DOLAR 32,5632 0.21%
EURO 34,9518 -0.09%
ALTIN 2.444,360,35
BITCOIN 20912950,06%
İzmir
18°

AZ BULUTLU

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

X
Yaşar Aksoy; “Karşıyakalı İki Kahraman!”

Yaşar Aksoy; “Karşıyakalı İki Kahraman!”

ABONE OL
Haziran 12, 2022 13:24
Yaşar Aksoy; “Karşıyakalı İki Kahraman!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yaşar Aksoy; “Karşıyakalı İki Kahraman!”

Arka arkaya iki yazımda iki Karşıyakalı kahramanı sizi anlatacağım..

Ahmet Diker ve Mehmet Ersoy..

İki dürüst ve fedakar insan.. Eski ve yeni iki belediye meclisi üyesi.. İki CHP’li.. İki Atatürkçü.. İki yurtsever.. İki yeşil-kırmızıya sevdalı.. Kafalarını kesseniz, yollarından dönmeyecek kadar inançlı iki Gazi Paşa yolcusu.. 112-İmdat gibi herkesin yardımına koşan iki fedakar insan.. Benim iki sevgili dostum..

Önce Ahmet Diker’i anlatayım.. Sonra Mehmet Ersoy’un başından onu öpeyim..

Yeşil kırmızı Ahmet Efe

Ahmet Diker, yaşamının tamamını Karşıyaka ve Kaf-Sin-Kaf’a adamıştır. Ailece Karşıyaka’ya ve K.S.K.’ye hizmet etmenin onurunu yaşamıştır daima. 1957 doğumlu. Üniversite mezunu Ahmet Diker’in eşi Figen Diker’dir; Alper ve Gözde isimli iki çocuk babasıdır.

Eşi Figen, Karşıyaka Kültür Sanat ve Eğitim Vakfının kurucularından ve yönetim kurulu üyesidir, oğlu Alper Diker ise, K.S.K.’nin Nadi Karacalı Başkanlığındaki Alt Yapı yönetiminde yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmıştı.

Kızı Gözde Diker, K.S.K.’nin voleybol alt yapısından yetişmiş olup, minik, yıldız takımlarında forma giydi. Türkiye üçüncüsü olan K.S.K. Genç takımının oyuncusu olup, Yaşar Üniversitesi Uluslararası Lojistik bölümünde okudu. Üçüncü ligde mücadele eden Karşıyaka Voleybol ve İzmir Büyükşehir voleybol takımında oynadı, Üniversiteler Birinci liginde mücadele eden Yaşar Üniversitesi voleybol takımın da faal oyuncusu ve kaptanı idi. Ne mutlu Diker ailesine, baştan sona “yeşil-kırmızı” bir aile..

Sivil toplum öncüsü

Ahmet Efe, yıllarını sivil toplum kuruluşları içinde geçirdi.

Türk Halk oyunlarına çok büyük emeği oldu. Ülkemizi yurtdışında yönetici ve dansçı olarak defalarca temsil etme şansını yakaladı. İyi denilebilecek düzeyde zeybek oynar. 1985 yılında İzmir Yörem Halkoyunları Derneği’nin, 1990 yılında Karşıyaka Egem Halkoyunları Derneği’nin kuruluşunu gerçekleştirdi ve kurucu başkanlıklarını yaptı.

1000 kişiye yaklaşan üye sayısıyla şu an Karşıyaka’nın en güçlü sivil toplum kuruluşlarından birisi olan “Karşıyaka Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı”nın (KARSAV), 1996 yılında kuruluşunu yaptı ve kurulduğu günden beri başkanlığını yürütmekte.

Milliyet Gazetesi tarafından ülke genelinde düzenlenen yarışmada “Ödemiş Yöresi Folklorik Değerlerinin Araştırması” adlı araştırması en iyi araştırma ödülü aldı. 1996 yılında yapılan ancak kitap haline gelmeyen bu araştırma ciltli biçimde kütüphanemde durmaktadır, arada sıra sayfalarını dikkatle çeviririm. Mutlaka kitap haline gelmesinde hep ısrarcı oldum. Ancak Ahmet bu çalışmasını daha da genişletip popüler hale getirdi ve “Hayda Bre Efeler” başlıklı bir dev eser haline getirdi, kitabını inceledim ve tam not verdim.

Yani Ahmet’in “Hayda Bre Efeler” ve “Direnişten Dirilişe Kaf Sin Kaf  Destanını Yazanlar” adını verdiği KSK’nin kurucularından, iki numaralı üyesi Kadızade İsmail Zühtü Işıl’ın hayatını ve Atatürk’ün Karşıyaka sevgisini anlatan kitapları yayınlandı. Büyük hizmet yaptı.

Şanlı kulübe hizmet 

Ahmet Diker, 1997 Yılında rahmetli olan Dr. Tibet Kızılcan Başkanlığındaki voleybol şube yönetiminde ikinci başkanlık yaptı, aynı yıl ekim ayında ilk kez yurtdışına çıkarak Yunanistan’ın Sakız adasında gerçekleştirilen turnuvaya katılan Bayan Voleybol takımının kafile başkanlığını yaptı.

Daima, “Çocuklarıma bırakacağım en büyük, anlamlı ve onurlu miras, Karşıyaka Spor Kulübünde uzun yıllar ana yönetim kurulu üyesi olarak Asbaşkanlık ve Basın Sözcüsü olarak görev yapmamdır” dedi.

2004 yılında, KSK’nin kuruluş öyküsünü anlatan bir belgesel hazırladı. Kulübün kurucusu Kadızade İsmail Zühtü Işıl’ın Bornova Hacılarkırı’nda bulunan mezarını anıt mezar şekline dönüştürülmesine ve mezarın Karşıyaka’ya taşınması için öncülük yaptı.

Karşıyaka’da üç kez KSK’nin tarihsel sürecini yaşatan ve yeni belgelerin de yer aldığı fotoğraf sergisi açtı.

Kulübün çeşitli dönemlerinde asbaşkanlık ve basın sözcülüğü görevlerinde bulundu…2011–2012 sezonunda Hüseyin Çalışkan Başkanlığındaki Kulübün 100.Yıl yönetiminde yer aldı, “Asbaşkan ve 100.Yıldan sorumlu yönetici” olarak görev yaptı… Şimdilerde KSK’nin Tarih Müzesi’nin kurulması için çalışmakta.

Spor adamı

Ahmet Diker kardeşim, kahraman dostum, 1997 tarihinde Ahmet Gülüm’ün Başkanlığını yaptığı Türkiye Voleybol Federasyonunda Ege bölgesinin temsilcisi olarak yönetim kurulu üyeliği görevinde bulundu.

Sabah ve Yeni Asır Gazetelerinde 2003 tarihine kadar spor yazarlığı yaptı. 2003’den itibaren yine bir bölge gazetesi olan “Haber Ekspres” gazetesinde, daha sonra “Yenigün Gazetesinde” köşe yazarlığı yaptı. Uzun yıllar Karşıyaka Spor Kulübünün çıkardığı “KSK 1912” dergisinin sorumlu yazı işleri müdürlüğünü üstlendi.

Kısa Adı “KARSAD” olan Başkanlığını Bülent Zeren’in yaptığı Karşıyaka Spor Adamları Derneğinin kurucularından birisi olup, 2. Başkanlık görevini sürdürdü.

Yerel televizyon kanallarından Yeni -TV, Ege-TV, Kanal 1 ve İzmir-TV’nin çeşitli spor programlarına yorumcu olarak katıldı ve halen bu tarz programlara katılmaya devam ediyor.

Siyasi serüveni…

Siyasi çalışmalarına, 1970’li yıllarda yıllarca “İl Genel Meclisi” üyeliği yapan İbrahim Yılmaz’ın eşi rahmetli Sevim Yılmaz’ın yanında, şimdiki Latife Hanım Köşkü olarak kullanılan Karşıyaka Halkevi’nde başladı. Yani siyasetteki ilk yol göstericisi, hocam diyebileceği, uzun yıllar mücadelenin nasıl yapılacağını öğrenme onuruna eriştiği namı diğer Kara Sevim, yani Sevim Yılmaz’dır.

2001 yılında Kemal Karataş’ın İl Başkanlığında oluşturulan CHP İl Yönetim Kurulunda, Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

2004’de gerçekleştirilen yerel seçimlerde Cevat Durak’ın Belediye Başkanlığında Belediye Meclis Üyesi olarak seçildi. 2009’de gerçekleştirilen yerel seçimlerde ise yine Cevat Durak’ın Belediye Başkanlığında ikinci kez Belediye Meclis Üyesi olarak seçildi. Halen meclis üyesi olarak Karşıyaka’ya hizmet etmeye devam ediyor.

Karşıyaka Belediye Meclisinde Kültür Komisyonu,  Encümen üyeliği yaptı. Türkiye Belediyeler Birliği Encümen üyesi, hukuk, spor ve imar komisyonu üyeliği yaptı.

Ahmet Diker’in, inancı, hırsı, namusu, renk aşkı, birikimi ve tecrübesiyle Karşıyaka’ya ve K.S.K.’ ye vereceği daha çok hizmet var…

Çünkü o, bir Karşıyaka kahramanı…

Gazete Karşıyaka

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP