Elvio Paradiso; “Karşıyaka’nın Yaşayan Efsaneleri!”
“Karşıyaka’nın Yaşayan Efsaneleri” köşesinin konuğu Karşıyaka Spor Kulübü Erkek voleybol takımında gösterdiği başarılar ile tanınan, adı Karşıyaka ile özdeşleşmiş Elvio Paradiso…
Karşıyaka’nın insanı içine çeken tutkulu bir tarafı olduğunu belirten Paradiso, “Karşıyakalı olmak çok farklı bir duygu. Ayrıca Karşıyaka’nın kendine göre çok tutkulu da bir tarafı var; çok sever, bağrına basar ve arkasında durur” dedi.
Elvio Paradiso, voleybolu okuduğu lisede sevdiğini söyledi. Atatürk Lisesi’nde eğitim gördüğü esnada Karşıyaka ile temaslarının başladığını belirten Paradiso şunları kaydetti: “Ben İzmir’de doğdum, annem ve babam da İzmir’de doğdu; neredeyse 2-3 kuşaktır İzmir’deyiz hatta annemlerin tarafı Karşıyaka’da yaşardı. Sonuç olarak burada doğduk, büyüdük ve Türk’üm. Voleybolu Saint-Joseph’de sevdim. Çünkü orada bütün teneffüslerde voleybol ve basketbol oynanması gerekiyordu. Sonra Atatürk Lisesi’nde devam ettim. Atatürk Lisesi’nde Ekrem Hoca vardı, Karşıyaka’nın ve Türkiye’nin başarılı hocalarından biridir. Orada da iddialı bir şekilde oynadık, her iki okulla da hep Türkiye birincisi veya ikincisi oluyorduk.”
“BABA ATİLLA”
Karşıyaka erkek voleybol takımının amatör bir takımken Atilla Uzel sayesinde gelişerek 1. Lig’e çıktığı bilgisini veren Paradiso, şöyle devam etti: “Lise 2. sınıftayken Karşıyaka ile olan bağlantım başladı. Karşıyaka 1977 yılında amatördü ve ben de lise birdeydim. O amatörlük yıllarında, şubeyi ele alan, güçlendiren, vizyon sahibi yapan ve herkesi bir araya toplayan Atilla Uzel vardır. Biz kendisine baba deriz, hepimiz için önemli biridir. Amatör seviyesindeki bir takımı Karşıyaka gibi bir camiada başarılı bir hale getiren ilk isimdir. O zamanın efsane isimlerinden Mustafa Topaç oradaydı. Onunla birlikte başka transferler de yaptı, takımı güçlendirdi ve 1. Lig’e çıkma maçları oynadı. Ve ben ilk defa Atatürk Lisesi ve Karşıyaka hocası tarafından o turnuvaya gitmeye davet edildim. Fakat o zamanlar için sınavlar falan gidemedim ve o sene de Karşıyaka lige çıktı. Ondan hemen sonra da ben takıma girdim, çok genç yaşıma rağmen de Karşıyaka’nın önde gelen oyuncularından biri haline geldim. Çünkü hem Ekrem Hoca hem de Baba Atilla bizi çok destekliyordu ve kolej takımı gibiydik.”
ANTRENÖRLÜK DE YAPTIM
Takımın oyuncusu olarak önemli başarılara imza attıklarını vurgulayan Paradiso, “İlk senemizde Türkiye beşincisi olduk, ilk defa Balkan Kupası’na katıldık. Sonra Balkan Kupası’na bir daha katıldık, ikinciliğimiz var ve bu böyle devam etti. Son sezonumuzda 4. olduk aşağı yukarı 1987-1988 sezonuna kadar iddialı bir Karşıyaka vardı. Çok önemli başkanlarımız da oldu. Benim 3-4 senelik bir İtalya maceram oldu, orada da voleybol oynadım onun dışında 7-8 yıl boyunca Karşıyaka’daydım. Antrenörlük tecrübem Karşıyaka’daki ilk sporculuk dönemimde başlar. Karşıyaka’da bir ilk ve sonu, yıldızlarda ve gençlerde Türkiye Şampiyonu olarak gerçekleştirdik. Başka bir hocayı da anmadan geçemeyeceğim, o da Selami Akdal… Ben de onunla birlikte altyapı antrenörlüğünü üstlenince beraber götürdük. O takımlarda Mahmur Özgenerler, Mehmet Göleler, Hakkı Filipililer milli takım seviyesine ulaşan sporcuların yetişmesine katkımız oldu” şeklinde konuştu.
DEPREME RAĞMEN
Karşıyaka’nın Balkan Kupası oynadığı maçta taraftarın saha içinde ve dışında insan seli oluşturduğunu hala unutamadığını aktaran Paradiso, “Biz ilk beşe girip Balkan Kupası oynadığımızda, camianın basketbol ve futbol sevgisi üst seviyedeydi ama voleybola yönelik de bir ilgi oluşmaya başlamıştı. Bir Yunan takımı ile oynayacaktık, o Balkan Kupası’na giderken sahanın saatler öncesinden dolması, dışarıda 3-4 bin kişilik bir insan selinin olduğunu ve içeriye giremediğini; o maçı kazandığımızı unutamıyorum. Aynı zamanda o gün bir deprem olduğunu buna rağmen kimsenin salondan çıkmadığını; hayatımda ilk ve son olarak annemin gelip o maçta gizlice beni seyrettiğini unutamıyorum” dedi.
DİPLOMASİYE TAKILDI
Diplomatik engeller sebebiyle milli takım oyuncusu olamadığını dile getiren Paradiso şöyle konuştu: “Ben defalarca milli takıma seçildim fakat o yıllarda her iki ülkenin kanunlarına göre aynı anda çifte vatandaşlık olamıyordu. Evet o yılların milli takımına girebilecek bir gençtim ama bürokratik meselelerden dolayı bu mutluluğu yaşamadım.”
KARŞIYAKA, BAĞRINA BASAR
Karşıyakalı olmaya dair duygularını dile getiren Paradiso şunları kaydetti: “Karşıyakalı olmak çok farklı bir duygu, her şeyden önce büyük bir camia. Tabi bu aynı zamanda bir sorumluluk meselesi, o camianın ağırlığını da hissediyorsunuz. İster istemez de o camiaya bağlanıyorsunuz. Ama hiç şüphesiz ki bu hissi yükselten dönemimizde şubenin başında olan yöneticilerin kalitesi de çok önemliydi. Bunu şu andakiler değil anlamında söylemiyorum ama her şey tam olur, bir denk gelir ya… Karşıyaka, İzmir’in en güzel en modern yerleşim alanlarından biri hatta teki. Dolayısıyla böyle bir camia için de basketbolda olduğu gibi diğer branşlarda da başarıyı yakalayacak ve kalıcı olacak imkanların keşfedilmesini dilerim.”
İzlem Arıgümüş
VEFAT
03 Kasım 2024ÖNE ÇIKAN HABERLER
03 Kasım 2024İZMİR
03 Kasım 2024GÜNDEM
03 Kasım 2024KAF SİN KAF
03 Kasım 2024KARŞIYAKA HABERLERİ
03 Kasım 2024KARŞIYAKA HABERLERİ
03 Kasım 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.