DOLAR 32,4596 -0.1%
EURO 34,7447 -0.67%
ALTIN 2.437,660,07
BITCOIN 2068477-0,81%
İzmir
21°

AZ BULUTLU

20:01

AKŞAM'A KALAN SÜRE

X
Şadi Olcay, “Karşıyaka’nın Yaşayan Efsaneleri!”

Şadi Olcay, “Karşıyaka’nın Yaşayan Efsaneleri!”

ABONE OL
Haziran 13, 2022 15:44
Şadi Olcay, “Karşıyaka’nın Yaşayan Efsaneleri!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Şadi Olcay, “Karşıyaka’nın Yaşayan Efsaneleri!”

“Karşıyaka’nın Yaşayan Efsaneleri” köşesinin konuğu Türk basketboluna katkılarıyla bilinen, Karşıyaka formasıyla 101 kere milli olan Şadi Olcay…

Döneminin en uzun basketbolcularından olan, Karşıyaka Spor Kulübü’nün kariyeri açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Şadi Olcay, “Karşıyaka ile çok büyük başarılara ulaştık, sporculuk kariyerimde unutamayacağım anlar yaşadım. Ayrıca çok sevdiğim ve sevildiğim bir camia. Karşıyaka’ya çok derin ve organik bağlarla bağlıyım” dedi.

Küçük yaşlarda Ege Üniversitesi basketbol takımının menajeri tarafından keşfedildiğini ve sporculuk hayatının böyle başladığını belirten Şadi Olcay şunları kaydetti: “Basketbola başladığımda 14 yaşımdaydım. Devrin en uzun boylularından biriydim. Ege Üniversitesi’nin menajeri beni sokakta gördü ve basketbol oynayıp oynamadığımı sordu. Sporu seven, spora ilgi duyan bir insandım oynarım dedim. Ege Üniversitesi maceram bu şekilde başladı ve 7-8 ay sürdü.”

UZUN BOY AVANTAJI

 Olcay daha sonra Karşıyaka’ya transfer olduğunu ve basketbola ilk başladığında çok iyi antrenörlerle çalışma fırsatı bulduğunu aktardı. Uzun boylu olmanın kendisi için önemli bir avantaj olduğunu vurgulayan Olcay şöyle devam etti: “Sonra Karşıyaka’nın menajeri evime telefon etti beni transfer etmek istediklerini söyledi. Böylelikle Karşıyaka’nın yıldız takımında oynadım, o zamanlar 13-14 yaşlarında falandım. Öyle çok iyi bir oyuncu da değildim ama uzun boylu olmam benim için bir avantajdı. Gelişen süreci iyi değerlendirdim, çok iyi antrenörlerle çalışma fırsatım oldu. Altyapıdayken Atakan Karakaplan gibi bir değerle çalıştım. Ben de önüme çıkan fırsatları değerlendirdim, şansım da yaver gitti ve kısa bir süre içinde A takımında oynayabilecek duruma geldim.”

Takım kaptanı olarak katıldığı Avrupa Şampiyonası’ndan galibiyetle döndüklerini, bunu her zaman gururla hatırladığını belirten Olcay, “1976 yılında elde ettiğimiz bir Avrupa şampiyonluğumuz var. O turnuvaya giderken şampiyon olacağımız aklımın ucundan bile geçmezdi. Oraya takımın kaptanı olarak gitmiştim ve takım arkadaşlarım ile birlikte çok iyi maçlar çıkardık. Kaptan olarak Avrupa şampiyonluk kürsüsüne çıkmak beni çok heyecanlandırmıştı. Gerçekten benim unutamadığım anlardan biriydi. Türkiye’de hep sayı krallığında ribaunt krallığında senelerce ilk beşin içinde yer aldım. Bunlar da bana mutluluk ve gurur veren olaylardı” şeklinde konuştu.

1 MAÇTA 30 SAYI

Günübirlik gidecekleri Galatasaray maçı için geç kaldığını bu sebeple menajerleri Ateş Özerk’in sadece kendisi için koca bir uçağı bekletmek durumunda kaldığını aktaran Olcay, bunun da unutulmaz anılarından biri olduğunu söyledi. Söz konusu maçta da çok güzel bir performans gösterdiğini belirten Olcay şu ifadeleri kullandı: “Bir gün günübirlik olarak Galatasaray maçına gidiyoruz. Sabah uçağıyla gidip maçtan sonra da akşam uçağıyla geri döneceğiz. Ben sabah saatin alarmını kurmayı unutmuşum. Eve bir telefon geldi, arayan menajerimiz Ateş Özerk’ti. Telefonda beni bir güzel fırçaladı, hemen taksiye binip havaalanına gitmemi söyledi. Uçağı benim için bekletiyorlarmış. O zaman da havaalanı Çiğli’deydi. Bir taksiye atladığım gibi yanlarına gittim, apar topar aprona indim. Bir baktım Ateş Ağabey’in bir ayağı uçağın içinde, diğer ayağı merdivenlerdeydi; uçağı bu şekilde durdurmuş. Bana çok kızdı, sana bunun hesabını soracağım dedi. O kadar çok korktum ki, tüm yol boyunca bunu düşündüm. Sonra gittik ve maça çıktık; maçta yaklaşık 30 sayı attım ve Galatasaray’ı yendik. Böylece bana verilecek olan bütün cezalar falan affedildi.”

BÜYÜK ŞADİ PARASI

Kendisinin adının yazılı olduğu parayı hala gururla sakladığını ifade eden Olcay, “Bir gün bakkaldan alışveriş yaptım, aldığım paranın üstü olarak aldığım parada ‘Büyük Şadi’ yazıyordu. O kadar güzel hissettim ki, kendi kendime demek ki bazı şeyleri başarabilmişim dedim. Hala o parayı da saklarım” dedi.

KSK’Lİ OLMAK AYRICALIKTIR

Karşıyaka Spor Kulübü’nün basketboldaki başarısını değerlendiren Olcay, Karşıyakalı olmanın bir ayrıcalık olduğunu belirterek, “Yabancı oyuncular bu kadar artmadan önce Karşıyaka’nın altyapısı Türkiye’nin en güçlü altyapılarından biriydi. O zamanlar maddi imkanlar da fazla yoktu ve A takımı hep  altyapıdan gelen oyunculardan oluşurdu. Takımın iskeletini altyapıdan gelen oyuncular oluştururdu. Ayrıca o zamanlar muhteşem bir ruh vardı, Karşıyakalı olmak bir ayrıcalıktı. Arkamıza taraftar desteğini de alınca son derece önemli başarılara imzamızı atıyorduk. Senelerce korkulan, çekinilen bir takım olduk biz. Şu anda bütün takımlarda başarıyı getiren yabancı oyuncular. Bu konuda da titiz seçimler yapıldığı için temellerini attığımız başarı devam etti” diye konuştu.

101 KEZ MİLLİ OLDU

Karşıyaka Spor Kulübü ile 101 kez milli olduğu bilgisini veren Olcay, kendi yaşamına olan katkıları sebebiyle Karşıyaka’nın vazgeçilmez olduğunu vurgulayarak, “Karşıyaka benim doğduğum ve büyüdüğüm yer. Formasını 26 yaşıma kadar ıslattığım bir takım. Karşıyaka ile çok büyük başarılara ulaştık, sporculuk kariyerimde unutamayacağım anlar yaşadım. Ayrıca çok sevdiğim ve sevildiğim bir camia. Karşıyaka’ya çok derin ve organik bağlarla bağlıyım. Karşıyaka, Şadi Olcay olarak var olduğum, beni ben yapan basketbola imza attığım yer. Ben Karşıyaka’da tam 101 kez milli oldum, en fazla milli forma giyen 29 oyuncu arasına girerek profesyonel basketbol yaşamımı noktaladım. Bu bile benim için Karşıyaka’yı vazgeçilmez yapıyor” dedi.

İzlem Arıgümüş

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP