çocukların daha mutlu bireyler olduğu, daha disiplinli bir hayat alıştığı muhakkak. Ayrıca küçük yaşta spor yapma alışkanlığı elden eden çocuklar ilerleyen yaşlarda da sağlıklı yaşam amacıyla spor yapmaya devam eden bireyler oluyor. Paylaşmayı, takım olmayı, iş birliği yapmayı, yenmeyi, yenilmeyi, mücadeleyi erken yaşta öğrenen çocukların karakter oluşumu da bu anlamda olumlu bir yol izlemiş oluyor. Benim bilimsel olarak inandığım başka bir konu, yazın spor yapan çocukların beslenme ve dinlenme ile desteklenmiş bünyelerinde bağışıklık sisteminin de eskisi kadar kırılgan olmayacağıdır. Bu konuda bir araştırma var mı bilmiyorum ama düzenli spor yapan çocukların daha az hastalanacağını düşünüyorum ancak sporun şiddeti artarsa buna uygun olarak beslenme ve dinlenme olmazsa hastalık, halsizlik durumu artabilir. Bu açıdan yapılan sporun şiddeti, içeriği ve kapsamı önemlidir, buna uygun şekilde beslenmek ve dinlenmek şarttır.

Performans sporu ile uğraşan çocuklar, gençler ve yetişkinler için yaz dönemi çok büyük önem taşır. Genellikle müsabakaların eylül-mayıs ayları arasındaki dönemde olduğunu düşünürsek yaz ayları sportif anlamda hazırlık dönemi anlamına gelmektedir. Hazırlık dönemini iyi geçiren sporcuların sene içerisinde yüksek performans gösterdiği ve daha zor sakatlandığı gerçeğini hepimiz biliyoruz. Yaz ayları aslında sporcular için bir irade sınavıdır. Yüzmek, tatil yapmak, eğlenmek varken bakalım kaç kişi hedeflerine ulaşmak için bazı zevklerinden fedakarlık yapabilecek? Müsabaka döneminde antrenmanların şiddetinde bir nebze de olsa düşüş olacaktır, yaz antrenmanlarında uzun süre müsabaka olmadığında antrenmanın şiddeti ve yoğunluğu daha yüksek tutulabilir. Bu dönemde performans sporcularının genel dayanıklılığı, sürati, kuvveti, çabukluğu, devamlılığı geliştirilir müsabaka döneminde ise bu özellikler korunmaya çalışılır. Yaz dönemini yani hazırlık dönemini verimli geçiren bir sporcu bütün sezon boyunca bu çalışmanın karşılığını görür.

Yaz döneminde sağlıklı yaşam için spor yapanlar ve performans sporu yapanlar bazı konulara dikkat etmelidir. Mesela antrenman saatleri; sıcağın çok etkili olduğu saatlerde antrenman yapılmamalı mümkünse sabah erken ve akşam geç saatler tercih edilmelidir. İmkan varsa antrenman öncesi soğuk duş almak, yaz mevsimine uygun kumaştan açık renkli spor kıyafetleri tercih etmek gerekebilir. Ayrıca bu dönemde su tüketimini de dikkat etmek gerekir. Antrenman sonrası ve antrenman esnasında su tüketmek ile ilgili mutlaka bir uzmandan bilgi almak tavsiye edilir. Beslenme açısından da uzmanlara danışmadan diyet yapmak doğru olmaz. Vücudun ihtiyacı olan her türlü protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral uzmanları kontrolünde tüketilmelidir.

Yazın çalışan, yılı verimli geçirir. Bu kural değişmez…

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP