DOLAR 32,3274 0.23%
EURO 35,1585 0.07%
ALTIN 2.297,740,90
BITCOIN 22876000,46%
İzmir
22°

PARÇALI BULUTLU

16:44

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
Elif Yıldız; “Gün Senin Şenlik Senin!”

Elif Yıldız; “Gün Senin Şenlik Senin!”

ABONE OL
Şubat 16, 2024 06:23
Elif Yıldız; “Gün Senin Şenlik Senin!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Elif Yıldız; “Gün Senin Şenlik Senin!”

9 Eylül yalnızca İzmir’in kurtuluş tarihi değildir. Aynı zamanda milli mücadelenin silahlı safhasının bittiği, Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 günü başlattığı milli mücadelenin zaferle sonuçlandığı gündür. Yani, İzmir milli mücadelede İngiliz destekli Yunan işgalcilerine hem ilk kurşunun atıldığı, hem de işgalcilerin denize döküldüğü yerdir. İzmir mücadelenin başlangıç ve bitiş yeridir.

İlerleyen teknoloji ile birlikte hayatımıza yeni teknolojik gelişmelerle devam ediyor olsak da biz İzmirlilere nesilden nesile aktarılan bir şey var: İzmir’in kurtuluşunu ilk günkü gibi sokaklarda, coşkulu bir şekilde kutlamak! Bu coşkuyu her nesil kendisinden sonra gelecek nesile adeta genlerini aktarır gibi aktarıyor.

Bugünkü sizlere İzmir, kadın ve Atatürk’ü anlatmak istiyorum.

Toplumsal hayatın önemli bir aktörü olan kadın, tarih boyunca çeşitli açılardan tartışma konusu olmuştur. Bu tartışmaların özü aslında “kadına verilen önemle” ilgilidir. Kadına verilen önemin altında yatan “temel zihniyet” kadının erkekle olan eşitliği ve eşitsizliği felsefesine dayanmaktadır. Kadınla ilgili temel zihniyet kadına ilişkin “bakış açısını” şekillendirmektedir. Kadına olan bakış açısı da kadının kim olduğunu, kadına yönelik algıyı; kadının toplumsal rollerinin, haklarının nasıl olması gerektiğini ve kadına karşı sergilenen sözleri, tutumları, davranış kalıplarını belirlemektedir.

Mustafa Kemal Atatürk, kadın haklarını batılılaşmanın ve çağdaşlaşmanın bir unsuru olarak değerlendirmiştir. Kadın hakları için uğraş verenler Mustafa Kemal Atatürk’ü bir reformist olarak kabul etmelidirler. Çünkü, hiçbir ülkede, hiçbir lider kadın hakları için böylesine duyarlı olmamış ve böylesine savaşmamıştır.

Cumhuriyetin ilanından önce İzmir’de halkın karşısına çıkan Mustafa Kemal Atatürk bir bakıyor ki, karşısında çoğunluk kadınlardan oluşuyor. Bu duruma şaşıran Mustafa Kemal Atatürk konuşmasında, kadın haklarından ve kadın erkek eşitliğinden bahsediyor. Hal böyle olunca, Mustafa Kemal Atatürk’ün kadın haklarını konuştuğu ilk şehirdir, İzmir!

Ülkenin her köşesi gibi İzmir de varlığını ve bağımsızlığını Mustafa Kemal Atatürk’e borçludur.

09.09.2022, İzmir’in kurtuluşunun 100. yılı kutlu olsun. Nice yüz yıllara İzmir’im nice yüz yıllara…

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP