DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2046093-2,61%
İzmir
22°

AÇIK

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

X
Yılmaz Temizocak;  “Karşıyaka’nın Yaşayan Efsaneleri”

Yılmaz Temizocak;  “Karşıyaka’nın Yaşayan Efsaneleri”

ABONE OL
Haziran 13, 2022 15:03
Yılmaz Temizocak;  “Karşıyaka’nın Yaşayan Efsaneleri”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yılmaz Temizocak;  “Karşıyaka’nın Yaşayan Efsaneleri”

“Karşıyaka’nın Yaşayan Efsaneleri” köşesinin konuğu; basketbolla başladığı Karşıyaka Spor Kulübü’nde yöneticilik yapan, ardından başkanlığı döneminde hafızlarda yer edinen Yılmaz Temizocak…

Temizocak, kulüpte yöneticilik yaptığı döneme yönelik önemli bilgiler verirken, aktif görevleri bitmiş olsa da taraftar olarak kulübün yanında olmaya devam ettiğini vurguladı.

Yılmaz Temizocak genç takımda basketbol oynayarak başladığı sporculuk kariyerini sağlık sorunları sebebiyle sonlandırmak zorunda kaldığını belirtti. Sonrasında yaşanan gelişmeler hakkında bilgi veren Temizocak şunları kaydetti:

1942 yılında Karşıyaka’da; sahanın, kulübün tam yanında tek katlı bir evde doğdum. Kulüp burnumuzun dibindeyken, hayatımızı kulüpten ayrı düşünmek pek mümkün olmadı. Çocukluğumuz, gençliğimiz orada geçti. Ben basketbola çok meraklıydım, Karşıyaka’da idmanlara çıktım ve genç takımda oynadım. Sonrasında sağlık sorunları sebebiyle sporculuk hayatımı sonlandırmak durumunda kaldım. Basketbolu çok seviyordum, ayrıldıktan sonra hayatımda oluşan eksikliği yöneticilik ile tamamladım diyebilirim. 1968 yılında ilk defa yönetime seçildim ve Amatör Şubeler Koordinatörlüğü görevini üstlendim. 1960’lı yılların sonu kulüp ve yöneticileri açısından çok kritikti. Şike gerekçesiyle 1. Lig’den atıldık, konuyu Danıştay’a taşıyarak hakkımızı aldık ve yeniden 1. Lig’e çıktık. Ama sonrasında tekrar düştük, ilk kez 2. Lig’de oynadık. Çok sıkıntılı dönemler geçirdik ama Ali Ulvi Kiremitçiler Başkanımız ile mücadele ettik. 1971 yılında şampiyon olduk, ertesi sene de 1. Lig’de oynadık. Ama sonraki sene maalesef yine düştük.”

“DEPLASMAN TRENİ KALDIRDIK”

İlklerin kulübü olarak tarihe geçen Karşıyaka Spor Kulübü’nde başka bir ilke daha imza atarak deplasman treni kaldırdıklarını ifade eden Temizocak, “O senelerde kulüpte bazı değişikliklere gittik. Mesela Karşıyaka Spor Kulübü’nde ilk kez üye sayımı yaptık, 800 kişiyi tek tek kayda alarak üye kartlarını bastırdık. Hala Karşıyaka’da kullanılan kartlar onlardır. Şu an yıkılan yere yönetim kurulu odası yaptırdık, ilk lokalimiz de orada oldu. Kurulmuş olan düzen bir süre devam etti. Ama futbol şubesi maalesef başarılı olamadı. Biz 3. Lig’e kadar düştük, ligdeki son maçımızı Karşıyaka sahasında oynadık. Kendi evimizde yenilerek Mahalli Lig’e düştük, oradan çıkmanın yollarını aramaya başladık. Spor Bakanı ve federasyon başkanı ile temasa geçtik ve Mahalli Lig kaldırıldı. 3. Lig’den düşenlerin 2. Lig’e çıkması kararı verildi. Bu karar sadece Karşıyaka için hayata geçirildi. 2. Lig’e çıktığımız zaman sahiden kulüpleştik. Kulüp için sponsor ve para bulduk. Çok hızlı bir şekilde ilerlemeye başladık, düştüğümüz kadro ile 2. Lig’de çok başarılı olduk. O sene 2. Lig’de dünyanın en kalabalık maçını 80 bin kişi ile Atatürk Stadyumu’nda Karşıyaka-Göztepe oynadı. Sonrasında Bandırma maçına tren kaldırmak istedik, Devlet Demiryollarından Bandırma treninin tüm biletlerini satın alarak özel trenimiz haline getirdik. Treni deplasman treni yaptık, kalkış saatini kendimize göre belirledik. Treni süsledik, tren saat 7’de Karşıyaka İstasyonu’na geldi. O gün tüm Karşıyaka istasyona akın etti. Bandırma’ya coşkuyla gittik ama maalesef yenildik” şeklinde konuştu.

“FUTBOL ŞUBESİNİ KURDUK”

Futbol şubesinin ilk kez kendi döneminde kurulduğu bilgisini veren Temizocak, “1985 senesine kadar hep ikinci ve üçüncü olduk, bir türlü çıkamadık. Sonrasında ben başkan oldum. Başkanlık yaptığım sene birkaç maç kaybedip, üçüncü olduk. Maç kayıplarından sonra toparlamak biraz zor olmuştu.  İlk defa futbol şubesini kurduk, başkanlığını Gencer Koyuncuoğlu yapıyordu ve çok iyi bir sistem kurmuştu. Biz Nisan ayında ertesi senenin transferlerini tamamlamıştık. Antrenörümüzü tutmuştuk her şeyimiz tamamdı. Her şey yolunda giderken ben, bana verilen sözler tutulmadığı için istifa etme kararı aldım. Başkan olarak Selçuk Bey’in de desteğini alan İbrahim Koç arkadaşımız seçildi. Bu seçimle Sayın Selçuk Yaşar da kulübe eskisinden daha fazla destek oldu. O sene hem futbolda hem de basketbolda şampiyon olduk. Şampiyon olduğumuz o sene tek bir futbolcu alındı. Ben istifam sonrasında fiilen hiçbir yönetimde bulunmadım. Selçuk Yaşar Bey Onur Kurulu Başkanı’ydı, ben de onun yardımcısıydım. Selçuk Bey bir süre sonra Onur Kurulu Başkanlığı’ndan ayrıldıktan sonra ben devam ettim. Başkanlığım 2000 yılına kadar devam etti, sonrasında fiilen spor yöneticiliğini de bıraktım” dedi.

TİLLA TOPLANTISI

Basketboldaki başarının o dönemde alınan bir dizi kararın sonucu olduğunu bildiren Temizocak, temelinin “Tilla Toplantısı “ olarak kayda geçen görüşmede atıldığını söyledi. Basketbola yönelik değerlendirmelerde bulunan Temizocak şu ifadeleri kullandı:

“Basketbol takımı hakkında da bilgi vermek istiyorum. 1968 yılında basketbol takımı ilk kez küme düştü. Federasyonla olan ilişkimiz de bozulmuştu. Kulübün basketbolda önde gelen 15- 20 büyüğünü topladım, Tilla’da bir toplantı gerçekleştirdik. İsmi de ‘Tilla Toplantısı’ olarak kayda geçti. Çünkü orada kulübün daha doğrusu amatör şubelerin istikbali belirlendi. Dedik ki, amatör şubeler özerk olmalı ve bunu karar defterine ben yazdım. Gelir, gideri kendisi tarafından yapılmalı ama hesapları ana yönetime vermeli dedik. İlk özerk basketbol yönetimini orada ortaya çıktı. Sezai Engür’ün babasını başkan yaptık, onun etrafında birleştik. Kulüpten para istemedik, bütün paramızı bulduk. 3 sene sonra 1974 yılında 1. Lig’e çıktık. Bugün 2021 yılındayız, tam 47 yıldır oradan düşmeyen iki takımdan biriyiz. Öyle bir şube düşünün ki neredeyse yarım asırdır ayakta kalan. Bizim o günlerde kurduğumuz sistem hala aynı şekilde devam ediyor. Başarının da bazı sırları var; bunlardan ilki basketbolcuyu yetiştirmek. İkincisi, bütçeyi tek başına yönetmek ama kulübe karşı sorumluluk taşıdığını bilmek. O dönemlerde voleybolda da 1. Lig’e çıktık, lige çıktığımız maç taraftarlığı aşılamak için Karşıyaka’daki küçük çocuklara özel davetiye gönderdik.”

“ARTIK YÜZÜMÜZ GÜLSÜN”

Taraftar olarak hayatına devam eden Temizocak, kulübün Başkan Turgay Büyükkarcı ile daha başarılı olacağına inandığını belirterek, “O yıllarda Karşıyaka Spor Kulübü’nün branş sayısını 18’e çıkardık. Sonra görevimiz bitti ama Karşıyaka’ya olan sorumluluğumuz hala devam ediyor. Sadece kulüp için değil bu semt için de çeşitli çalışmalarımız oldu. Kulüp Başkanımız Turgay Büyükkarcı çok çalışıyor; Karşıyaka Belediye Başkanımız Cemil Bey, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Bey de çok destek oluyor. Yönetimdeki insan kaynağında değil, sistemde bir sıkıntı var, bu sıkıntılar giderilmeli. Zaman içerisinde çözüleceğine inanıyorum. Ama bunlar bir kişinin çalışmasıyla olacak işler değil, sağlam bir ekibin sağlam bir şekilde çalışması gerekiyor. Bir taraftar olarak Turgay Bey ile kulübün iyi olacağını, futbolda da başarılı olacağımızı düşünüyorum. Ama bu bir an önce olsun artık, bizim de yüzümüz gülsün. Kulüp bizim için çok önemli bir değer, takımımızı hak ettiği yerde görmek istiyoruz. Başarılarına şahit olmak istiyoruz” açıklamasında bulundu.

İzlem Arıgümüş

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP